Coreenii de la Daewoo închid Şantierul Naval de la Mangalia

Compania coreeană Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering va închide şantierul naval Daewoo Mangalia şi o companie eoliană din SUA din pricina problemelor financiare grave cu care se confruntă grupul, se arată într-un raport al acţionarului majoritar şi cel mai important creditor, Korea Development Bank. „Daewoo Mangalia şi DeWind sunt incapabile să funcţioneze în continuare din cauza problemelor actuale ale grupului şi trebuie lichidate. În procesul lichidării, incluzând injectarea de capital de lucru şi actualizarea garanţiilor de împrumut, ar putea apărea o pierdere semnificativă”, a anunţat Korea Development Bank. Un oficial al KDB a explicat că lucrurile vor fi mai clare după analizarea situaţiei financiare.

Korea Development Bank (KDB), care deţine o participaţie de 31,46% la Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering, susţine că lichidarea celor două divizii este inevitabilă, având în vedere pierderile operaţionale ale grupului, de peste 3.000 de miliarde de woni (2,5 miliarde dolari), relatează portalul Korea IT Times.

Şantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI), cel mai mare constructor de nave din România, a raportat pentru anul trecut pierderi record de 700 milioane de lei, un nivel de aproape şapte ori mai mare faţă de 2013, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Daewoo-Mangalia Heavy Industries, o companie despre care fostul ministru al economiei Constantin Niţă spunea în 2014 că are o importanţă economică şi socială esenţială pentru România”, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 914 milioane de lei, în scădere cu 23% faţă de 2013, în timp ce numărul de salariaţi s-a menţinut la un nivel relativ constant, respectiv 2.600 de oameni, conform Ziarului Financiar.

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering deţine din 1997 o participaţie de 50,99% la DMHI. Ceilalţi acţionari sunt Şantierul Naval 2 Mai Mangalia, aflat în propritatea Ministerului Economiei, cu o deţinere de 48,99%, şi trei investitori coreeni.

Numele şantierului naval Daewoo Mangalia a apărut într-un caz de evaziune fiscală în care procurorii DIICOT Constanţa au efectuat joi zeci de percheziţii în şase judeţe şi în Bucureşti. DIICOT a emis un comunicat care vorbeşte despre un prejudiciu uriaş:

„La data de 23.07.2015, DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa a procedat la efectuarea unui număr de 55 percheziţii domiciliare în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Buzău, Botoşani şi municipiul Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice, asociaţi şi/sau administratori ai respectivelor societăţi, într-o cauză penală vizând comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În fapt, din investigaţiile desfăşurate a rezultat că în perioada 2012 – 2015, mai mulţi cetăţeni coreeni şi români, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, deţinute sau controlate de aceştia, au contractat diverse lucrări de la SC DAEWOO MANGALIA HEAVY INDUSTRIES SA, pe care apoi le-au subcontractat altor societăţi comerciale cu un comportament fiscal inadecvat (de tip fantomă), pentru a evita plata către bugetul consolidat al statului, a valorii TVA şi a impozitului pe profit aferente lucrărilor realizate.

Sumele de bani transferate pentru plata lucrărilor subcontractate în conturile societăţilor comerciale fantomă erau retrase în numerar de unii din membrii grupului, acestea fiind remise ulterior liderilor.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 11 milioane lei. În cauză s-a dispus luarea unor măsuri asiguratorii pe bunuri mobile şi imobile ale suspecţilor. S-a dispus aducerea la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa în vederea audierii a unui număr de 9 suspecţi”, se arată în comunicatul de presă DIICOT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.