Costineşti cu două feţe

Există o generaţie de adulţi legată de Costineşti cu un soi de lanţuri ale memoriei. Se întorc în gând şi mulţi dintre ei se întorc şi la propriu, de parcă şi-ar căuta anii tinereţii şi prietenii de atunci.

La Costineşti a fost o viaţă culturală ca nicăieri altundeva pe litoral, festivaluri, dezbateri, spectacole şi zeci de mii, sute de mii de poveşti de dragoste. Asta a făcut din Costineşti un soi de capitală sentimentală a litoralului românesc. Din păcate, Costineşti mai este doar caricatura cumplită a ceea ce a fost. Exceptând insula numită Vox Maris, Costineşti a devenit cel mai cumplit loc de la Marea Neagră. Mizerie, chioşcăreală ieftină, gunoaie, aglomeraţie, economie subterană, un soi de turism al sărăciei pentru cei tineri. Poate că Guvernul României ce se pretinde ”al generaţiei tinere” se va apleca asupra decăderii acestui loc, va băga lama buldozerelor în toată industria de turism mizerabil păstorită de un primar PDL mizerabil, susţinut de Elena Udrea, şi va face loc unui alt proiect de cu totul altă factră.

Vox Maris este un model pentru cum ar putea arăta un nou Costineşti. De altfel, numai aici se mai întorc cei care au prins şi discoteca de la Ring, şi spectacolele de la Teatrul de Vară, şi dezbaterile de la Forum. Vox Maris este tot ce a mai rămas frumos din Costineştii de altădată. Şi, în acelaşi timp, un proiect turistic din ce în ce mai spectaculos. În cei 25 de ani de tranziţie, de când gestionează Costineştii, Nicuşor Năstase a ajuns la a patra sau la a cincea reamenajare. Sau modernizare. Ultimul val de lucrări înseamnă deja schimbări importante în direcţia turismului de lux. Vox Maris, cel care rezultă din ultimul val de lucrări, e mai aproape de un resort de cinci stele decât de tabăra de altădată. Celebrele vile B au ajuns la rafinamentul unor clădiri de lux, cu amenajări şi decoraţiuni ce trimit la arhitectura străvechiului Egipt, dar şi fântâni de bronz sau de piatră ce trimit la piaţetele micuţelor oraşe italiene. Vox Maris are acum două restaurante mari, două piscine de top luminate şi noaptea (una de 25 şi alta de 30 de metri), alte două piscine pentru copii (una încă în lucru), două restaurante şi o curte interioară cu terase în care solişti şi orchestre concertează muzica anilor ’80. Resortul Vox Maris găzduieşte acum 500 de oameni pe zi şi se pregăteşte ca din vara viitoare să poată găzdui l.000 de turişti în condiţii cum nu sunt decât în puţine locuri de pe litoralul românesc.

Pentru Vox Maris, căderea comunismului a însemnat înflorire. Pentru cealaltă parte a taberei de la Costineşti, inclusiv pentru modestul sat de altădată, anii de tranziţie au adus o decădere mai ceva decât foşgăiala din America Latină. După cum arată Costineştii de azi, America Latină are toate motivele de a se simţi jignită de o asemenea comparaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.