Corupția binomului, ignorată la Cotroceni

Maior (r) SRI Daniel Florea – absolvent al Facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliţie „Al.I. Cuza“ București, promoția 1997, arma „Pașapoarte, Poliţie de frontieră“. În 2010, a absolvit un masterat în domeniul Bioterorism. După absolvirea facultății a fost repartizat la Oficiul Național pentru Refugiați, unde a activat până în anul 2002, când a fost transferat la SRI Prahova. Inițial a lucrat ca ofițer de informații în domeniul antiterorist, iar din 2010 a lucrat la contrainformații interne. În scurt timp a devenit șeful Biroului de Securitate Internă, cu atribuții peste unitățile din județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Teleorman și Giurgiu. Din 2014 a trecut în rezervă, după ce a făcut un denunț la DNA, Secția Militară, prin care arăta anomalii din interiorul SRI Prahova. Procurorul de caz, general-locotenent Lupulescu Nicolae, a trimis spre informare la SRI denunțul și declarația de denunțător. La patru zile după primirea adresei, a fost trecut în rezervă prin retragerea certificatului ORNISS.

După doi ani de la denunț, DNA Ploiești a solicitat arestarea preventivă a procurorului-șef al Parchetului de pe lângă CA Ploiești, Liviu Tudose, trimis în judecată pentru diverse infracțiuni, alături de deputatul Sebastian Ghiță. În denunț se făcea referire la legătura dintre cei doi, precum și la posibile fapte de corupție.

Cotidianul: Domnule Daniel Florea, ați făcut un memoriu către conducerea SRI, în care ați prezentat situația de la Ploiești.

Daniel Florea: Oarecum situația de la Ploiești, eu mi-am prezentat în acel memoriu mai mult situația mea, ce mi s-a întâmplat mie, ce am trăit eu în decurs de 2 ani. După vreo lună jumate, două, am primit răspuns de la SRI, prin care mi se transmitea voalat că ei țin în atenție. După care, în final, spune că SRI are și el la rândul lui mijloace prin care se poate îndrepta împotriva celor care sunt petiționari, adică dacă nu-mi văd liniștit de treabă, cine știe ce probleme o să am.

– Deci ați fost amenințat…

– Mi s-a făcut o percheziție, eu cred că organizată de SRI, și nu fac afirmații gratuite, întrucât, din cele 7 adrese care s-au vehiculat de către procurori în referatul întocmit de aceştia pentru a justifica măsura asta de percheziție și trimis judecătorului de drepturi și libertăți, eu aveam 5 adrese.

– De când îl cunoașteți pe procurorul Negulescu?

– Pe procurorul Negulescu îl cunosc din 1997 sau 1998, de când făceam naveta la București. Lucram la Oficiul Național pentru Refugiați și m-am împrietenit cu el în tren, el făcea naveta la Parchetul General, unde era detașat, ne-am împrietenit, ne-am vizitat acasă cu familiile, eram chiar foarte buni prieteni, el m-a sfătuit să mă mut la SRI, deoarece în 2001 a fost celebrul atentat de la World Trade Center.

– Să înțeleg că întotdeauna era aşa cum e acum?

– Nu, la început, când l-am cunoscut eu în tren, era un tip carismatic, mă rog, era poate și vârsta alta, ne vizitam, v-am spus, copiii se jucau împreună, ne înțelegeam foarte bine, mergeam la grătare, mâncam, adică era o relație prietenească. După 2011 am făcut niște activități, a picat și el pe acolo cu niște probleme, avea niște interese, să le spunem aşa. Mai puțin mă interesa pe mine ce interes avea procurorul Negulescu, pe mine mă interesa ce fac ofițerii mei, ofițerii de la SRI Prahova, pe care îi aveam în grijă. Aşa am găsit eu un domn Teodorescu, care era coleg cu mine la SRI Prahova, că a mers și a scris acolo, pe calculatorul lui Negulescu, o solicitare adresată SRI. Poate că el își trimitea singur mesaje și era nefiresc. Asta a determinat o ruptură, s-a aflat că eu mă întâlnisem cu un procuror care a confirmat tot ce vă povestesc eu dumneavoastră și Negulescu s-a sucit: din prieten, s-a întors împotriva mea și încerca cu orice preț să mă „îngroape“.

– Comportamentul lui golănesc e dintotdeauna sau…

– Ce se întâmplă… De când l-am cunoscut, era, aşa, tipul care vrea să pară șmecheraș d-asta. Băieții… știți cum e, băieții de cartier… Cu mine nu vorbea aşa, „zdreanță penală“, „jigodii“… Nu îți permiți să vorbești aşa, că te descalifică că om, iar cu atât mai mult, dacă devii o persoană care are un anumit statut, ar trebui să-ți controlezi limbajul, indiferent de conjunctură.

– Exista Binomul?

– Binomul exista de mult.

– De când?

– Păi, din punctul meu de vedere, Binomul există dintotdeauna. Adică SRI provine din vechea Securitate, vechea Securitate avea Direcția 6, care făcea cercetare penală. Vă dați seama ce lovitură a fost pentru ei în anul 1990, când au fost lăsați fără principala armă, să aduci numai informații, fără să ai putere în spate când îl chemi pe unul să îl interoghezi. Când am ajuns eu în 2002, erau o castă, adică nu puteai să intri în SRI fără recomandări. Eu am fost o excepție, pentru că am lucrat cu străinii foarte mulţi ani și din cauza asta aveau nevoie de un specialist pe… să lucreze cu străinii, mai ales la antitero. În schimb, reminescențele astea ale Securității s-au văzut, de aia Coldea, e părerea mea personală, a reușit să-l păcălească pe Traian Băsescu și la momentul 2007 Parlamentul să promoveze un pachet de legi privind securitatea națională, pe care le-a gândit SRI, probabil și SIE, dar în special SRI. Dacă vă aduceți aminte, se vorbea pentru prima dată de ofițerul de la juridic din SRI, care putea să participe alături de procuror la anchete, chiar dacă priveau domeniul securității naționale, totuși era o formă primară, să spun aşa, de imixtiune în actul procesului penal.

