Corupția și sărăcia așteaptă o scânteie în Europa de Sud-Est

Demisia cabinetului bulgar condus de Boyko Borisov este o mișcare disperată, considera liderul socialiștilor bulgari, Serghei Stanișev. ’’Borisov știa că, dacă nu demisiona ar fi fost înlăturat de protestatari’’, susține Stanișev.

Borisov s-a declarat însă gata să rămână în fruntea unui guvern interimar, care să pregătească alegerile din această vara. Demisia sa va fi supusă votului Parlamentului, joi.

Un alt gest disperat al lui Borisov, cel de a retrage licența companiei cehe CEZ-cea care a majorat facturile la energia electrică și a aprins scânteia protestelor-s-a dovedit o eroare. Autoritatea de reglementare in Energie a anunțat că CEZ trebuie să-și rezolve deficiențele până pe 16 aprilie, nemaiamintind de anunțul premierului privind ridicarea licenței începând de pe 19 februarie. Este un gest care nu va face decât să alimenteze ura populației față de un guvern pe care îl vede supus voinței monopolurilor.

’’Sărăcia este motivul protestelor. Facturile la electricitate au fost doar scânteia. Partidul de la putere a oferit o stabilitate fiscală, dar salariile au stagnat. Furia s-a revărsat și guvernul este văzut ca prizonier al intereselor rețelelor oligarhice. Teama a ajuns și în clasa de mijloc, la nivelul IMM-urilor și al liber profesioniștilor, care cu toții au fost votanți ai lui Borisov’’, spune Dimitar Becev, directorul biroului sofiot al Consiliului European pentru Relații Internaționale.

Bulgaria are o populație de 7,5 milioane de locuitori, iar unul din cinci trăiește sub limita sărăciei. O populație în care etnicii bulgari riscă să devină minoritari, unul dintre motivele pentru care minoritățile naționale nu sunt recunoscute la Sofia.
Presa bulgară care a supraviețuit ofensivei guvernului de a o monopoliza arată că mulți dintre cetățenii săraci se îndreaptă către lumea crimei organizate pentru a-și câștiga traiul din trafic de țigări și de droguri.

Țara celor 150.000 de șpăgi pe zi

Imediat după aderarea la UE, unii jurnaliști obișnuiau să spună că în fiecare stat există o mafie, dar Bulgaria este locul în care mafia are propriul ei stat. Corupția este tolerată de guvern, pentru ca apoi acesta să fie sprijinit cu sume imense pentru câștigarea alegerilor. Potrivit Centre for the Study of Democracy, in fiecare lună în Bulgaria se dau 150.000 de mite. ’’Poate că este cu o mie mai mult sau mai puțin, oricum nu mai contează’’, explică Țvetan Simeonov, președintele Camerei de Comerț de la Sofia.

Este o atitudine larg răspândită în rândul oficialilor bulgari. Astfel, comentând un raport care arăta că 40% din economia Bulgariei este in zona gri, ministrul Economiei, Traicio Traikov declara, în 2011, ca: “Dacă ar trebui să alegem între economia gri şi nicio economie, Bulgariei îi este mult mai bine având o economie gri. Gri sau nu, acestea sunt activităţi economice, care generează profitul intern brut.’’

’’Guvernul nici nu incearcă să ascundă corupția aici. Spre exemplu, în 2008 erau confiscate 21 de miliarde de tigari. În 2010, cifrele oficiale arătau doar 11,6 miliarde. Este greu de crezut că numărul fumătorilor s-a înjumătățit și este greu de crezut că vameșii au devenit mai eficienți. Ceea ce avem aici este o manipulare a statisticilor’’, spune Petar Jakimov, unul din membrii Ligii Anti-Mafia.

Cât privește viața politică de la Sofia, aceasta este dominată în mare măsură de lideri de partid care nu s-au schimbat chiar din anii ’90. Ca și în România, au existat tentative de suspendare si demitere a președintelui care avea o altă culoare politică decât guvernul. Șase voturi au lipsit în Parlament în 2010 pentru ca socialistul Gheorghi Pârvanov să fie demis. Motivul suspendării: preşedintele a înregistrat o discuţie cu ministrul de Finanţe, oferind apoi informaţiile presei bulgare.

Slovenia: premier cercetat pentru luare de mită

Protestele au lovit și o țară socotită a fi povestea de succes a fostului spațiu socialist-Slovenia-prima republica ex-socialistă care a adoptat euro și a deținut președinția rotativă a UE.
Aici, premierul Janez Jansa a ajuns să conduca un guvern minoritar și să fie confruntat tot mai mult cu spectrul anticipatelor. Motivul: Jansa este de corupție într-o achiziție de arme de la compania finlandeză Patria, in 2004, când era premier. Jansa a omis sa declare peste 200.000 de euro în acțiuni, mai susține autoritatea anticorupție de la Ljubljana.

Dezvăluirile vin pe fondul nemulțumirii tot mai mari produse de măsurile de austeritate luate de guvern. Cetățenii acestui stat mult mai prosper decât media regiunii au început să se teamă pentru fondul de pensii al statului, bugetele educației și sănătății, care sunt reduse. Iar șomajul în rândul tinerilor este o mare problemă, acesta crescând într-un singur an, 2012, de la 2% la peste 17%.

Alianță sub semnul întrebării la Belgrad

Situația politică nu este mult mai liniștită nici la Belgrad. Coaliția dintre Partidul Progresist (reconvertit la o viziune moderată după ani de naționalism) și Partidul Socialist (fosta formațiune a lui Slobodan Miloșevici) începe să scârție.

Președintele Tomislav Nikolic și prim-vicepremierul Aleksandar Vucici, care este și ministru al Apărării, au început să submineze autoritatea premierului socialist Ivica Dacici, iar o reorientare a alianțelor nu este exclusă. Președintele Nikolic a acceptat o întrevedere istorică cu omologul kosovar Atifete Jahjaga, trecându-l într-un con de umbră pe Dacici. Este o luptă pentru putere care poate transforma România într-un stat care să aibă față de Kosovo o poziție mai dură chiar decât a Serbiei, o situație deloc fericită pentru diplomația de la București.

Si, nu în cele din urmă, ruperea acordului alianței de guvernare de la Chișinău, și vendetele politice la care se dedau înalții demnitari din Republica Moldova, folosind întregul arsenal al instituțiilor statului, vine să completeze tabloul unui sud-est european plin de incertitudine politică.

Interceptarile telefonice si dezgroparea dosarelor fostei politii politice de catre Comisia Dosarelor au fost la Sofie parghiile prin care Borisov si-a consolidat puterea, dar a incercat si pregatirea terenului pentru aderarea la Schengen. Astfel, interceptarile au dus la demiterea sefului vamilor bulgaresti, in 2011, iar aproape jumatate din membrii corpului diplomatic bulgar au fost dovediti colaboratori ai fostei politii politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.