Corul de copii Allegretto, la New York. Un turneu strălucit în metropola americană

Corul de copii Allegretto, la Naţiunile Unite, la New York University şi la Lincoln Center

Institutul Cultural Român de la New York are în agenda sa expoziţii şi spectacole dedicate generaţiilor tinere, adolescenţilor, dar şi copiilor. Au devenit o tradiţie evenimentele legate de bradul de Crăciun, de la care nu lipsesc expoziţiile de desene trimise de copii din toată America şi Canada, sau colindele de Crăciun, când cei mici se alătură vocilor celor mari, umplând sala Auditorium de o muzică sărbătorească. Nu peste mult timp sunt programate, la Old Stone House din Brooklyn şi în Auditorium Hall, câteva spectacole cu o dramatizare după basmul Harap-Alb, făcută în limba engleză de un foarte talentat actor şi regizor Vasile Flutur. În distribuţia acestui spectacol joacă 15 copii.

Astfel, nu e de mirare că spectacolul-concert al corului Allegretto, de la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, susţinut la ICR New York cu prilejul unui turneu american mai amplu, a fost un mare succes.

Grupul vocal Allegretto a fost prezent în SUA, la New York, în perioada 26-29 iunie pentru a lua parte la prestigiosul Festival Coral Internaţional The Rhythms of One World (TROW) 2015, în cadrul căruia a prezentat mai multe concerte.

De asemenea, în acest context, Institutul Cultural Român de la New York a organizat un concert special al corului de copii Allegretto, în sala Auditorium, care s-a bucurat de o audienţă entuziastă, sala fiind arhiplină, iar mai bine de o treime dintre spectatori fiind copii şi adolescenţi.

Corul Allegretto a cântat piese deja consacrate în repertoriul corurilor internaţionale. A avut, în acelaşi timp, nu doar harul muzicii, ci şi o expresivă mişcare scenică, antrenantă, plină de strălucire. Membrii corului, asemenea unor artişti ce stăpânesc tainele expresivităţii teatrale, au mimat întâmplările din cântece, jucând uneori chiar rolul unor personaje din piese muzicale tradiţionale, ce trimit la realitatea de zi cu zi sau la legende şi mituri.

Evenimentul muzical de la ICR New York a urmat seriei de concerte susţinute de corul de copii în cadrul prestigiosului Festival Coral Internaţional The Rhythms of One World (TROW)2015, prezentat de The Friendship Ambassadors Foundation / Fundaţia Ambasadorilor Prieteniei (FAF), o organizaţie non-guvernamentală de renume internaţional, în trei locaţii consacrate, ce oferă maximă vizibilitate.

Astfel, în 26 iunie, corul Allegretto a cântat în Concertul de deschidere a Festivalului TROW, la General Assembly Hall de la Sediul Naţiunilor Unite (ONU). Un al doilea concert al corului de copii – Concertul Prieteniei – a avut loc la New York UniversityEisner & Lubin Auditorium / Kimmel Center, iar al treilea, Concertul de închidere a Festivalului TROW, la Lincoln Center – Alice Tully Hall.

Muzica şi „Ritmurile unei singure Lumi”

Festivalul internaţional TROW a debutat în 2012, când, pe durata unei săptămâni, s-a bucurat de o audienţă de peste 5.000 de spectatori, între care numeroşi ambasadori, oficialităţi şi prieteni ai ONU, precum şi de o transmisie TV live în Manhattan, prin Time Warner Cable. Festivalul este considerat unic prin faptul că se concentrează nu numai pe performanţe muzicale de excepţie, ci şi pe rolul muzicii ca limbaj universal, ce promovează înţelegerea interculturală, fraternitatea şi pacea între naţiuni.

La ediţia din acest an, corul de copii Allegretto a concertat alături de alte formaţii corale de renume, din întreaga lume: The Singing Angels (SUA), Corul de Cameră Ivan Filipović (Croaţia) şi Corul Centrului Naţional de Artele Spectacolului (China). Momente muzicale deosebite au fost oferite de Grupul muzical UNRocks, format din ambasadorii la ONU ai câtorva ţări, între care şi România, precum şi de alţi invitaţi speciali.

Concertul de deschidere a Festivalului, de la sediul ONU, aflat sub patronajul UNESCO, a celebrat împlinirea a 70 de ani de la semnarea Cartei ONU. El a fost organizat de Misiunea Permanentă a României la ONU şi The Friendship Ambassadors Foundation, iar Excelenţa Sa, doamna Ambasador Simona Miculescu, a dat o mare strălucire evenimentului. Pe lângă discursul extrem de emoţionant rostit pe scena Naţiunilor Unite, prezenţa Excelenţei Sale a fost aplaudată îndelung, când, împreună cu ceilalţi membri ai trupei UN Rocks – E.S. Ib Petersen – Ambasadorul Danemarcei, E.S. Oh Joon – Ambasadorul Coreei, E.S. Milan Milanovič – Ambasadorul Serbiei, E.S. Mahe ’Uli ’Uli Sandhurst Tupouniua – Ambasadorul Regatului Tonga şi E.S. Virachai Plasai – ambasadorul Thailandei – a interpretat, ca „lead singer”, cu o voce plină de har, piesele Rocking All Over the World (John Fogerty) şi Imagine (John Lennon).

