Corlăţean nu a demisionat, a fost demis

Unul dintre cei mai şterşi miniştri de Externe pe care i-a avut vreodată România (inclusiv Vechiul Regat), Titus Corlăţean, şi-a anunţat luni demisia din funcţie. Oficial. În realitate (sau neoficial), Titus Corlăţean a fost demis. De către şeful său de guvern şi de partid, Victor Ponta. Nici în varianta oficială şi nici în cea neoficială, plecarea lui Corlăţean de la MAE nu este legată de modul incalificabil în care a fost organizat scrutinul din 2 noiembrie. În varianta oficială, Corlăţean a demisionat pentru că – citez din el – nu pot accepta ca instituţia Ministerului Afacerilor Externe să fie forţată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale ale domnilor Băsescu şi Iohannis”. Stupefiant. Titus Corlăţean ( + Ponta – care a susţinut acelaşi lucru) chiar îi crede proşti pe români? Trec peste faptul că totul este o invenţie a maşinii de propagandă a PSD, dar să presupunem că aşa ar sta lucrurile. Vin doi politicieni, indiferent de natura funcţiei pe care o deţin, şi îi propun unui ministru să facă un lucru prin care s-ar încălca legea. Ce trebuie să facă respectivul ministru? Nimic altceva decât să le închidă uşa în nas, să declare public „crima” celor doi şi să-şi vadă mai departe de treabă. În niciun caz să demisioneze. Ei bine, tocmai motivul invocat dovedeşte că de fapt Titus Corlăţean nu a demisionat. Ci a fost „demisionat”.

Schimbăm registrul: de ce a fost demis Titus Corlăţean? Sunt mai multe răspunsuri de dat la această întrebare şi enumăr câteva, nu neapărat în ordinea importanţei lor:

  • a fost aruncat „prostimii” „capul lui Moţoc”. Prin demiterea lui Corlăţean, premierul Ponta şi totodată candidatul PSD & Co la Preşedinţie încearcă să mai estompeze din amploarea mitingurilor anunţate pentru joi şi vineri în marile oraşe din ţară şi în unele capitale europene. Indiferent de numărul participanţilor, lui Victor Ponta nu-i cad bine la stomac aceste ieşiri în stradă.

  • s-a dat un semnal cancelariilor occidentale, celor care contează, că, la Palatul Victoria, cine greşeşte plăteşte.

  • l-a scăpat pe unul dintre „scutierii” săi (da, Corlăţean este unul dintre oamenii de bază din echipa Ponta) de iminentul scandal ce se va declanşa începând cu 17 noiembrie, pentru că nu se va schimba nimic în bine în ceea ce priveşte alegerile din diaspora. În plus, toate oalele se vor sparge în capul lui Meleşcanu.

  • va fi justificat, prin absenţa fostului titular al postului şi prin neacomodarea ministrului interimar, dezastrul care se prefigurează pe 16 noiembrie în secţiile de votare unde s-au înregistrat probleme pe 2 noiembrie (se anunţă o participare şi mai mare în turul II, deci problemele vor fi şi mai mari).

  • PSD va putea respinge orice atac privind ziua de 16 noiembrie în diaspora, susţinând că nu mai conduce MAE.

  • trebuia eliberat un post important în guvern, pentru oferirea unei recompense unuia dintre aliaţii lui Victor Ponta din aceste alegeri, adică lui Teodor Meleşcanu. Şi nu va conta deloc că acesta va ieşi şifonat după ziua de 16 noiembrie.

Acum, cine crede că Victor Ponta a sacrificat un apropiat de-al său se înşală. Oricum, pe Titus Corlăţean nu-l prindea Crăciunul la MAE. Indiferent de situaţie. Cu Ponta preşedinte, Corlăţean ajunge la Palatul Cotroceni în calitate de consilier de stat şi şef al departamentului pentru politică externă. Şi ajunge inclusiv din postura actuală, de doar simplu senator. Cu un Ponta învins pe 16 noiembrie, Corlăţean (presupunând că nu ar fi existat „10 noiembrie”) nu mai este ministru de Externe, pentru că plăteşte pentru victoria din diaspora a lui Iohannis. Oricum, luni 17, vom mai avea o demisie din „zonă” tot indiferent de rezultatul alegerilor. Actoraşul Bogdan Stanoevici va fi vinovatul de serviciu. Numai că el nu va ajunge la Cotroceni dacă Ponta câştigă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.