Corupţii Europei ne ajută să facem TAB-uri pentru armată

România se pregăteşte să semneze un parteneriat cu concernul militar german Rheinmetall prin care să se creeze o societate mixtă româno-germană. Anunţul a fost făcut în urmă cu câteva zile de premierul Dacian Cioloş. Societatea mixă va realiza în România un transportor blindat.

”Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall cu o companie din România care va construi un transportor blindat şi care va folosi resurse de la noi, care va crea locuri de muncă în România. Cred că este un interes atât pentru partenerul respectiv, cât şi pentru România pentru că o parte din aceşti bani vor rămâne în România şi se vor crea locuri de muncă aici şi chiar capacitate de producţie”, a afirmat premierul Dacian Cioloş.

Transportorul produs de Rheinmetall în parteneriat cu partea română este deja prevăzut în priorităţile de dotare a Armatei Române, iar Ministerul Apărării va încheia contractul de cumpărare, prin încredinţare directă, imediat după perfectarea asocierii între Rheinmetall şi firma românească.

Vinovaţi pentru criza financiară elenă

Rheinmetall este un mare producător de arme german. Parte a celei mai influente şi secretoase industrii a Germaniei, concernul Rheinmetall a fost implicat de curând într-un mare scandal de corupţie în Grecia.
În 2014, anchetatorii eleni au acuzat Rheinmetall şi o altă companie germană, Atlas Elektronik, că au contribuit prin actele lor de corupţie la intrarea Greciei în criză. Cei de la Rheinmetall au fost acuzaţi că ar fi mituit oficiali din Ministerul elen al Apărării pentru semnarea unor contracte privind cumpărarea unui sistem de apărare antiaerian şi pentru modernizarea componentelor electronice ale submarinelor greceşti.
Afacerea de corupţie a început în 1998 şi a durat până în 2011. La finalul anilor ’90, Rheinmetall Defence Electronics (RDE), o filială din Bremen a concernului, a dat şpagă unor oficiali eleni pentru a vinde sistemul de apărare antiaeriană Asrad armatei greceşti cu 150 de milioane de euro.

Mijlocitorul şpăgii era fostul ofiţer de marină Papagiotis Efstathiou, care a declarat anchetatorilor că pe parcursul celor 13 ani a folosit banii de la RDE pentru a plăti regulat funcţionari ministeriali şi militari din Atena. În declaraţia sa, el a precizat că banii au fost oferiţi la presiunea celor de la RDE şi a estimat că şpaga pentru cumpărarea sistemului a depăşit 10 milioane de euro.

Banii au şters acuzaţiile

Deşi iniţial Rheinmetall a negat acuzaţiile, mai târziu, ameninţată cu un proces, a decis să accepte amenda, mai degrabă decât să mergă la tribunal. Apariţia în faţa instanţei a fost considerată ”contraproductivă” de către conducerea companiei, a scris la acea dată Der Spiegel. Plata amenzii i-a scăpat totodată şi pe managerii Rheinmetall de condamnare. Scandalul s-a încheiat la finele lui 2014, când cei de la Rheinmetall au acceptat să plătească o amendă de 37 de milioane de euro pentru a închide ancheta penală. Amenda este prima de acest fel încasată de o companie germană.

Judecătorii germani au decis să amendeze subsidiara RDE cu doar 300.000 de euro, iar grosul sancţiunii de 36.770.000 de euro a fost plătit de firma mamă, Rheinmetall. Pe lângă această amendă, compania a fost obligată de autorităţile fiscale germane şi la plata a alte 6,4 milioane de euro pentru neachitarea taxelor din banii oferiţi ca şpagă. Costul total al amenzii, aproximativ 43 de milioane de euro, reprezintă 0,9 la sută din cifra de afaceri din 2012 a companiei în valoare de 4,7 miliarde. În timp ce Rheinmetall îşi negocia, în 2014, plata amenzii în schimbul retragerii acuzaţiilor, un alt fost funcţionar public elen, responsabil de achiziţii în cadrul Ministerului Apărării grec, a recunoscut că a primit alţi 1,5 milioane de euro de la Rheinmetall pentru a aproba un program de modernizare a componentelor electronice de pe submarinele greceşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.