Costel Alexe: Între Liviu Dragnea şi Victor Ponta e o luptă crâncenă pentru putere

În acest moment, în PSD există o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru putere, susţine deputatul PNL Costel Alexe într-un comunicat transmis redacţiei.

În opinia lui Alexe, este vorba de ceea ce va fi în PSD şi cu PSD după ziua de 16 noiembrie, adică al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

„Se ştie faptul că în PSD este vehiculat un scenariu prin care gruparea/familia Victor Ponta-Ilie Sârbu ar dori să-l înscăuneze premier pe George Maior, actualul director al Serviciului Român de Informaţii. Iar acesta din urmă, să preia şi conducerea PSD din poziţia de prim-ministru.

Acest scenariu este în totală contradicţie cu ceea ce doreşte Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, prim-viceprim-ministru, omul care controlează de facto PSD prin activul de partid, prin baronii locali, prin grupurile de interese care încet încet au preluat toate resursele şi toată puterea acestei guvenări în ultimele luni. Dragnea îşi doreşte enorm funcţia de prim-ministru şi şefia PSD. Motivul principal e legat nu numai de setea de puterea şi de baronizarea ţării, dar şi de dosarul pe rol în care are calitatea de învinuit şi unde procurorii vor cere închisoare cu executare. În logica PSD, influenţa exercitată de funcţia de prim-ministru l-ar salva de la condamnare.

Liviu Dragnea a început de câteva săptămâni o campanie foarte agresivă şi vizibilă în întreaga ţară; deşi până acum Dragnea vorbea foarte rar şi mai ales în ceea ce priveau chestiunile tehnice, care ţineau de ministerul dezvoltării, de câteva săptămâni, Liviu Dragnea a intrat într-o altfel de campanie. Motivul pentru care PSD nu şi-a permis să anunţe un nume de prim-ministru este acesta: în PSD există un război total cu privire la succesorul care la şefia Guvernului şi, implicit, a PSD.

Victor Ponta ne-a obişnuit cu minciunile zilnice şi nici pesediştii nu mai cred când tot anunţă că, dacă el va ajunge la Cotroceni, va numi un prim-ministru fie tehnocrat, fie liberal, fie Tăriceanu, fie un pesedist. Este tot mai clar că incoerenţa logică a lui Ponta trădează lupta din PSD

Victor Ponta ne-a obişnuit cu minciunile zilnice şi nici pesediştii nu mai cred când tot anunţă că, dacă el va ajunge la Cotroceni, va numi un prim-ministru fie tehnocrat, fie liberal, fie Tăriceanu, fie un pesedist. Este tot mai clar că incoerenţa logică a lui Ponta trădează lupta din PSD. Nu ar fi oare firesc, pentru un mare partid cum este PSD, să numească un prim-ministru din interior? Aparent da, numai că PSD nu este un partid politic normal, este un partid stat, care are propriile reguli şi propriile forţe de tip mafiot care-şi dispută puterea, în fond cele mai înalte demnităţi publice.

Victor Ponta nu e deloc fericit de atitudinea lui Dragnea. Vede că cineva îi suflă în ceafă şi vorbeşte mai mult ca el, lucru pe care Ponta îl urăşte cel mai mult. Ponta este obsedat să fie vedeta zilei, să monopolizeze tot, spaţiul mediatic şi agenda publică. Dar de câteva săptămâni, Liviu Dragnea a început o cursă care se vrea a fi o competiţie implicită la funcţia de prim-ministru.

În PSD există o tradiţie a decapitării celui care pierde alegerile prezidenţiale. Ion Iliescu a sfârşit la fel, Ponta va fi următorul

Calculele PSD-istului numărul 2 nu sunt neapărat legate de plecarea lui Ponta la Cotroceni. Dimpotrivă, în scenariul foarte probabil în care Ponta va pierde alegerile, Dragnea va fi primul care va începe să ceară plecarea mitomanului din fruntea partidului stat. Exact aşa cum a făcut şi Ponta, după ce Mircea Geoană a pierdut, în 2009, alegerile prezidenţiale. În PSD există o tradiţie a decapitării celui care pierde alegerile prezidenţiale. Ion Iliescu a sfârşit la fel, Ponta va fi următorul.

Cea mai nouă petardă lansată de Liviu Dragnea este cucerirea activului PSD şi a baronimii prin schimbarea legii aleşilor locali prin OUG, astfel încât migraţia politică să fie legalizată pentru două săptămâni, timp în care aleşii locali (primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene, conilieri judeţeni şi locali) să poată abandona mandatul pe care l-au dat cetăţenii şi să schimbe partidul sub culoarea sau pe lista căruia au fost aleşi. Evident, că această fraudă este unică în istoria politică a Uniunii Europene, iar pentru democraţia românească neconsolidată va fi o întoarcere în anii 90, atunci când pe vremea guvernului Văcăroiu se suspendau pentru câteva zile taxele vamale, când transporturi dubioase intrau în ţară pe filiera interlopilor PDSR.

Liviu Dragnea a fost primul care a lansat această idee nu întâmplător, ci pentru ca baronimea să înţeleagă cine e „tătucul”, „marele sforar”, „omul de încredere”, „stâlpul de nădejde”

Dar această măsură are mai degrabă o semnificaţie aparte în interiorul PSD. Liviu Dragnea a fost primul care a lansat această idee nu întâmplător, ci pentru ca baronimea să înţeleagă cine e „tătucul”, „marele sforar”, „omul de încredere”, „stâlpul de nădejde”. Liviu Dragnea apare astfel pentru activul PSD, primarii PSD şi pentru cei care vor crede minciunile cu alocările de fonduri, drept un om de-al lor, succesorul aproape firesc. Nu spun că Ponta nu a fost de acord, dar nu a a avut ce să mai spună, nu a putut da înapoi.

Această ordonanţă de guvern are toate ingredientele unei lovituri fatale date administraţiei publice locale, care a reuşit să supravieţuiască cu greu în atâtea schimbări şi modificări politice care s-au produs în ultimii ani. Primarii au fost şantajaţi de oamenii şi structurile lui Băsescu începând cu primul guvern Boc, păcăliţi cu proiectele şi fondurile dirijate arbitrar de Elena Udrea, iar în 2012 speranţele lor au fost spulberate de greutăţile la care a fost supus bugetul de stat, plata datoriilor externe etc. Acum, primarii sunt hăituiţi de prefecţii guvernului Ponta care îi controlează, le atacă abuziv hotărârile în instanţă şi îi forţează să intre în PSD. Iar minciunile cu oferirea de fonduri nu mai contenesc. Ba mai mult, Liviu Dragnea a anunţat că de la anul vor fi mărite salariile funcţionarilor, o altă gogoaşă electorală. Această ordonanţă ar crea premisele unui scandal internaţional imens, ar însemna practic suspendarea statului de drept pentru două săptămâni. La acest lucru riscă să ducă lupta crâncenă din interiorul PSD.

Există scenariul foarte probabil conform căruia Guvernul va da OUG pentru modificarea legii aleşilor locali şi premierul Victor Ponta se va alege cu plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Iar pentru a proba că nu există un blat între preşedinte şi premier, Băsescu va fi nevoit să-l suspende din funcţie, odată cu începerea urmăririi penale. Vom vedea atunci dacă Ponta și Băsescu sunt cu adevărat dușmani sau fac parodie ieftină, așa cum vedem de mai bine de doi ani. De asemenea, există şi unele zvonuri care arată că Liviu Dragnea nu ar fi străin de un asemenea scenariu. Iar trădări de acest gen s-au văzut în PSD de-a lungul timpului.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.