Costul războiului din Siria, miliarde de dolari

Costul economic al războiului din Siria și al consecințelor sale asupra țărilor din regiune se ridică la circa 35 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor publicate joi de Banca Mondială, relatează AFP, potrivit independent.md.

Suma reprezintă pierderile economice suferite de Siria și de un grup de cinci țări — Turcia, Liban, Iordania, Egipt și Irak — lovite mai mult sau mai puțin direct de conflictul sirian, care s-a soldat cu circa 260.000 de morți în cinci ani.

Evaluarea nu ia totuși în calcul resursele alocate de țările vecine Siriei pentru a asigura servicii de bază pentru refugiații care au părăsit țara din cauza războiului civil, potrivit Băncii Mondiale.

Estimarea, inclusă într-un raport trimestrial privind Orientul Mijlociu, este făcută publică chiar în ziua în care comunitatea internațională s-a angajat la Londra să deblocheze peste 10 miliarde de dolari până în 2020 pentru a-i ajuta pe sirieni.

Potrivit BM, costul cumulat al pagubelor materiale înregistrate în șase orașe siriene, printre care Homs și Alep, este cuprins în intervalul 3,6 — 4,5 miliarde de dolari.

Țările vecine Siriei sunt confruntate cu o „presiune bugetară imensă” în condițiile în care economiile lor erau deja sub tensiune, indică instituția financiară, care cifrează la 2,5 miliarde de dolari pe an costul refugiaților numai pentru Liban.

„Șomajul este ridicat în rândul refugiaților, în special pentru femei, și cei care muncesc sunt adesea angajați în sectorul informal, fără a beneficia de protecție”, a subliniat Shanta Devarajan, economist șef al BM pentru Orientul Mijlociu.

Declanșat în martie 2011 după o serie de manifestații pașnice împotriva regimului lui Bashar al-Assad, conflictul sirian a provocat o criză umanitară majoră, nu mai puțin de 13,5 milioane de persoane fiind strămutate sau în situație de vulnerabilitate, notează AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.