Corina Creţu, dezavantajată în PE de faptul că reprezintă România

Audierea din Parlamentul European, test pe care comisarul european desemnat al României, Corina Creţu, va trebui să îl treacă pe 30 septembrie, este extraordinar de dură şi deloc formală, a explicat fostul Comisar european Leonard Orban pentru EurActiv.ro. Din experienţa proprie, Orban subliniază că pe parcursul celor trei ore intervine oboseala, factor care poate fi folosit împotriva candidatului.

Primul lucru care trebuie spus este că audierea este extraordinar de dură. Nu este deloc formală, chiar dacă din se pare că doamna Creţu nu ar avea probleme cu susţinerea politică şi mă bucur că toate partidele din România au afirmat că o vor susţine. Este foarte bine, sper că de acum aşa să se întâmple cu fiecare candidat din partea României, să nu se mai întâmple ca unii europarlamentari români să voteze contra candidatului, cum mi s-a întâmplat mie, la audierea pentru Curtea Europeană de Conturi, dar nu sunt singurul exemplu.

Aceasta nu înseamnă, totuşi, că nu trebuie să fie foarte bine pregătită atât din punct de vedere teoretic, cât şi politic. Este un avantaj faptul că avut o poziţie importantă în cadrul Parlamentului European dar, totodată, nu poate fi liniştită legat de modul cum vor decurge audierile. Are un anumit dezavantaj în faptul că provine din România, fiindcă România are cea mai scăzută absorbţie pe fondurile alocate coeziunii în perioada 2007-2013. În acelaşi timp, dezavantajul că imaginea României este proastă sau foarte proastă la nivelul Parlamentului pe chestiuni legate de corupţie, de modul în care funcţionează instituţiile, de lipsa de eficienţă, de birocraţie: toate aceste lucruri trebuie cântărite foarte bine. Audierea trebuie foarte bine pregătită.

În primul rând, la nivel teoretic: cunoaşterea în detaliu a întregii legislaţii în vigoare, nu numai regulamentele dar tot ce se întâmplă pe zona de coeziune. În al doilea rând,la nivel politic, trebuie să ştie foarte bine care sunt punctele de vedere ale Parlamentului şi să nu aibă răspunsuri care să provoace europarlamentarii, aşadar trebuie mare atenţie. În al treilea rând, trebuie să gestioneze foarte atent faptul că provine din România.

Pot formula, în altă ordine de idei, o recomandare personală legată de limba în care răspunde candidatul. Eu, de la un anumit moment, am răspuns numai în română. Întrebările deveneau din ce in ce mai grele şi este de mare ajutor faptul că interpreţii sunt extraordinar de buni şi pot să traducă inclusiv nuanţele. Aşadar, este de preferat să răspunzi în limba maternă. Astfel, câştigi timp să te gândeşti mai mult la conţinut şi nu trebuie să te grăbeşti cu răspunsurile, poţi să permiţi interpreţilor să traducă, poţi să mai faci anumite pauze. Este o întreagă strategie de pregătire a acestei audieri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.