Cotația petrolului a sărit după șase luni de un prag psihologic

Prețul petrolului Brent, de referință pe piața globală, a depășit nivelul psihologic de 50 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimele șase luni, ca urmare a reducerii stocurilor din Statele Unite, care a antrenat o accelerare a mișcării de apreciere a țițeiului, scrie Bloomberg.

În jurul orei 02.25 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent era în creştere cu 31 de cenţi până la 50,05 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 4 noiembrie 2015. De asemenea, cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) era în creştere cu 23 de cenţi până la 49,79 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 12 octombrie 2015. Stocurile de țiței din Statele Unite au scăzut săptămâna trecută cu 4,23 milioane barili, mult peste estimările pieței, care se aștepta la o scădere de 2 milioane de barili.

În plus, creșterea cotațiilor a fost generată și de atacurile din Nigeria, care au dus la reducerea producției la minimul ultimilor 20 de ani, și de criza profundă prin care trece Venezuela, care are mari probleme să-și mențină nivelul producției ca urmare a raționalizării furnizării de energie electrică. Totodată, Canada s-a confruntat cu incendii grave și acum se pregătește să repornească producția de petrol stopată. Brent-ul s-a apreciat cu aproximativ 80% din ianuarie, lună în care a atins cel mai redus nivel din ultimii 13 ani. “Cu siguranţă 50 de dolari este un prag psihologic. Oamenii vor încerca să îl împingă peste acest prag. Din punct de vedere practic se pune întrebarea dacă va exista sau nu o creştere sustenabilă peste 50 de dolari?”, a declarat Ric Spooner, analist la firma australiană CMC Markets. Preţul petrolului a scăzut cu peste 60% de la un vârf de 110 dolari per baril în luna iunie 2014, pe măsură ce producţia globală a depăşit cererea, iar în luna ianuarie a acestui an a atins minimul ultimilor 12 ani.

Analiştii de la Goldman Sachs se aşteptau anul trecut ca petrolul să coboare până la 20 de dolari, însă preţurile şi-au revenit în ultimele luni. Giganții petrolieri British Petroleum, Nabors Industries și Pioneer Natural Resources co. au anunțat în urmă cu câteva săptămâni că în cazul în care prețurile la țiței vor ajunge la 50 de dolari barilul producția de petrol va fi încurajată iar bilanțurile companiilor vor fi impulsionate.

La un preț mediu de tranzacționare de 53 de dolari barilul primele 50 companii petroliere cotate la bursă din lume vor putea opri pierderile, conform firmei de consultanță în industria petrolieră Wood Mackenzie Ltd. Nabors, care deține cea mai mare flotă de platforme de foraj pe uscat, a declarat că déjà a vorbit cu mai mulți clienți mari cu privire la planurile stimululare a producției în a doua jumătate a anului în cazul în care prețurile cresc „confortabil” peste 50 de dolari barilul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.