COPSI reclamă MENCS pentru încălcarea legilor și cere reluarea probelor

Continua seria contestațiilor cu referire la concursul de ocupare a funcțiilor de directori și directori adjuncți din învășământul preuniversitar.

Prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psiholgilor din România – COPSI solicită MENCS reluarea examenului din etapa a II-a a concursului și atrage atenția asupra faptului că interpretările testului s-au realizat conform unui instructaj al constructorilor de teste psihologice.

”Ministerul Educației induce în acest fel că oricine poate face psihologie, ceea ce nu este nici adevărat şi nici corect faţă de miile de profesionişti, care au studiat, s-au perfecţionat şi au obţinut atestare legală” – declară președintele COSPI, intr-un comunicat de presă din 20 octombrie.

”Aceleași persoane care l-au sfătuit pe domnul ministru să înlocuiască un examen psihologic riguros cu o „testare” fără suport profesional, au solicitat modificarea legislației specifice profesiei noastre, în vederea preluării controlului într-un domeniu profesional care nu poate fi condiționat de către cei care privesc psihologia doar ca pe o afacere cu teste psihologice” – se menționează deasemeni în comunicatul COPSI.

Răspunsul MENCS a sosit în regim de urgență printr-o conferință de presă în timpul căreia purtătorul de cuvânt, Mirabela Amarandei, a comunicat că testele au fost realizate de specialiști în științe cognitive și în științe ale educației, „unii dintre cei mai buni specialiști, dacă nu cei mai buni pe care îi are România în acest moment”. Mai mult, a făcut referire și la o acțiune în derulare a MENCS care ar armoniza formarea professională a psihologilor la angajamentul ”Procesul Bologna”, cadrul comun pentru învățământul superior din Europa.

MENCS vs COPSI. Cine scoate școala din impas?

„MENCS a început procesul de consultare interinstituțională pentru aprobarea unui proiect de hotărâre de guvern referitoare la formarea profesională a psihologilor. Ce face această HG foarte important este că va scoate de sub monopolul Colegiului Psihologilor din România formarea profesională a psihologilor. O noutate este aceea că, dacă până acum erau suficiente licența și niște studii derulate în cadrul unor ONG-uri agreate de CPR, ce face această HG este să ducă practic formarea profesională a absolvenților de licență prin intermediul masteratului, iar acest lucru trebuia să se întâmple de la momentul Procesului Bologna”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Doamna Mirabela Amarandei nu a menționat însă nici acum cine sunt autorii subiectelor și ce competențe efective dețin aceștia.
Am pierdut numărul contestațiilor aduse MENCS începând cu 9 septembrie, când a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul de Ministru care a făcut posibilă organziarea acestui concurs și până azi. Concursul este în desfășurare și între 17 octombrie și 17 noimebrie sunt programate analizele CV-urilor și interviurile.

Câteva comentarii ale unor candidați care deja au parcurs a treia etapă

”Nu mi s-a punctat ”Curs de Management European” – 90 credite, absolvit la UPG-Ploiești, în cadrul DPPD. Mi s-a spus, ca și doamnei Florescu, că este program de formare și nu curs. Am întrebat din nou care sunt cursurile în regim postuniversitar, în cadrul DPPD, care se punctează. Răspuns: modulul psihopedagogic. M-am luptat cu ei pentru fiecare hârtiuță în parte, parcă eram la talcioc. Nu am doctorat, nici studii în străinatate, deci am pornit de la 7 puncte în jos. M-au mai depunctat la responsabilități comisii, spunând că nu toate sunt considerate comisii metodice. De exemplu: comisie ”absenteism”, comisie ”împotriva discriminării” etc. nu se punctează. Este o aberație întreaga metodologie pentru că nu știu câți candidați cu doctorate și studii în străinătate vin să fie directori într-o zonă rurală.” Diana Chivi, Bertea, Prahova

”După proba scrisă, cu 45 puncte, CV cu 42,5 puncte, am picat la Interviu. Printre note de 8.5, 10, 10, am primit nota 2 de la Primar și nota 2 de la consilierul local”. Ramona Ciubotaru

”M-am înscris pentru 3 școli, am trecut de proba scrisă, în două școli sunt singurul candidat, iar într-o scoală am și contracandidat. No dragilor, dacă la dumneavoastră s-a prezentat comisia, asa am visat-o eu, azi, e a doua oara când pentru una din scoli nu mi se prezintă un membru. Chiar așa frică le este de mine oare?! Sanislai Daniel, Poiana Codrului

Există o situație care, în tot acest context cu prea multe neclarități, diferă complet prin semnificație și repercusiuni. Mii de profesori – și zilnic numărul acestora crește cu câteva zeci – s-au alăturat utilizând rețelele online de socializare și, cum nu s-a mai pertecut până azi, discuțiile sunt specializate, de colaborare, de ghidaj și transparente. Astfel, informațiile despre devieri de la cadrele legii și despre abuzuri dar și știrile despre cei care deja au câștigat concursul sunt răspândite în timp real. Un bilanț intermediar arată că numărul contestațiilor va fi considerabil și că până acum s-au înregistrat foarte multe de acțiuni în instanță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.