În deschiderea acestui eveniment cultural internaţional de mare răsunet au luat cuvântul: Simona Miculescu – Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la ONU; Patrick Sciarratta – Director executiv, FAF; Alice Liu – Preşedinte al American Oriental Arts Foundation şi Producător executiv al Festivalului TROW 2015; Gary Fry – Directorul artistic al Festivalului TROW; Yin-Chu Jou – Festival Manager şi Director artistic, FAF.

Grupul vocal Allegretto, de la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, este coordonat de dirijoarea, compozitoarea şi profesoara Adriana Codreanu, cea care l-a fondat în anul 1974, şi de maestrul de sunet şi directorul Fundaţiei Culturale pentru copii Allegretto, Radu Gherasim Chiriţă. Amândoi au fost membri ai juriului în numeroase concursuri internaţionale de muzică pentru copii şi au colaborat la peste 600 de emisiuni de radio şi TV.

Corul este format din peste 40 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani. Componenţa corului se schimbă astfel periodic, odată cu trecerea timpului. Corul a sosit la New York într-o formulă mai restrânsă, de 22 de copii, însoţiţi de cei doi mentori ai săi. Concertul de la ICR New York s-a bucurat de prezenţa a cca. 90 de participanţi, un public entuziast care a aplaudat frenetic după fiecare cântec interpretat de copii.

Corul Allegretto – un ambasador cultural şi artistic al României

Repertoriul corului de copii a inclus piese româneşti, dar şi internaţionale, clasice sau moderne, adevărate „hit”-uri, precum: Hăulita de la Gorj (folclor românesc), Hora de la Moldova (folclor românesc), Noi suntem profesori (Zeller), Obladi, Oblada (Lennon – McCartney), Repetiţie de concert (W.A. Mozart), I Wanna Be Like You (R. Sherman & R. Sherman), Aseară ţi-am luat basma (folclor românesc), America, America (tradiţional american), Our Day, Children’s Day (Margareta Pâslaru), Mamma Maria (Toto Cutugno), Chattanooga (tradiţional american), Katiusha (folclor rus), Hava Naghila (tradiţional evreiesc), Catrina (folclor românesc), Şatra (cântec ţigănesc), un cântec tradiţional chinezesc, We Are the World (M. Jackson).

Până în prezent, formaţia Allegretto a efectuat 63 de turnee internaţionale şi a participat la peste 55 de concursuri şi festivaluri, la care a cucerit peste 50 de premii şi disctincţii, între care: Premiul Televiziunii Române pentru reprezentarea României în lume; Marele Premiu de Interpretare (Bari, Italia, 2001 şi 2003); Medalia de Aur (Odessa, Ucraina, 1995); Trofeul de Aur (Konin, Polonia, 1996); Medalia de Argint la Concursul Mondial al Corurilor (Hong Kong, 2006); Marele Premiu (Mexic, 2005); Marele Premiu şi două Premii Întâi (Israel, 2011); Titlul de Ambasadori ai Prieteniei, oferit de Guvernul Chinei; Premiul Români pentru români, oferit de Realitatea TV.

Allegretto a avut onoarea de a avea ca spectatori mari personalităţi ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Preşedinţii Poloniei şi Italiei, familia Preşedintelui G.W. Bush, Regii Iordaniei, Marocului, Belgiei şi Olandei.

Copiii Corului Naţional Allegretto au susţinut, de-a lungul timpului, peste 1.600 de spectacole şi concerte, dintre care peste 400 în străinătate, pe scene de renume din Grecia, Italia, Marea Britanie, Maroc, Iordania, Federaţia Rusă, Republica Moldova, Mongolia, Polonia, Franţa, Turcia, Macedonia, Ucraina, Elveţia. De asemenea, au cântat pentru copii în nenumărate şcoli şi grădiniţe şi au organizat spectacole de binefacere în spitale şi aziluri de bătrâni. Formaţia a avut multiple colaborări cu Societăţile de televiziune din ţară şi de peste hotare.

Corul „Allegretto” este singurul grup muzical de copii din România care a cântat împreună cu Mariana Nicolesco, Ştefan Bănică Jr., Michael Jackson, Richard Clayderman, Toto Cutugno, Nicola di Bari, Rita Pavone, Natalia Oreiro, în concerte oficiale şi la emisiuni televizate.

Seria de concerte Allegretto s-a bucurat de o amplă mediatizare în presă, atât în cea scrisă, cât şi în cea audio-video, şi a însumat cca. 1.500 spectatori.

Credit foto: Ionuț Văcar, FAF. Prin amabilitatea Misunii Permanente a României pe lângă ONU

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.