Corupția, inclusă în legea grațierii

Prin votul PSD, Comisia Juridică a Senatului a aprobat propunerea, formulată de Șerban Nicolae, ca de grațiere să beneficieze și corupții. Ar urma să beneficieze de grațiere inclusiv cei condamnați pentru trafic de influență, luare și dare de mită. În sprijinul grațierii corupților s-a pronunțat și fostul președinte al României Traian Băsescu.

Au fost 5 voturi pentru – toate de la PSD – si trei impotriva – cate unul de la PNL, USR si UDMR. Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala. Comisia juridica din Senat trebuie sa adopte un raport cu modificari la acest proiect de lege urmand ca acesta sa intre in plen, anunţă Hotnews.ro.

Comisia juridică a Senatului a reluat miercuri dezbaterile pe marginea proiectului de lege al graţierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care şi graţierea tuturor pedepselor de până în 3 ani. Alte modificări aduse atunci proiectului au fost: scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani. Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedepsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

Tot miercuri, 3 mai, in comnisia juridica a Senatului s-a votat propunerea prin care aleșii locali scăpa de răspunderea civilă sau penală dacă semnează acte care au primit aviz din partea specialiştilor din instituţie, transmite Digi24.ro. Dacă se va dovedi că un document este ilegal, atunci primarul nu va mai fi tras la răspundere, ci funcţionarul care şi-a pus semnătura pe documente. Aleşii locali sunt consideraţi vinovaţi doar dacă au semnat un document fără să aibă avizele de specialitate. În plus, legea introduce şi refuzul de a semna actele administrative, cu menţiunea că acest refuz trebuie argumentat în scris în cel mult trei zile şi notat într-un registru special.

Proiectul a fost votat de senatorii din Comisia juridică şi urmează să primească votul final în plenul Senatului, for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.