Cotațiile petrolului s-au prăbușit

Cotațiile petrolului au scăzut aproape de minimele ultimilor șapte ani pe baza așteptărilor că producătorii din întreaga lume vor continua să producă petrol la nivel record într-o piață deja excedentară.

La New York, de exemplu, petrolul WTI Crude a deschis la o cotaţie de 37,63 de dolari barilul, foarte aproape de 37,50 de dolari pe baril, minimul ultimelor 52 de săptămâni.

O valoare mai mică s-a înregistrat după declanșarea crizei economice mondiale. Petrolul Brent se tranzacţiona marţi dinmineaţă la o cotaţie de 40,87 de dolari barilul, după ce anterior a închis la 40,64 de dolari barilul.

Preţurile petrolului au căzut după şedinţa de vineri a OPEC, Cartelul luând decizia de a nu modifica nivelul producţiei organizaţiei. OPEC produce în prezent circa 31,5 milioane de barili de petrol pe zi şi pentru prima oară în ultimele decenii, reuniunea de la Viena s-a încheiat fără nicio referire la nivelul producţiei, ceea ce scoate în evidenţă dezacordurile dintre statele membre.

Producţia de petrol a organizaţiei depăşeşte cererea cu 0,2 – 2 milioane de barili. ”Aprecierea dolarului şi şocul de după reuniunea OPEC exercită presiuni asupra pieţei”, a declarat Varga Tamas, analist la compania de brokeraj PVM Oil Associates din Londra, conform The Wall Street Journal. Analiştii băncii Commerzbank susțin că redresarea cotaţiilor petrolului va fi dictată nu de producţia OPEC ci de creşterea cererii şi de scăderea producţiei din afara organizaţiei. „Evident, piața ia act de decizia OPEC de a abandona ideea plafonării producției, după ce a intârziat să reacționeze vineri”, spune John Kilduff, de la Again Capital. Fapt neobișnuit, Cartelul nu doar că a decis să își mențină producția la nivelele actuale dar nici măcar nu a stabilit un obiectiv cifrat. „Nu se vede pur și simplu cum va fi resorbită supraproducția”, arată Kilduff.

Arabia Saudită a anunțat la Viena că ia în calcul desființarea plafonului maxim al producției OPEC, ceea ce înseamnă dispariția cartelului și că fiecare dintre membrii organizației se va descurca cum va putea.

Jurnaliștii de la BBC susțin că producția OPEC ar putea crește și cu 10% mai mult, dar cu toate astea un plafon maxim asigură un control al prețului. Conform BBC, prețul petrolului nu are cum să crească prea mult anul viitor și asta pentru că pe piață a reapărut un producător important: Iranul. În plus, Europa și China nu consumă atât de mult petrol cât au la dispoziție și capacitățile de stocare sunt aproape pline. Conflictele din Golfului urcau de obicei prețul țițeiului, numai că acum bombardamentele rușilor și americanilor din Siria nu au avut niciun efect. Asta din cauză că pe piață nu a fost niciodată atât de mult petrol de contrabandă. Moscova, prin Ministerul rus al Apărării a acuzat Statele Unite că muşamalizează traficul de petrol către Turcia din zonele siriene aflate sub controlul grupării Stat Islamic, după ce Washingtonul a apreciat că este vorba despre cantităţi nesemnificative.

„Când oficialii americani spun că nu văd cum petrolul teroriştilor este traficat în Turcia (…) miroase rău a dorinţă de a muşamaliza aceste acţiuni”, a precizat ministerul sâmbătă pe pagina sa de Facebook. „Declaraţiile Pentagonului şi Departamentului de Stat par un teatru al absurdului”, adaugă ministerul rus, sugerând Washingtonului „să privească imaginile filmate de (propriile) drone, care au fost de trei ori mai numeroase în ultima vreme în zona frontierei turco-siriene şi în zonele petrolifere”.

Emisarul special al SUA şi coordonator pentru afaceri energetice internaţionale, Amos Hochstein, a declarat vinerea trecută că volumul de petrol traficat în Turcia din zonele siriene controlate de gruparea Stat Islamic este „nesemnificativ”, atât ca volum de petrol, cât şi de venituri. În afară de acest aspect, Iranul a ajuns la un acord cu puterile Occidentale privind programul său nuclear și prin urmare, din 2016 va putea să producă și să exporte încă și mai mult țiței.

Financial Times anunță că Teheranul va investi 20 de miliarde de dolari, astfel încât peste câțiva ani cota de piață a Iranului va putea crește încă și mai mult. Nivelul scăzut al cotațiilor petrolului nu poate conduce decât la falimentarea unor producători și la creșterea concedierilor la nivel mondial, pe fondul scăderii investițiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.