Coreea de Nord anunță că a testat cu succes o bombă cu hidrogen

Coreea de Nord a anunțat că a efectuat primul test „reușit” de bombă cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, informează Yonhap, AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc” la putere, a anunțat televiziunea de stat nord-coreeană.

Nord-coreenii au efectuat miercuri al patrulea test nuclear, după cele din 2006, 2009 şi 2013.

Un seism de magnitudine 5,1 a fost înregistrat miercuri în apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare, a anunțat Institutul de geologie al Statelor Unite (USGS).

O bombă cu hidrogen este, în general, mai puternică decât o bombă nucleară. Bomba termonucleară, sau bomba cu hidrogen – de tipul celei pe care Coreea de Nord a afirmat că a testat-o miercuri -, a fost dezvoltată după ce au fost folosite bombe nucleare în Japonia în timpul celui de-al doilea război mondial și este de departe mult mai distrugătoare, relatează într-un material documentar din Bangkok agenția DPA.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a calificat miercuri testul de bombă cu hidrogen realizat de Coreea de Nord o „provocare gravă” în fața eforturilor mondiale de neproliferare nucleară și o „amenințare serioasă” împotriva Japoniei, informează Reuters și AFP.

„Condamn ferm” acest test, a declarat Abe presei. „Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o amenințare serioasă la adresa securității țării noastre, iar noi absolut nu îl putem tolera”, a adăugat el, spunând că vede în el „o provocare gravă în fața eforturilor internaționale de neproliferare”.

La rândul său, Casa Albă a anunţat că nu poate confirma afirmaţiile Coreei de Nord, pconform cărora Phenianul a testat cu succes un dispozitiv nuclear cu hidrogen miniaturizat, precizând că va monitoriza în continuare situaţia, transmite Reuters.

Rusia a condamnat testul nuclear al Coreii de Nord și a denunțat – prin vocea reprezentantului său permanent la organizațiile internaționale de la Viena, Vladimir Voronkov – o încălcare clară a legislației internaționale, relatează RIA Novosti.

China, principalul aliat al Coreii de Nord, a protestat ”în mod ferm” față de efectuarea de către Phenian a unui nou test nuclear, subliniind că el a fost întreprins ”în pofida opoziției comunității internaționale”, transmit AFP și Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.