×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 16 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:31
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
France Presse analizează spusele liderului de la Elysee
Controversele din alocuţiunea de 14 Iulie a lui Emmanuel Macron
Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, le-a spus militarilor Eu sunt şeful vostru
Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, le-a spus militarilor Eu sunt şeful vostru

Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a spus ”Eu sunt şeful vostru”, a fost nevoit să-şi amintească, astfel, în mod public, de autoritatea atât a armatei, cât şi a întregii ţări, riscând un exces de autoritarism şi arătând că întâmplină o dificultate în a gestiona contestarea, potrivit unor deputaţi şi analişti, relatează AFP.

În urma unor critici pe plan intern cu privire la bugetul armatei, Macron le-a promis militarilor, încă din 2016, o creştere a efortului Apărării, însă le-a spus totodată că ”nu este demn să se etaleze anumite dezbateri în piaţa publică” în numele datoriei lor de a fi rezervaţi.

El îl viza în mod clar pe şeful Statului Major al Armatelor (Cema), generalul Pierre de Villiers, care a protestat într-o comisie parlamentară cu uşile închise faţă de restricţiile bugetare vizând armata în 2017.

Acest consemn de tăcere se adaugă celui pe care Macron l-a adresat miniştrilor săi încă de la începutul mandatului, care atunci când au ieşit miercuri de la Elysée s-au ferit de jurnalişti.

”Eu sunt împotriva faptului ca militarii să stea de vorbă cu jurnalişti, însă Cema are legitimitatea să le răspundă deputaţilor care-l audiază şi cărora statul trebuie să le prezinte socoteală. Dacă nu, putem să desfiinţăm Comisia Apărării!”, a declarat nervos pentru AFP Jean-Christophe Lagarde (UDI), membru al Comisiei şi un ”constructiv”.

”Acest lucru denotă o voinţă de autoritate legitimă, dar el trebuie să fie atent ca asta să nu devină autoritarism. De când se aşează puterea lui, cuvântul de ordine cel mai curent este «tăcere în rând». O vedem la Adunare: deputaţii En Marche au consemnul să nu stea de vorbă cu presa şi să nu semneze vreun amendament depus de alt partid. Vedem un sistem care se închide”, şi-a exprimat îngrijorarea Lagarde.

Iar deputatul din Seine-Saint-Denis a amintit că ”forţa” campaniei lui Macron a fost să ”creeze o capacitate de aderare, nu supunere!”.

”ŞAPĂ DE PLUMB”

”Eu cred că preşedintele vorbea despre articolul pe care Cema l-a publicat vineri dimineaţa în Le Figaro şi că vorbea despre acest lucru”, a nuanţat deputatul socialist Luc Carvounas, de asemenea membru al Comisiei. ”Însă toată lumea ştie că această preşedinţie va fi autoritară”.

”Ieşirea preşedintelui în faţa unor militari fericiţi să vină să defileze, asta nu este potrivit. Este ciudat să fii obligat să repeţi «eu sunt şeful vostru». Există un motiv”, vrea să creadă acest fost apropiat al lui Manuel Valls.

Acest ales din Val-de-Marne aminteşte de asemenea că şeful statului a anunţat un "spoil system", care vizează să schimbe funcţionari de rang înalt-cheie din administraţie, cu scopul de a se asigura că dispune de personalităţi loiale pentru a-şi pune proiectul în practică. ”Toate astea nu creează o atmosferă bună”, avertizează Carvounas.

Temându-se că asupra clasei politice va cădea o ”şapă de plumb”, Carvounas îi aduce astfel un omagiu lui Jean-Jacques Bridey (REM), preşedintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Adunării Naţionale, care a spus în mod public vineri dimineaţa că ”regretă” suma economiilor cerute armatei.

Expertul în comunicare politică Philippe Moreau-Chevrolet vede şi el o falie în avertismenul lui Macron, pe care anturajul său apropiat îl numea deja ”şeful” înainte să fie ales.

”Să spui «eu sunt şeful vostru» armatei ţării tale într-o zi a defilării militare de la 14 iulie este un act puternic. Însă asta arată totodată o slăbiciune, deoarece, normal, imaginile sunt suficiente”, decriptează el, convins că şeful statului ”întâmpină dificultăţi în a gestiona contestarea”.

”Interviul tradiţional de 14 iulie ar fi permis ca situaţia să se detensioneze, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, dând asigurări şi amorsând un dialog. În schimb, avem o comunicare oficială, rece, fără niciun spaţiu de dialog, în care nu putem decât să ne înfruntăm”, subliniază el.

