Corupţia din Primăria lui Sorin Oprescu, dovezi scrise

Site-ul cetăţeanul.net prezintă dovezi potrivit cărora în Primăria Generală şi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se negociază şpagă pentru aprobarea Planurilor de Urbanism Zonal (PUZ). Dovezile apar, incredibil, chiar în anexele facturilor emise, de societatea de avocatură „Boştină & Asociaţii” , unei firme care îi angajase pentru a obţine aprobarea unui PUZ pe Splaiul Unirii.

SC Profit Construct SRL, firmă cu acţionari greci, avea în plan construirea, în Bucureşti, pe Splaiul Unirii, a unui spital, a unui hotel şi a unor clădiri de birouri şi de locuinţe. Pentru a obţine autorizaţia de construire avea nevoie mai întâi nevoie să i se aprobe Planul de Urbanism Zonal (PUZ). Firma a obţinut toate avizele şi aprobările necesare şi mai avea de trecut doar hopul aprobării PUZ-ului în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Mită de zeci de milioane de euro

Aici investitorii de lovesc însă de formidabila Mafie, care condiţionează aprobarea PUZ-urilor de plata unor sume între 150.000 şi 500.000 de euro. Dacă nu se plătesc sumele solicitate, atunci planul nu este aprobat – nu primeşte numărul minim de 28 de voturi „pentru”. La un simplu gest al liderilor mafioţi, majoritatea consilierilor votează că „se abţin” iar proiectul nu este aprobat. Cum votul final nu a fost unul „împotrivă”, trebuia să aştepţi cu lunile, sau cu anii, până când Sorin Oprescu, sfătuit sau nu de Solomon Wingler, sau de alţi consilieri personali, introducea din nou PUZ-ul pentru a fi votat de consilieri. Dacă nici atunci nu se plăteşte mita, consilierii se abţin din nou şi o iei de la capăt! Sistemul de corupţie şi de trafic de influenţă funcţionează de aproape zece ani şi este binecunoscut tuturor partidelor, funcţionarilor, investitorilor şi aleşilor. „Era cunoscut în mod neoficial că există reţele de influenţe pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale”, a declarat recent şi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, care a confirmat şi că Solomon Wingler era o interfaţă dintre Primăria Generală a lui Sorin Oprescu şi „aceste reţele de influenţă”. Dacă înmulţim sutele de mii de euro cu sutele de PUZ-uri aprobate anual, ajungem la o statistică a corupţiei, în Primărie şi CGMB, înfiorătoare – zeci de milioane de euro anual!

Facturile care probează corupţia

Orania Fersedi a redactat un addendum cu privire la „comisionul solicitat de Primărie”

Înţelegând că este anevoios să obţii permisiunea de a construi în Capitală, SC Profit Construct SRL a apelat, în 2010, la serviciile legale ale unei mari case de avocatură – „Boştină şi Asociaţii”. Cum nu plătise nicio şpagă, PUZ-ul Profit Construct nu a fost aprobat, fiind votat „cu abţineri”. Atunci „mai-marii” din Primăria lui Sorin Oprescu le-au solicitat celor de la „Boştină & Asociaţii”, potrivit documentelor, să plătească o „taxă de succes”.

Cu totul incredibil, dar avocaţii Doru Boştină, condamnat ulterior pentru fapte de corupţie, şi partenera sa Orania Fersedi, au înscris demersurile pentru şpaga de la Primărie chiar în anexele la facturile pe care le-au înmânat grecilor. Astfel, potrivit facturii din 3 noiembrie 2011, asociata lui Boştină, Orania Fersedi, a redactat un addendum cu privire la „comisionul solicitat de Primărie” – Drafting addendum with the fee requested by The City Hall”. Or, surse avizate din cadrul Primăriei Generale a Capitalei ne-au confirmat că nu există nicio taxă legală de plată după ce PUZ-ul a fost trimis spre aprobare CGMB. „O astfel de «taxă» este, cel mai probabil, corupţie!”

Faptul este întărit de o altă factură, din luna octombrie, unde se menţionează, negru pe alb, că aceeaşi Orania Fersedi a purtat discuţii despre „taxa de succes datorată Primăriei pentru aprobarea proiectului – „about the succes fee due to The City Hall for the approval of the project”.

Reprezentantul companiei greceşti a confirmat, pentru „Cetăţeanul”, că era vorba despre şpagă. „Ni s-a spus că şpaga trebuie să ajungă la persoane cu putere de decizie din cadrul Primăriei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, ne-a declarat oficialul „Profit Construct”. El susţine că au refuzat să plătească mita şi că au reziliat contractul cu „Boştină & Asociaţii”.

La scurt timp după aceasta, firma de avocatură a încheiat contract de asistenţă juridică cu … Primăria Municipiului Bucureşti!!!

Discuții despre „taxa de succes datorată Primăriei pentru aprobarea proiectului

Judecătorul nu a reacţionat încă

Cazul a ieşit la iveală după ce grecii au acţionat Municipiul Bucureşti în instanţa de contencios pentru daunele provocate de neaprobarea PUZ-ului şi s-au trezit că Primăria şi CGMB sunt reprezentate chiar de „Boştină şi Asociaţii”! La sfârşitul lunii mai ei au depus la dosar o plângere, pentru „conflict de interese” împotriva reprezentării Primăriei chiar de către foştii lor avocaţi, denunţând şi faptele de corupţie: „Precizăm că S.C. PROFIT CONSTRUCT SRL a încetat relaţiile contractuale cu S.P.R.L. Boştină şi Asociaţii în octombrie 2011, la momentul în care avocaţi din cadrul societăţii de avocatură ne-au solicitat efectuarea unei plăţi, cu titlu de onorariu confidenţial, ce urma a fi direcţionat către consilieri din CGMB pentru a aproba PUZ-ul. În dovedire, depunem factura nr.9538/05.10.2011 şi anexa la această factură – în care se face vorbire explicit despre „comisionul cuvenit Primăriei pentru aprobarea PUZ-ului”. Cel puţin deocamdată, judecătorul Roxana Tăsica Budulan nu a reacţionat la dovezile privind faptele de corupţie, dar este de aşteptat să o facă, mai ales că a fost procuror, înainte de a deveni judecător de contencios.

Primarul şi avocaţii nu răspund

Cetăţeanul a solicitat puncte de vedere atât primarului general al Capitalei, cât şi casei de avocatură „Boştină & Asociaţii”, dar acestea nu au găsit, până la ora publicării materialului, răspunsurile potrivite. Pe avocata Orania Fersedi am contactat-o şi telefonic şi ne-a furnizat şi adresa personală de e-mail, dar, la fel, nu a răspuns. Pe Doru Cătălin Boştină, condamnat pentru fapte de corupţie, nu l-am putut contacta pentru un punct de vedere.

Cătălin Antohe, Antoaneta Etveş

Citiţi articolul integral pe cetateanul.net

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.