Coplata la medicamente este de 125%, spune asociaţia pacienţilor

Reprezentanţii COPAC atrag atenţia asupra situaţiei extrem de grave în care au ajuns pacienţii din România, nevoiţi să plătească mult mai mult pentru tratamente după schimbarea mecanismului de compensare al medicamentelor.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) susţine că majorarea coplăţii la medicamente, după schimbarea mecanismului de compensare, este în medie de 125%, şi nu de doar 10%, aşa cum au anunţat oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Reprezentanţii COPAC au anunţat, miercuri, că aşteaptă de la toţi pacienţii, medicii şi farmaciştii afectaţi de măsura luată de CNAS să semnaleze situaţiile concrete apărute de la momentul în care au ajuns în farmacie cu reţeta de tratament. „Vom aduna toate mesajele primite de la pacienţi şi vom merge cu ele la preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, care a promis un acces mai mare la tratament pentru toţi bolnavii. Ceea ce se întâmplă acum în farmacii demonstrează că am fost minţiţi. Creşterea coplăţii nu a fost doar de 10%, aşa cum au anunţat oficialii CNAS, ci este în medie de 125%”, a declarat preşedintele COPAC, Cezar Irimia.

Reprezentanţii COPAC atrag atenţia asupra situaţiei extrem de grave în care au ajuns pacienţii din România, nevoiţi să plătească mult mai mult pentru tratamente după schimbarea mecanismului de compensare al medicamentelor. „De exemplu, un pacient cu Diabet zaharat de tip II, Insuficienţă cardiacă, Boală cardiacă ischemică cu angină pectorală de efort, Fibrilaţie artrială permanentă cu alură ventriculară medie, Bloc bifascicular, HTA stadiul II plătea înainte pentru schema de tratament cu şase medicamente 129,8 lei, iar acum a plătit 231,4 lei, adică o creştere de 78%”, spun reprezentanţii COPAC, potrivit cărora „ceea ce se întâmplă acum în farmacii demonstrează că am fost minţiţi”.

Cele mai afectate grupe de populaţie sunt pensionarii şi copii, mai spun cei de la COPAC. Pentru pensionari, coplata a crescut de până la nouă ori, majoritatea reţetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape o sută de lei, iar pentru copii nu se mai asigură gratuitatea, mai ales pentru bolile grave, mai precizează reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi.

Potrivit noului sistem de compensare, intrat în vigoare la 1 iulie, există un singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum se întâmpla înainte. Astfel, de la acest preţ se stabileşte cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.