Eugenia SolomonPublicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
2967
 | 3
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana Rollason
+1
Draga ! toti astia din articol sunt "dascalimea, popa si moflujii". Ilustri incapabili si narcisici. Macron, comandant suprem, are dreptate sa pretinda si disciplina din partea armatei, din partea lui de Villiers, inclusiv, si sa si scada bugetul apararii. În tara sunt milioane de saraci. Si de razboaie n-are nevoie nimenea. Tipii, care, unii, îsi apara buzunarul, si altii, îsi exagereaza autoritatea gradului militar, se-nchipuie-n lumea de imediat dupa WWII. @Dragos : una scrie-n presa "mainstream", si altele are sa faca Macron. Omul are curaj. Nu-i dictator à la Emanuel Valls, paranoic cu antecedente familiale si prim-ministru lamentabil, vezi deasa folosire, de catre tip, art. 49.3. Socialisti crapând dupa fondurile banesti pe care le-aveau (din majoritatea care erau, au ramas 30 de deputati, dupa alegerile generale de-asta primavara). Reforma Codului Muncii treneaza de zeci de ani în Franta, care si-a pierdut competitivitatea internationala fara sa reuseasca sa-si reduca numarul de someri. Hollande, desi facea mare caz, le-a crescut numarul cu vreun milion 500 de mii. Macron spune ca vrea sa reformeze prin ordonante în timpul vacantei parlamentare, ordonante care-i vor fi supuse la toamna votului Adunarii Nationale. La ce se vor referi : la flexibilitatea locului de munca, la policalificare. De ele or sa profite sezonierii, din ce-n ce mai multi în Franta. Mai bine sezonier continuu decât somer cu pretentia (irealizabila) de-a obtine un loc de munca stabil, garantat pâna la vârsta pensionarii. O "noua republica", a 6 a, de ani, daca nu de zeci de ani, e ceruta, în Franta, de unele partide (de stânga). Rigiditatea vechilor Adunari Nationale, dispretul eternilor alesi - care si-au pierdut anul asta locurile traditionale-n forul legislativ -, surdo-mutenia, au adus tara la situatia actuala de disperare : datoria interna = 100% din PIB, datorii externe imense, pletora birocratica, la toate nivelurile, patrimoniul de toate felurile deja vândut la bucata.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Tiaso
+6
Prea aduce Macron asta a trepadus cu pretentii mari,ca sa nu o dea repede in bara.Probabil se crede un nou Napoleon ,asa cum se cred multi trimisi la relaxare prin locuri speciale.Poate nici nu isi da seama ca sta pe o situatie foarte nasoala,aproape exploziva, care numai de autoritarismul unui dobi-toc nu are nevoie. Si sistemului de republica prezidentiala,de fapt un sistem toxic si la limita unui aparent sistem democratic,este exact ce lipsea la intalnirea cu un astfel de individ "histrionic" dupa cum il caracterizeaza multi. DEJA A INCEPUT SA UMBLE CU PROSTII,IAR FRANCEZII LA O ADICA,NU PREA "STIE CARTE".
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Norr
+10
ca lui macron ii fileaza finala se vede si din situatia familiala si din modul,in care ,in urma unui concurs de imprejurari incredibil a ajuns presedinte!Ne vom distra cu acest om asa cum ne-am distrat cu ultimii doi presedinti francezi,gagicari stupizi si clowni mediatici!Pauvre France!
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Dragos
+6
Micron asta nu vorbeste de capul lui! El este doar o interfata a celor care detin real puterea in Franta si care vor implementarea politicilor neoliberale duse la extrem! Dovada: Adunarea nationala a permis ca guvernul prin ordonanta sa modifice radical codul muncii in detrimentul salariatilor.... Se intreapta Franta catre o nou republica, cea care nu mai tine seama de democratie? Cu siguranta acesta este planul... Nu stim ce reactie va avea societatea care in mod traditional este de stanga, principiul solidaritatii fiind dominant ! Istoria ne arata ca frecvent au loc mari convulsii sociale, asadar, Micronu` ar trebui sa fie foarte atent ....cu propria-i pozitie...
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Cata
+8
ha ha ha ha incearca sa-l copieze pe Putin! vrea sa dea semnale de personalitate puternica, determinanata, de mascul alfa. insa spre disperarea lui el nu e decit gina. cocosu e sotia! la dracu, se vede cu ochiul liber!!!
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Bokassa de Elysée
+6
Sper ca Trump, in urma stringerii de mîna care a durat 30 de secunde (!!, probabil ca inainte de asta au pus mîna amindoi pe ceva cu lipici si nu mai puteau sa se desprinda din "îmbratisare" !) sa-i fi transmis si virusul riscului destituirii, acestei marionete cu tendinte din ce in ce mai dictatoriale !
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
cib
+13
Urmeaza o perioada interesanta in Franta. Imparatul Macron va incerca sa merkelizeze tara si sa-i impuna austeritatea germana. Deci vor fi artificii nu numai pe 14 iulie. Asteptam cu nerabdare le spectacle. Allez les bleus!
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Bretonu' cu breton @ cib
+10
"Imparatului" in cauza (in realitate, o jalnica marioneta) oricum ii vin toate mutarile "in plic" (expeditor : mafia financiar bancara si oligarhii Frantei) ... Iar daca te referi, cu "Allez les bleus !" la sportivii Frantei (fotbal, handbal, atletism, etc) eu zic ca mai nimerita ar fi scandarea "Allez les noirs !" ...
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Lovitură dură pentru Macron
Publicat acum 7 ore şi 36 minute
Bombă: Victor Ponta, audiat în două dosare
Publicat acum 4 ore şi 10 minute
O lovitură în plexul românilor
Publicat acum 24 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 41 minute