Controversele din alocuţiunea de 14 Iulie a lui Emmanuel Macron

Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a spus ”Eu sunt şeful vostru”, a fost nevoit să-şi amintească, astfel, în mod public, de autoritatea atât a armatei, cât şi a întregii ţări, riscând un exces de autoritarism şi arătând că întâmplină o dificultate în a gestiona contestarea, potrivit unor deputaţi şi analişti, relatează AFP.

În urma unor critici pe plan intern cu privire la bugetul armatei, Macron le-a promis militarilor, încă din 2016, o creştere a efortului Apărării, însă le-a spus totodată că ”nu este demn să se etaleze anumite dezbateri în piaţa publică” în numele datoriei lor de a fi rezervaţi.

El îl viza în mod clar pe şeful Statului Major al Armatelor (Cema), generalul Pierre de Villiers, care a protestat într-o comisie parlamentară cu uşile închise faţă de restricţiile bugetare vizând armata în 2017.

Acest consemn de tăcere se adaugă celui pe care Macron l-a adresat miniştrilor săi încă de la începutul mandatului, care atunci când au ieşit miercuri de la Elysée s-au ferit de jurnalişti.

”Eu sunt împotriva faptului ca militarii să stea de vorbă cu jurnalişti, însă Cema are legitimitatea să le răspundă deputaţilor care-l audiază şi cărora statul trebuie să le prezinte socoteală. Dacă nu, putem să desfiinţăm Comisia Apărării!”, a declarat nervos pentru AFP Jean-Christophe Lagarde (UDI), membru al Comisiei şi un ”constructiv”.

”Acest lucru denotă o voinţă de autoritate legitimă, dar el trebuie să fie atent ca asta să nu devină autoritarism. De când se aşează puterea lui, cuvântul de ordine cel mai curent este «tăcere în rând». O vedem la Adunare: deputaţii En Marche au consemnul să nu stea de vorbă cu presa şi să nu semneze vreun amendament depus de alt partid. Vedem un sistem care se închide”, şi-a exprimat îngrijorarea Lagarde.

Iar deputatul din Seine-Saint-Denis a amintit că ”forţa” campaniei lui Macron a fost să ”creeze o capacitate de aderare, nu supunere!”.

”ŞAPĂ DE PLUMB”

”Eu cred că preşedintele vorbea despre articolul pe care Cema l-a publicat vineri dimineaţa în Le Figaro şi că vorbea despre acest lucru”, a nuanţat deputatul socialist Luc Carvounas, de asemenea membru al Comisiei. ”Însă toată lumea ştie că această preşedinţie va fi autoritară”.

”Ieşirea preşedintelui în faţa unor militari fericiţi să vină să defileze, asta nu este potrivit. Este ciudat să fii obligat să repeţi «eu sunt şeful vostru». Există un motiv”, vrea să creadă acest fost apropiat al lui Manuel Valls.

Acest ales din Val-de-Marne aminteşte de asemenea că şeful statului a anunţat un „spoil system”, care vizează să schimbe funcţionari de rang înalt-cheie din administraţie, cu scopul de a se asigura că dispune de personalităţi loiale pentru a-şi pune proiectul în practică. ”Toate astea nu creează o atmosferă bună”, avertizează Carvounas.

Temându-se că asupra clasei politice va cădea o ”şapă de plumb”, Carvounas îi aduce astfel un omagiu lui Jean-Jacques Bridey (REM), preşedintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Adunării Naţionale, care a spus în mod public vineri dimineaţa că ”regretă” suma economiilor cerute armatei.

Expertul în comunicare politică Philippe Moreau-Chevrolet vede şi el o falie în avertismenul lui Macron, pe care anturajul său apropiat îl numea deja ”şeful” înainte să fie ales.

”Să spui «eu sunt şeful vostru» armatei ţării tale într-o zi a defilării militare de la 14 iulie este un act puternic. Însă asta arată totodată o slăbiciune, deoarece, normal, imaginile sunt suficiente”, decriptează el, convins că şeful statului ”întâmpină dificultăţi în a gestiona contestarea”.

”Interviul tradiţional de 14 iulie ar fi permis ca situaţia să se detensioneze, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, dând asigurări şi amorsând un dialog. În schimb, avem o comunicare oficială, rece, fără niciun spaţiu de dialog, în care nu putem decât să ne înfruntăm”, subliniază el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.