Corespondentul The Washington Post la Teheran, acuzat de spionaj

La Teheran a început procesul corespondentului publicației Washington Post în capitala Iranului. Jason Rezaian este acuzat de spionaj și alte trei infracțiuni grave și este în arest de mai bine de 10 luni.

Avocatul din oficiu al lui Rezaian a declarat agenției iraniene Tasnim că ”el este acuzat de spionaj pentru că a adunat informații despre politica internă și externă a țării”. ”Potrivit acuzării, el a cules informații confindențiale, a colaborat cu guverne ostile și a făcut propagandă împotriva Republicii Islamice și a trimis o scrisoare președintelui Obama”.

Rezaian, în vârstă de 39 de ani, are dublă cetățenie – americană și iraniană – și a fost arestat în iulie 2014 la Teheran împreună cu soția sa, și ea jurnalistă, și alți doi apropiați – un cuplu americano-iranian. Soția jurnalistului a fost eliberată pe cauțiune în octombrie și este acuzată într-un dosar separat. Iranul nu recunoaște dubla cetățenie, astfel încât Rezaian va fi judecat în calitate de cetățean iranian.

Redactorul-șef al Washington Post a condamnat ”actul rușinos și nedrept” căruia i-a căzut victimă corespondentul la Teheran. ”Procurorii nu au prezentat nicio probă care să le susţină acuzațiile absurde. Data procesului a fost dezvăluită avocatului abia în urmă cu o săptămână. Acum, într-un mod deloc surprinzător însă de neiertat, se pare că procesul se desfășoară în spatele ușilor închise”, se mai arată în comunicatul ziarului american. Redacția a încercat să trimită la Teheran un jurnalist care să acopere evenimentul, însă guvernul iranian nu a dorit să-i ofere viză.

Fratele jurnalistului acuzat a primit asigurări din partea președintelui Obama că Washingtonul va face tot ce este posibil pentru a-l aduce înapoi în SUA.

Cum informațiile despre proces sunt foarte limitate, nu se cunosc amănunte despre acuzaţiile aduse jurnalistului. Totuși, pe fondul reducerii tensiunilor dintre SUA şi Teheran, ministrul iranian de Externe a declarat că Rezaian este un jurnalist onest și speră că va fi găsit nevinovat, în ciuda ”acuzațiilor grave”. Pe de altă parte, presa de orientare conservatoare de la Teheran scrie că Rezaian a oferit SUA informații economice și industriale secrete.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.