Coreea de Sud propune discuţii cu Nordul

Seulul a propus luni Phenianului să relanseze dialogul în vederea diminuării tensiunilor în peninsulă, după ce Phenianul a efectuat cu succes un tir de rachetă intercontinentală, relatează AFP.

Această ofertă de dialog este prima de la instalarea la putere, în mai, a preşedintelui Moon Jae-in, perceput ca mai deschis la negocieri decât predecesoarea sa.

Crucea Roşie a propus de asemenea o întâlnire, într-o încercare de relansare a reuniunilor familiilor coreene despărţite de la Războiul din Coreea (1950-1953).

Ministerul sud-coreean al Apărării a propus o întrevedere vineri, la Panmunjom, ”satul armistiţiului”, la frontiera între cele două Corei.

Crucea Roşie a propus ca întâlnirea cu privire la reuniunile familiilor să aibă loc în acelaşi loc, pe 1 august.

Întâlnirea propusă de minister ar fi prima reuniune intercoreeană oficială din decembrie 2015.

Precedenta preşedintă, Park Geun-hye a refuzat să reia contactul, atât timp cât Phenianul nu adopta vreo măsură concretă în vederea dezarmării nucleare.

”Noi propunem o reuniune vizând să pună capăt activităţilor ostile care cresc tensiunea militară de-a lungul frontierei terestre”, a anunţat într-un comunicat Ministerul sud-cireean al Apărării.

La rândul ei, Crucea Roşie şi-a exprimat speranţa unui ”răspuns pozitiv” din partea Nordului în vederea organizării în octombrie a unei serii de reuniuni a familiilor despărţite, care ar putea fi prima în ultimii doi ani.

Milioane de persoane au fost despărţite în timpul Războiului din Coreea, care a antrenat împărţirea peninsulei.

Însă majoritatea au murit fără să fi avut posibilitatea să se revadă.

Conflictul s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar cele două Corei se află în continuare, în mod teoretic, în război, iar comunicaţiile transfrontaliere, scrisorile sau apelurile telefonice sunt interzise.

Reuniunile familiilor au început în urma unui summit istoric Nord/Sud în 2000. Iniţial a avut loc o întâlnire pe an, însă tensiunile care apar frecvent în peninsulă au întrerupt acest ritm. Mai multe reuniuni au fost anulate de Coreea de Nord, în ultimul moment.

”Coreea de Nord trebuie să răspundă poziţiilor noastre sincere dacă vrea cu adevărat pacea în peninsula coreeană”, a declarat pentru presă Cho Myoung-gyon, ministrul sud-coreean al Unificării.

El a precizat că Seulul nu ”vizează prăbuşirea Nordului sau unificarea printr-o absorbţie a Nordului” şi îndeamnă Phenianul să restabilească canalele de comunicare intercoreene.

Moon a fost ales promiţând să întindă o mână Nordului. Însă această strategie a suferit un duş rece din cauza accelerării programelor nuclear şi balistic de către Phenian.

Coreea de Nord, care a realizat cinci teste nucleare începnd din 2006, dintre care două de la începutul lui 2016, a reuşit, pe 4 iulie, de Ziua Naţională a Statelor Unite, primul său test de rachetă intercontinentală (ICBM).

Acest test, care apropie Phenianul de obiectivul său de a fi în măsură să ameninţe teritoriul american cu focul nuclear, a antrenat condamnări puternice în întreaga lume şi noi eforturi ale Casei Albe de a înăspri sancţiunile internaţionale.

Reuniunile propuse ar putea, dacă au loc, să constituie ”o ocazie rară de a diminua tensiunile care cresc de zece ani”, a apreciat Cheong Seong-chang de la Institutul Sejong, un centru de reflecţie.

”Ele ar permite cel puţin să se evacueze un pic de presiune în criza actuală, chiar dacă Nordul insistă că nu intenţionează să renunţe la programele sale militare”, a spus el.

Cele două părţi ar putea să negocieze într-o primă fază a acestor întâlniri încetarea operaţiunilor de propagandă care au loc de o parte şi de alta a frontierei, a apreciat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.