Copii kamikaze, fete bombe și adolescenți soldați (II)

Cu câtva timp în urmă, liderul Daesh, Abu Bakr al-Baghdadi, le cerea musulmanilor fie să se alăture „califatului“, fie să ducă războiul sfânt în ţara lor. „Islamul nu a fost niciodată religia păcii, declara el. Islamul este religia războiului!“ În ediția de ieri a Cotidianului, arătam că, pe fondul acestei ofensive fără precedent, în mai multe rânduri, organisme internaționale au denunțat un fenomen atroce: recrutarea de către Statul Islamic a unui mare număr de copii – băieți, fetițe sau adolescenți – pentru a-i transforma în combatanţi, călăi, kamikaze şi scuturi umane, precum şi pentru servicii sexuale.

Astăzi, continuăm analiza, constatând că acelaşi lucru îl fac şi mişcările radicale islamiste palestiniene, cele kurde sau grupările rebele ce acţionează în Siria sau în Irak, în Afganistan sau în Pakistan.

Irak: sinistrul proiect VBIED

Cum este de presupus, Irakul se află în prim-planul ţărilor în care gruparea Stat Islamic obligă copiii şi handicapaţii să moară în stilul kamikaze. Din această perspectivă, se poate înţelege mai uşor de ce eliberarea oraşului Mossul din mâinile ISIS a devenit un război lung şi dificil, aşa cum au constatat ziariştii străini aflaţi la faţa locului. Generalul american Matt Isler remarca faptul că Daesh forţează copii şi handicapaţi să conducă camioane-capcană şi să le detoneze în mijlocul forţelor irakiene. A folosi şoferii pare a fi o practică recentă a grupului jihadist, apărută în momentul în care forţele irakiene au ajuns pe malul fluviului Tigru în cadrul operaţiunii de eliberare a oraşului Mossul-Est, preciza gen. Isler.
Camioanele sau maşinile blindate pline de explozivi şi conduse de un kamikaze – cunoscute sub acronimul englez VBIED, pentru o „bombă artizanală transportată de un vehicul“ – sunt o armă obişnuită în arsenalul jihadiştilor, atât în Irak, cât şi în Siria sau în Afganistan. În context, gen. Matt Isler susţinea că, întrucât îi lipsesc voluntari, Daesh forţează şoferii să comită gesturi extreme. „Am văzut oameni obligaţi la o VBIED, ca şoferi, oameni incapabili să meargă. În numeroase rânduri, VBIED au fost deturnate, în ultima clipă, de la obiectivul lor sinistru, fiind adăpostite în spatele unui imobil sau în alte locuri. Iar acolo au fost văzute patrule ale Daesh care au plecat în căutarea VBIED, în vreme ce comandanţii grupării se întrebau unde a ajuns şoferul sau au fost văzuţi dispărând mai mulţi şoferi“, a adăugat gen. Isler.

Afganistan: talibanii condamnă… teroriştii din Daesh

Din grupul ţărilor în care se folosesc copii kamikaze nu putea lipsi Afganistanul, stat în care talibanii fac legea de atâţia ani, în pofida tentativelor americane şi ale misiunii militare NATO de a-i neutraliza. În aprilie 2016, autorităţile afgane au precizat că, înainte cu doi ani, au arestat un adolescent de 15 ani întrucât încercase să comită un atentat sinucigaş la ordinul talibanilor din această ţară. (…) Insurgenții au afirmat că tinerii nu sunt folosiţi niciodată în operaţiuni militare, dar autorităţile au semnalat în mod regulat arestarea de adolescenţi pe care talibanii contează spre a-i folosi drept kamikaze. În martie 2016, un băiat de 12 ani, care urma să se detoneze, s-a predat forţelor afgane din provincia orientală Nangarhar. Talibanii îl trimiseseră să explodeze şi să ia cu el în ceruri „necredincioşii“ din armata naţională. El a făcut pasul înapoi după ce a văzut soldaţii care se rugau într-o moschee. În 2012, un adolescent kamikaze a ucis cel puţin şase persoane, îndeosebi copii, în preajma Cartierului General NATO din plin centrul capitalei afgane, Kabul.

Pe de altă parte, pe 29 iulie 2009, într-un articol cu un titlu grăitor, „Talibanii recrutează copii kamikaze“, ziarul parizian „Le Figaro“ scria că un ministru din provincia frontalieră a Afganistanului a dezvăluit că „circa 200 de copii, cu vârste între 6 şi 13 ani, ce au suferit o spălare totală a creierului, au fost descoperiţi în regiunea Malakand. Ei erau gata să treacă la acţiune în contul talibanilor“.

