×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 10:59
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Corupţia ucide sau corupția zideşte și anticorupţia ucide?
Simona Popescu
Simona Popescu

Observ cu oarecare detaşare cum trec unii de la o extremă la alta. De la „Corupţia ucide“ la „Anticorupţia ucide“, pe la mijloc nu a mai rămas nimic. Zilele trecute, ascultând un interviu realizat într-o puşcărie, am auzit şi o a treia variantă. Nu poate exista o economie prosperă şi dezvoltată dacă cei aflaţi în funcţii nu-şi iau o şpagă binemeritată, în opinia autorului.

„Corupţia ucide“ a plecat de la catastrofa Colectiv. Valul uriaş de indignare a creat această sintagmă îndată ce s-a descoperit că dacă nu era corupţie în sistemul de stat, nu mureau zeci de tineri. Însă apoi, cei care criticau sintagma şi împreună cu ea un mare val de proteste au spus că ea a fost inventată de Iohannis ca să-l dea jos pe Ponta şi să-l aducă la putere pe dezastrul electoral Cioloş.

Cum la noi toate sunt pe invers, bătălia s-a încins abia după alegeri. După o vreme de osteneală a unor lideri de opinie pe la televiziuni, o ordonanţă de graţiere de noapte şi o decizie a CCR de zi, acum avem trei curente. Două dintre ele antagonice, respectiv „Corupţia ucide“ şi „Anticorupţia ucide“, iar al treilea lansat săptămâna trecută din puşcărie, respectiv „Corupţia zideşte“.

La sloganul „Corupţia ucide“ s-au raliat la început mai mulţi, după care unii s-au pierdut pe drum. Cum ar fi chiar Cioloş sau Nicuşor Dan, care nici acum nu reuşeşte să priceapă cum de a ajuns partidul lui a treia forţă politică a ţării şi ce are de făcut cu ea. Vocalii acestei tabere sunt Iohannis, DNA, Parchetul General, ÎCCJ nu încă, aşteaptă noile ordine.

În altă parte, la „Anticorupţia ucide“, culmea, nu poţi să spui că e PSD din cauza poziţiei ambigue a lui Dragnea. Deşi Guvernul Grindeanu a dat ordonanţa 13. Avem aici ALDE şi PMP, deci Tăriceanu şi Băsescu, plus Constantin şi foştii colegi ai lui Oprea. UDMR pare să consimtă. Să nu uităm nici de principalele servicii secrete, care, în această bătălie, s-au împărțit.

Se va contura şi o a treia grupare, pro-corupție pe față, inspirată din tezele exprimate de SOV din puşcărie? Vom vedea în viitorul apropiat. S-ar putea ca aceste teze din penitenciar să fie plagiate de tabăra „Anticorupţia ucide“ şi această tabără să fie moartă înainte de a se naşte. Oricum, argumentaţia folosită pentru a justifica existența acestei grupări este precară.

Corupţia ucide: adevărul este că nici nu poţi respira fără să ţi se ceară să fii „binevoitor“ cu măcar o micuţă șpăguță. Pe care dacă nu ştii să o dai sau nu o ai ca s-o plasezi unde trebuie, poţi să şi mori că nu se uită nimeni la tine. De la mica corupţie la marea corupţie e doar o chestiune de dimensiune. Poţi muri oricând şi oriunde din cauze provocate de corupţie.

Anticorupţia poate ucide: adevărul e că poate lua vieţi şi marca destine. Nimeni nu ar trebui să devină victima unor magistraţi care din prea multă prostie, din exces de putere sau din slugărnicie față de factorul politic să trimită la închisoare oameni nevinovaţi. Abuzurile din partea oricui trebuie oprite. Justiţia la comandă politică nu este nici democratică și nici măcar justiție nu este.

