Cornel Dinu l-a confundat pe Dimitrie Cantemir cu Mihai Eminescu

Fostul mare fotbalist Cornel Dinu a comis o gravă şi impardonabilă confuzie luni seara, în cadrul emisiunii „Minutul 91” de la „Dolce Sport 1”, difuzată imediat după terminarea meciului dintre Astra Giurgiu şi , din cadrul Play-off-ului Ligii I de fotbal. Să vedem despre ce este vorba şi să facem cuvenita rectificare.

În cadrul emisiunii, după intervenţia cam arogantă a lui Şumudică, antrenorul Astrei, a intervenit Cornel Dinu care a vrut să-l pună la punct şi, în stilul caracteristic, a vrut să-l tragă pe tărîm cultural, afişînd, la rîndul său, un aer de superioritate. Vrînd să demonstreze că Şumudică vorbeşte mult şi spune puţine lucruri de substanţă, a citat versurile: „Înşirînd cuvinte goale / Ce din coadă au să sune”, pe care le atribuie lui Dimitrie Cantemir! Nu e vorba de nici o scăpare, căci la doar cîteva secunde, Cornel Dinu a repetat: „Aşa cum spune Cantemir în versurile ’Înşirînd cuvinte goale / Ce din coadă au să sune!

Dar, eroare gravă! Versurile aceste sînt ale lui Mihai Eminescu, mai exact din poezia „Criticilor mei”, publicată în volumul „Poezii”, apărut în decembrie 1883, sub îngrijirea lui Titu Maiorescu! Eminescu era în acel moment internat la Oberdöbling, în clinica dr. Obersteiner, după ce, anterior, în 28 iunie 1883, fusese ridicat cu forţa din Băile Mitraşevski şi internat la Spitalul dr. Şuţu pentru o inventată boală psihică. Tot acest aranjament dureros şi tragic a fost pus la cale chiar de Titu Maiorescu, aşa cum rezultă din „Însemnările zilnice” ale acestuia.

Pentru ca fostul mare fotbalist Cornel Dinu să nu mai facă această confuzie teribilă dintre Dimitrie Cantemir şi Mihai Eminescu, iată cum arată poezia „Criticilor mei”, aşa cum a fost publicată în 1883:

Eminescologul Nicolae Georgescu susţine că Maiorescu a publicat poezia lui Eminescu cenzurînd două strofe care ar fi urmat după strofa 4:

De-unde iei privire clară,

Care’n linişte alege,

La gândiri menite vieţii

Viaţa’n floare să le-o lege.

Şi c’o singur-creatoare

Trăsătură de condei

Unor să le dai viaţă

Altor viaţa să li iei”.

În lumea fotbalului, Cornel Dinu trece adesea ca un băiat citit, ştiutor de istorie şi nu numai. Pentru a nu fi considerat un simplu snob care vrea să epatez în public, ar fi bine ca Dinu să evite, mai ales în conversaţiile polemice, folosirea unor citate sau informaţii pe care nu le cunoaşte îndeajuns. Altfel, vă daţi seama ce s-ar fi întîmplat dacă moderatorul emisiunii i-ar fi spus în direct: „Mister, nu Dimitrie Cantemir a scris acele versuri, ci Mihai Eminescu”? Pe unde scotea cămaşa? Norocul lui Cornel Dinu a fost că nici moderatorul nu ştia ale cui erau acele versuri, atribuite de fostul fotbalist lui Dimitrie Cantemir, deşi ele îi aparţin lui Mihai Eminescu.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.