Coşciugul lui Saddam Hussein, mutat de teama milițiilor şiite

În urmă cu opt luni, coşciugul liderului irakian Saddam Hussein, care se găsea într-un cavou al familiei sale din Auja, satul său natal aflat la 150 km nord de Bagdad, a fost transferat de teamă că va fi profanat de miliţiile şiite, transmite agenţia Reuters.

Măsura a fost justificată de partizanii fostului conducător irakian prin tensiunea dintre musulmanii sunniţi şi cei şiiţi, care nu a încetat să crească în ultimele luni. Un lider al tribului Albu Nasser şi un responsabil al forţelor de poliţie au declarat agenţiei citate că un miliţian şiit a intrat în cavou şi a rupt fotografiile fostului preşedinte irakian, după care le-a dat foc. După spânzurarea sa, la 31 decembrie 2006, corpul lui Saddam Hussein a fost înhumat la Auja, satul lui natal aflat la 150 km nord de Bagdad. Acum el a fost déjà mutat.

„Am transferat corpul într-un loc mai sigur în urmă cu opt luni. Ne temem să nu i se întâmple ceva. Temerile noastre s-au dovedit întemeiate”, a spus acel lider tribal. „Patru inşi am fost cei care am îndeplinit această misiune. Nu am putut muta şi corpurile fiilor lui Saddam, Udai şi Qassai. Ne-a fost teamă că mormântul lui va fi profanat”, a continuat el. Saddam Hussein a fost executat prin spânzurare după ce a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii pentru moartea a 148 săteni şiiţi, ca represalii în urma unei tentative de asasinat care-l vizase pe liderul sunnit în 1982.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.