Corupţia zideşte: demnitarii care acordă contracte, de la cele mici până la cele de miliarde, ar trebui să-şi „tragă“ comision, deoarece acest lucru i-ar stimula ca acele contracte să fie cele benefice. Dar de ce trebuie unii să se înfrupte din bani publici numai pentru că au reuşit să-şi cumpere o funcţie? Cine ştie ceva istorie va recunoaşte sistemul fanariot, dezastruos pentru simplii români.

Modernizarea statului român nu se poate face cu niciuna dintre aceste trei formule. Nu putem construi nimic dacă, în permanență, între noi intervin dezbinări. Cei care au o poziţie fermă, dar întotdeauna constructivă, lipsită de un discurs incitator la ură, sunt imediat blamaţi.

Acum să vedem şi compoziţia de la mijloc: cetăţenii României. Toţi. Ei sunt la mijloc, dar adevărul?

Simona PopescuPublicat Luni, 20 martie 2017
2905
 | 17
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Crocodilul
0
Doamna cum puteti sa vorbiti asa cind noi traim intr-un stat socialist care nu se mai dezvolta o data. La noi spe exemplu zicala "cine fura azi un ou mine fura un bou" a ajuns sa fie considerata o strategie foarte eficienta prin ati fauri un viitor luminos. In doctrina munista toata lumea trebuie sa aiba un viitor luminos
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Valahu
+4
CE VREM noi, cei care nu inghitim nemestecat sloganurile tinerilor snobi si egoisti ?? Este simplu : Vrem ca Romania SA NU MAI FIE PROASTA SATULUI in satul acesta tot mai provincial numit Europa. VREM(lista scurta) : salarii bune si locuri de munca ca sa se intoarca inapoi cei emigrati;....vrem invatamant preuniversitar performant pentru copii, cu profi aspri si controlati exigent de inspectori scolari rai ;.... femeile sa aiba conditii sa nasca 2-3 copii si fara mortalitate infantila;.... impozitarea serioasa a multinationalelor si bancilor; ....orase fara gunoaie si....4(patru)autostrazi sa pot umbla din Transilvania-n Muntenia si Moldova lejer fara morti zilnic.....Asta vrem !
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Baltazar @ Valahu
+3
Noi vrem, dar carui politician ii pasa de asta? Ei vor altceva, ei vor totul pentru ei doar.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
c.g.
-3
Pt.Dumitriu Lucian. ... s-a mai spus in '' La Piovra '' ca : '' ... mafia este un mod de viata in Italia '', dar se pare ca si in zona asta, in tara ROMANIA, este cam tot asa !
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Dumitriu lucian
+3
"Coruptia este lubrifiantul democratiei" a afirmat unul din personajele serialului "La Piovra".
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
c.g.
+2
Votul romanilor fu' bajocorit prin aducerea la butoane a '' guvernului meu '' prin demisia lui Ponta un Premier care din zi in zi confirma ca este omul '' STATULUI MAFIOT '', care practic ii sfideaza pe romani ! Trebuie ca: HOTII SI BANDITII ECONOMICI SA FIE JUDECATI, CONDAMNATI LA ANI GREI DE PUSCARIE, IAR AVERILE LOR ILEGALE, IN JUDECATI DREPTE DE CATRE JUSTITIE, SA FIE CONFISCATE INDIFERENT UNDE DUCE LANTUL DE LA GATUL LOR , INDIFERENT CE FUNCTII AU AVUT SAU AU IN PREZENT, dar asa cum spune doamna Simona Popescu: '' Abuzurile din partea oricui trebuie oprite. Justiţia la comandă politică nu este nici democratică și nici măcar justiție nu este ! " In rest sa auzim si de mai bine ! p.s.- cred ca PARLAMENTUL ROMANIEI trebuie sa aiba curajul sa il suspende pe PRESEDINTELE ROMANIEI -Klaus Wernner Johannis deoarece inacalca CONSTITUTIA ROMANIEI !
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+10
Coruptia este creata de legile ilegale - legile anti-naturale , care impun sistemul totalitarist de control ..Deci coruptia devine un instrument natural de supravietuire , deci e inevitabila .Asta e . Daca nazistii luau spaga nici evreii nu ajungeau la Auschwitz .
