Corpul de Control a găsit nereguli în contractele cu Holzindustrie Schweighofer

Corpul de control al primului ministru a constatat, în cursul verificărilor făcute în cazul defrişărilor ilegale, o serie de nereguli la Direcţia Silvică Maramureş în care este implicată şi firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL, potrivit bursa.ro.

În raportul transmis de Guvern, se arată că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este abilitată să încheie contracte pe termen lung pentru asigurarea vânzării masei lemnoase pe picior cu agenţii economici care au dobândit acest drept prin licitaţie publică, pentru volume minime de 20.000 mc pe an pe agent economic şi pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 10 ani, scrie sursa citată.

Potrivit raportului, Direcţia Silvică Maramureş a încheiat cu Holzindustrie Schweighofer SRL şi Sitel SA, acte adiţionale la contracte de vânzare – cumpărare pe termen lung a lemnului, fără ca aceste societăţi să facă dovada menţinerii activităţii în domeniul prelucării lemnului. De asemenea, s-a constatat că reprezentanţii Direcţiei Silvice Maramureş nu şi-au exprimat acordul/dezacordul scris cu privire la prestatorii propuşi de către Holzindustrie Schweighofer pentru exploatarea masei lemnoase într-un contract, acceptând agenţi economici care înregistrau datorii faţă de Direcţie.
Totodată, timp de 4 ani, Holzindustrie Schweighofer a exploatat un volum total de 126.292 mc masă lemnoasă pe picior faţă de volumul total de 200.000 mc pe care trebuia să-l exploateze conform contractului, ceea ce a dus la diminuarea veniturilor Romsilva cu 2.152.590,91 lei.

Mai mult, Guvernul a constatat şi tăierea, fără drept, de către societatea Ariana 2003 SRL, în cadrul contractului de vânzare – cumpărare a masei lemnoase pe termen lung încheiat cu Holzindustrie Schweighofer, a unui volum de 224 mc de masă lemnoasă din proprietatea publică a statului aflat în administrarea Direcţiei Silvice Maramureş.

Potrivit raportului transmis de Guvern, la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Consiliul de Administraţie a adoptat, cu depăşirea competenţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Romsilva. Raportul arată că Romsilva nu avea competenţa să elaboreze şi să aprobe un astfel de regulament, întrucât nu avea calitatea de „autoritate publică centrală care răspunde de silvicultură”, aceasta fiind deţinută, atunci, de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Aprobarea Regulamentului a facilitate astfel participarea la licitaţii a unor operatori economici care nu au făcut dovada că „dispun de mijloacele materiale financiare necesare, precum şi de forţă de muncă specializată” necesare exploatării masei lemnoase, în defavoarea celor care îndeplineau condiţiile de participare la procedurile de vânzare a masei lemnoase.

La Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud, Corpul de Control a descoperit că, în perioada 2009 – 2012, Direcţia a beneficiat de suplimentarea volumelor de masă lemnoasă de la alte direcţii silvice, în baza hotărârilor Consiliului de Administraţie al Romsilva, ca urmare a solicitărilor transmise către Romsilva, de către direcţia silvică. Potrivit raportului Guvernului, Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud a fost singura direcţie silvică din cadrul Romsilva care a beneficiat de suplimentarea cotei de tăiere. Totodată, cu toate că alocarea masei lemnoase s-a realizat şi în vederea exploatării acesteia de către Secţia de exploatare, întreţinere şi reparaţii utilaje Bistriţa, Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud a exploatat cu preponderenţă, în procent de aproape 70%, această masă lemnoasă prin intermediul unor operatori economici cu care a încheiat contracte de prestări servicii de exploatare forestieră.

La Direcţia Silvică Mehedinţi, reprezentanţii au încălcat dispoziţiile legale referitoare la componenţa şi întrunirea comisiilor de preselecţie/licitaţie, arată Guvernul. Potrivit dispoziţiilor legale aplicabile vânzării masei lemnoase de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, comisiile de preselecţie şi licitaţie trebuiau să fie constituite dintr-un număr minim de membri, iar pentru a fi legal întrunite, la şedinţele acestora trebuiau să fie prezente cel puţin trei pătrrimi din numărul de membri.

În legătură cu componenţa comisiilor de preselecţie, Guvernul a constatat că preselecţia unor operatori economici s-a realizat de către comisii care au avut în componenţă un număr mai mic de membri decât cel prevăzut în legislaţia în vigoare la acel moment. Totodată, s-a constatat că la data de 30 octombrie 2009, la comisia de licitaţie au participat doar doi din cei patru membri ai comisiei, potrivit bursa.ro.

În urma acestei licitaţii au fost încheiate zece contracte de vânzare – cumpărare a mase lemnoase pe picior, în baza cărora Direcţia Silvică Mehedinţi a furnizat 8.928 mp de masă lemnoasă, în valoare totală de 516.947 lei, arată Guvernul.

Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA în legătură cu săvârșirea a 52 de posibile fapte de natură penală în domeniul fondului forestier proprietate publică a statului, fapte săvârșite de angajați ai unor direcții silvice și ai Romsilva.

Proiectul Codului Silvic va fi marţi în dezbaterea comisiei din Camera Deputaţilor, după ce Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.