Coreea de Nord „va scufunda dintr-o lovitură“ portavionul SUA

Regimul nord-coreean de la Phenian a anunțat că este pregătit să scufunde portavionul american USS Carl Vinson. „Forțele noastre revoluționare sunt gata să scufunde un portavion nuclear american dintr-o singură lovitură“, a anunțat duminică publicația Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord. Amenințarea a apărut exact în ziua în care diplomații occidentali de la Phenian au anunțat oficial că în Coreea de Nord a fost arestat un cetățean american. Este al treilea american care se află acum în arest în Coreea de Nord. Primii doi au fost condamnați la 15, respectiv 10 ani de închisoare, sub acuzația de spionaj. Presa americană a scris în ultimele săptămâni că unul dintre planurile de acțiune ale Washington–ului în Coreea de Nord implică asasinarea liderului Kim Jong-un.

În urmă cu două săptămâni, președintele Donald Trump a ordonat portavionului USS Carl Vinson și grupului său de luptă să se îndrepte din Marea Chinei de Sud, unde executa exerciții militare, către Peninsula Coreeană. Se întâmpla imediat după discuțiile avute în Florida cu omologul chinez Xi Jinping, înaintea cărora președintele SUA avertizase că SUA vor rezolva problema amenințării nucleare nord-coreene cu sau fără ajutorul Chinei. Decizia SUA a venit după testarea, la începutul lunii martie, a patru rachete balistice nord-coreene, urmată, pe 16 aprilie, de lansarea eșuată a unei a cincea rachete.

Amenințările nord-coreene vin imediat ce Japonia a anunțat că trimite două distrugătoare pentru a face joncțiunea cu grupul de luptă american. Washington nu a anunțat oficial unde se află acum portavionul USS Carl Vinson. Vicepreședintele Mike Pence a declarat sâmbătă doar că portavionul se va apropia „în câteva zile“ de Peninsula Coreeană. Cu o zi înainte, șeful Pentagonului, James Mattis, a comentat pe marginea asigurărilor Phenianului că programul nuclear este unul defensiv. „Auzim mereu cuvintele lor, însă niciunul nu s-a dovedit cinstit“, a spus Mattis, aflat la Tel Aviv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.