– Există protocolul dintre SRI și DNA?

– Protocolul a fost încheiat pentru prima dată, ce am găsit eu public, într-o carte a domnului Dumitru Zamfir, fostul adjunct pe linie de tehnică al lui Radu Timofte, pe vremea aia, și există protocolul 02313/ 2000, este primul element care ne arată că a existat acel protocol între Ministerul Public și SRI.

– Este vorba despre un protocol general care există între instituțiile statului, sau este vorba despre un protocol special?

– Chiar dacă aș cunoaște în amănunt ceea ce spune acel protocol, nu aș putea să vă spun. În schimb, pot să explic altceva, ce am găsit într-o anchetă a comisiei parlamentare din anul 2007: o comisie, care se numea Comisia Voiculescu, l-a anchetat și pe domnul Timofte. Iar domnul Timofte a explicat că SRI avea un protocol încheiat cu PNA, precursorul DNA, iar ulterior s-a făcut și acest protocol cu DNA. Nu cred că își permitea un director al SRI să mintă. Pe site-ul SRI, găsiți undeva, prin anul 2007, un comunicat de presă în care se vorbește despre protocolul cu DNA. Am văzut recent că domnul Marincea spunea că nu au existat protocoale.

– Cât de bine l-ați cunoscut pe Coldea?

– Pe Coldea l-am cunoscut când eram ofițer de antitero, că el lucra la antitero.

– Cum a ajuns atotputernic?

– Printr-o conjunctură, el fiind un oportunist de carieră. Din câte mi-au explicat niște ofițeri ai SRI, el a fost luat, crescut de un domn, nu are importanță numele, pentru că era un tip care se pricepea la aranjat mesele. Adică nu a lucrat foarte mult în operativ. Nu a fost ofițerul tălpaș extraordinar. Vorbea bine engleză. Era simpăticuț. Mai avea o relație bună, un naș care-i mare general pe la SRI, a fost, mă rog.

– Cine-i nașul?

– Cred că Brăteanu îl chema. Așa… Și automat s-a creat o legătură… A fost împins în față, deși… Daniel Dragomir a participat, a aranjat toată operațiunea cu răpirea din Irak, a participat și el, că a cărat valiza cu bani sau, mă rog, așa se înțelege. Daniel Dragomir terminase recent Academia Națională de Informații, dar nu a putut fi pus, poate nu avea relațiile necesare. Şi atunci emulația a fost Coldea, care, profitând de chestia asta favorabilă, a ajuns în top.

– Cum s-a născut cloaca asta de la Ploiești, în care au intrat procurori, interlopi?

– Eu cred că cloaca asta există în fiecare județ. Poate că la Prahova este mai scoasă în relief, având în vedere ultimele evenimente. Cu Sebastian Ghiță, cu Roberta Anastase… Adică avem niște pioni principali, ea a fost șefă la Camera Deputaților, Sebastian Ghiță a fost la un moment dat secretar al Comisiei de control al SRI. Explozia asta de relații a oamenilor de afaceri cu oamenii politici, cu polițiști, cu procurori, cu judecători, există în fiecare județ. Poate că a explodat pentru că Ghiță a reușit să cumpere România TV. Din cauză că Ghiță s-a apropiat foarte mult de șefii SRI și nemaireacționând la comenzi, habar nu am, dar detonarea el a produs-o, că eu cât am făcut denunțul, cât am încercat să ies în mass-media, nu m-a primit nimeni.

– Cât ați lucrat în SRI și v-ați ocupat de Prahova, câte astfel de cazuri au trecut pe dvs?

– SRI a dorit să pară în epoca Coldea ca fiind ceva imaculat, deși exista corupție și în interiorul SRI, cum există peste tot în lume, nu este nicio diferență. Noi, ăștia din SRI, eram racolați sau, mă rog, metoda de selecție era din societate. Nu puteai fi diferit. În societate găsim oameni normali și găsim și lepre. Așa era și în interiorul SRI.

– Sebastian Ghiță?

– Sebastian Ghiță a fost un geniu în toate sensurile: și al prostiei, și al nebuniei, și al ce vreți dvs. Și probabil că l-a îmbolnăvit puterea ca pe Coldea.

– Câți oameni ca Ghiță lucrau pentru SRI?

– Asta nu am de unde să știu. Nu știu dacă în celelalte județe erau oameni ca Ghiță. Adică Ghiță se naște rar sau Ghiță este făcut rar. Cea mai tare chestie pe care am auzit-o este că Ghiță era un om în care erau informații de siguranță națională, bine stocate, și era exploatat de Coldea și de Maior. Asta am auzit-o de la domnul Țuțuianu. Pentru mine, asta este cea mai mare descoperire. Probabil că asta a spart tot ce înseamnă informații în secolul ăsta XXI. Nu am mai pomenit așa ceva. Cum adică: un om care nu are treabă cu SRI deține foarte multe date și informații de securitate națională? Păi, eu cred că omul care a spus chestia asta nu este conștient de ce a scos pe gură. Adică trebuia să scoată în străinătate, în excursiile alea în Seychelles, sau unde mergeau ei, şi îi storceau de informații… Brusc, veneau în țară și ăștia doi, Maior și Coldea, îi văd cum scriau informații. Haideți că asta este vrăjeală d-asta pentru proști.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.