Convoiul lui Putin a făcut cale întoarsă

UPDATE Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat că toate camioanele convoiului rus trimis în Ucraina au revenit sâmbătă pe teritoriul Federației Ruse.

„Întregul convoi de camioane a revenit în Rusia sâmbătă”, a declarat Paul Picard, şeful Misiunii OSCE de la frontiera ucraineano-rusă, citat de AFP.

Ministerul rus de Externe a anunțat la rândul său că cele 220 de camioane ale convoiului „umanitar” au revenit pe teritoriul Rusiei.

Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, a susținut că unele camioane din convoiul rus au preluat echipamente militare de la uzine de armament din regiunea separatistă Lugansk. Lisenko le-a declarat ziariștilor că echipamentul a fost luat de la uzina Topaz care produce Kolciuga, un sistem de radar, și de la o fabrică din Lugansk. Pe de altă parte, televiziunea publică rusă a prezentat imagini care surprind descărcarea camioanelor „umanitare” la un depozit de distribuţie a alimentelor din Lugansk.

UPDATE Convoiul rus care a transportat vineri ajutoare umanitare în estul Ucrainei fără permisiunea guvernului de la Kiev a revenit sâmbătă în Rusia, a anunțat anterior direcția vamală a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), informația fiind confirmată și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Coloana convoiului umanitar, după ce a lăsat încărcătura în Lugansk, a revenit pe teritoriul Rusiei. Primele vehicule au intrat deja pe la postul de control (rus) Donețk”, a declarat pentru Interfax purtătorul de cuvânt regional al direcției vamale, Nicolai Sinițin.

Potrivit AFP, observatorii OSCE au confirmat revenirea în Rusia a primelor camioane din controversatul convoi umanitar rus care a ajuns vineri seară în Lugansk.

Autoritățile de la Kiev au calificat drept „invazie” și „încălcare ale normelor dreptului internațional” intrarea fără autorizare a convoiului rus în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.