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
virusel
+3
respiri,iei TBC
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Laur22
+3
Austria si Germania moderna s-a facut cu : "proportz" acuma daca "proportz" -ul e coruptzie ori altceva ...... ce potzi oare sa vorbesti cu niste oameni pe car ii potzi reduce fara ni-o pierdere de informatzie la niste ring-tonuri ce potzi sa discutzi cu niste ring-tonuri cu niste oameni de 2 cuvinte cu niste oamenii slogan ?
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Baltazar
-15
Doamna Simona Popescu, imi place ca va straduiti sa fiti obiectiva, atat cat poate fi un om obiectiv. Totusi, am un amendament, Ciolos a venit ca prim ministru din motive clare de lasitate ale PSD, care n-a mai vrut sa desemnaeze un alt Prim Ministru in locul lui Ponta. Ciolos a fost o solutie de urgenta, nici el nu se astepta si nu se pregatise pentru asa ceva. Prin urmare, prea multe reprosuri facute lui Ciolos sunt nemeritate, pentru ca a avut un mandat limitat de un an si fara sutinere parlamentara, ajuns peste noapte sef de guvern. Eu consider ca in conditiile date s-a descurcat mai mult decat onorabil, misiunea lui fiind de fapt administrarea treburilor curente ale statului si organizarea de alegeri libere si corecte. Atat avea de facut si a facut chiar mai mult.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
ion @ Baltazar
+8
Te inseli! In ziarist turc a declarant cu o saptamana inainte ca Ciolos sa fie nominalizat, ca s-a hotarat la Bruxelles asta. S-a dorit inlaturarea guvernului Ponta cu orice chip, ca lua masuri sociale si ataca astfel interesele multinationalelor in Romania! Acelasi lucru se intampla si cu guvernul Grindeanu! Casandrele de la TV deja dau guvernul demis in toamna! Toti astia sunt agentii strainilor care ne vor doar sclavii lor in propria noastra tara si doar subdezvoltati, ca piata de desfacere! Pana nu apare in nou Ceausescu vom trai tot in genunchi!
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Fefeleaga @ Baltazar
+2
Cu experienta acumulata la guvernare timp de un an, Ciolos ar putea fi o buna optiune politica de viitor.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Baltazar @ Baltazar
+3
Ma insel? Vino cu dovezi ca Ciolos a fost nominalizat de Bruxelles. PSD avea tot dreptul sa numeasca un alt Prim Ministru in locul lui Ponta, nu putea sa primeasca ordine de la Bruxelles. De ce n-a facut-o, de ce nu a facut PSD guvernul? Din lasitate, daca afirmi ca au venit ordine de la Bruxelles, care oricum nu erau legale. Vii cu argumente scoase din burta, dar fara dovezi. Iar eu spun ceea ce este evident un argument, PSD trebuia sa formeze guvernul, nu Ciolos, dar PSD a fost las, isi facea calcule electorasa se retraga la timp, ii durea in editat pe mafiotii de la PSD de soarta tarii, ei doreau inca un mandat la butoane sacrificand un an de guvernare dupa ce-si facusera deja plinul. Si si-au atins scopul. Ce spun eu acum nu poti contrazice cu argumente reale, decat cu minciuni si fantasmagorii.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
MYSEBI
+1
Frumos articol , delicat si moral , compus evident de o gandire feminina ....// Doamna Simona , de 100 de ani in Romania " adevarul" are cel putin 3 fatzete , dupa fiecare regiune . Fara un . l i a n t . aceasta tzara nu are niciun viitor . Pe romani nu-i uneste in acest moment absolut nimic insa sunt sute de motive de divergenta .// Minciuna si demagogia , prostia crasa si hotzia intelectualista defileaza zilnic in Romania iar viitorul este sumbru , foarte sumbru ......
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017