Ciudat sau nu, ceea ce nu au reuşit autorităţile şi misiunea NATO în lupta cu talibanii au realizat jihadiştii din Daesh! La jumătatea lunii iunie, s-a anunţat că aceştia din urmă au preluat controlul în Tora Bora, ultima fortăreaţă a lui Osama bin Laden, aflată în estul afgan! Tot Daesh a revendicat atentatul sinucigaş împotriva unei moschei din Kabul, soldat cu cel puţin 4 morţi. Apoi, după debutul Ramadanului, pe 31 mai, în Kabul, un atentat devastator cu maşină-capcană a provocat 150 de victime. Paradoxal ori nu, dar talibanii au condamnat cu fermitate aceste acte teroriste ale Daesh, care, spuneau tot ei, apar acum pe toate fronturile afgane, recurgând adesea la formele consacrate ale violenţei inclusiv la copii kamikaze ori fete bombe!

Camioanele sau maşinile blindate pline de explozivi, cunoscute sub acronimul VBIED

„Luptători ai Islamului împotriva infidelilor“

Întrebat ce se ştie despre copiii kamikaze, Khuram Iqbal, cercetător la Universitatea Wollongong, Australia, care se ocupă de reabilitarea jihadiştilor pakistanezi, a explicat revistei pariziene „L’Express“ (din 27 septembrie 2009) că „ei sunt talibani pakistanezi, care au recurs primii la aşa ceva. Recrutau copii de 7 ani şi mai mult din taberele de refugiaţi afgani, îndeosebi în provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa. Săraci, puţin educaţi, aceşti copii erau trimişi în Afganistan, spre a se sacrifica. E adevărat, ei o făceau pentru glorie. În anumite oraşe pakistaneze se pot vedea pe ziduri copii fotografiaţi înaintea sacrificiului lor, prezentaţi ca «luptători ai Islamului împotriva infidelilor». Cei recrutaţi în Afganistan au alte motivaţii. În general, vor să se răzbune pe forţele occidentale, care, în timpul unor operaţiuni militare, au ucis membri ai familiilor lor, înarmaţi sau simpli civili. Madrasa (şcolile coranice – n.n.) sunt pentru aceşti copii locuri de îndoctrinare? Există centre extremiste în Pakistan şi în Afganistan, dar nu cunosc un caz de copil kamikaze care ar fi fost «fanatizat» acolo înainte de a trece la fapte. Copiii care scapă de moarte au şanse de a reveni la o viaţă normală? În Pakistan există centre specializate care sunt bine administrate şi corect finanţate. În Valea Swat, în cadrul unor operaţiuni militare, armata pakistaneză a recuperat 80 de copii, pe care talibanii îi antrenaseră pentru a muri. Susţinută de UNICEF, armata i-a luat în grijă, declanşând o operaţiune de «deradicalizare», aşa încât cei 80 de copii par salvaţi azi“, a încheiat cercetătorul australian Khuram Iqbal.

Pakistan: uzine de kamikaze în Waziristan

Trebuie adăugate cele scrise de Daily Times, cotidian din oraşul pakistanez Lahore, care arăta că „jihadiştii sunt din ce în ce mai puţin gata să se înroleze pentru a deveni kamikaze, iar cei care totuşi o fac sunt din ce în ce mai puţin dornici să se detoneze. Noua tendinţă este de a se lăsa prinşi şi de a relata totul despre comanditarii operaţiunilor“. Soldaţii noştri au descoperit adevărate uzine de kamikaze în sudul Waziristanului (zonă tribală în care îşi are baza Baitullah Mehsud, şeful talibanilor pakistanezi), unde copii aduşi din toate colţurile ţării sunt deţinuţi şi antrenaţi de indivizi cunoscuţi pentru experienţa şi pentru capacitatea lor de a converti într-o jumătate de oră toţi copiii. După ce arată că aceşti copii pakistanezi sunt, în ansamblul lor, ţinte facile, amintitul ziar din Lahore adaugă că un religios a fost arestat pe când venea să-i ofere lui Baitullah Mehsud ultima lui serie de copii bombe.

Sigur că, dacă vorbim despre zonele locuite de jihadişti sau controlate de ei, trebuie spus că există anumite familii pentru care a avea un fiu angajat în armată sau într-o miliţie ce „a eliberat“ oraşul ori satul lor reprezintă un motiv de mândrie. (…)

Utilizarea lor deliberată ca arme de război reprezintă faţeta cea mai dură, profund inumană şi iresponsabilă a unor grupări ce se revendică din islamismul originar, dar care, prin toate acestea, pângăresc credinţa respectivă şi substanţa ei adevărată. (..)

250.000 de adolescenţi folosiţi ca soldaţi, în 2007

Un adolescent soldat are mai puţin de 18 ani, potrivit protocolului facultativ la Convenţia Internaţională a Drepturilor Copilului. (…) Conform UNICEF, în 2007 erau cel puţin 250.000 de adolescenţi folosiţi ca soldaţi. Mai nou, trebuie să ţinem seama de extinderea şi diversitatea fenomenului prin care copiii sunt instruiţi şi puşi să comită atentate sinucigaşe în pieţe, la manifestări publice, în săli de spectacole ori când se află în preajma unor grupuri de soldaţi şi a altor mulţimi.

Copii kamikaze, fete bombe și adolescenți soldați (I)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.