Cotele impuse de UE, o încălzire înaintea marelui val migrator

Europa a fost asaltată constant de milioane de imigranţi. Fenomenul a fost resimţit ca o criză în momentul în care afluxul a fost limitat în timp şi extrem de puternic, în 2015 şi în 2016.

Valul migrator pe care modelul democraţiei occidentale îl formează în Africa

Imigranţii ce vin în Europa provin din statele Orientului Mijlociu şi ale Africii. Africa este continentul care va cunoaste o explozie demografică în următoarele trei decenii. Populatia celor mai puţin dezvoltate patru state africane (34 la numar) se va dubla în acest interval. Exodul spre Europa pare inevitabil, iar “cotele obligatorii” impuse acum de Comisia Europeana ar trebui acceptate şi îndeplinite măcar pentru ca sistemele statelor europene să se rodeze din punct de vedere informativ, social şi economic pentru absorbirea şocului migratiei ce va veni.

Amploarea valurilor migratorii care stau să vină nu este insa neapărat una uriaşă. Numărul imigranţilor va depinde mult de situaţia din statele de origine, iar aici un raport al Forumului Economic Mondial indică un lucru aparent suprinzător. Nu puţine tari africane sunt în topul mondial al competitivităţii guvernării, iar multe dintre aceste state au regimuri autoritare, care nu acceptă alternanţa la putere. Serviciile sociale funcţionează mult mai bine sub regimuri autoritare. Atât timp cât ţările africane vor ansambluri de grupuri etnice mai degrabă decât naţiuni, soluţia criticata de Occident a unor administraţii de mână forte, cu sisteme de educaţie şi de sănătate aproape militarizate poate fi o soluţie mai bună decât o Africa a şefilor de clanuri care se lupta în alegeri democratice, urmate aproape invariabil de războaie civile. După cum Orientul Mijlociu şi Nordul Africii a arătat că state conduse de regimuri autoritare pot mai viabile decât cele conduse de “emanaţii” politice ale grupărilor rebele sau de emiri ce stăpânesc un puţ de petrol prin deşert în numele unei alianţe cu Vestul.

Migraţia „made in China”

La migraţia cu origine în Africa şi Orientul Mijlociu se adaugă cea din China. Nu este vorba de o migraţie propriu-zisa, ci una concretizată prin acordurile de liber schimb şi libera circulaţie a mărfurilor: bunurile produse in China de o mână de lucru extrem de ieftina au acelaşi efect asupra angajaţilor din Europa ca şi migrarea angajaţilor chinezi – pierderea locurilor de munca şi scăderea salariilor. Marile puteri economice asiatice, explozia demografică din Africa, marea putere economică americană, şi nu Europa vor fi cele ce vor dicta în viitor numitorul comun al beneficiilor sociale, al serviciilor medicale şi de educaţie. Iar marile acorduri de liber schimb, precum Parteneriatul Tranatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, vor face obligatoriu acest cel mai mic numitor.

Aceasta pentru că Europa stă pe loc într-o lume mult mai dinamică şi cu uriaşe transformări. Iar poate cele mai importante sunt cele demografice.

2050: Africa 2,5 miliarde, Europa 0,7 miliarde de locuitori

Până în 2050, populatia lumii va creşte cu 25% şi va ajunge la aproape 10 miliarde de oameni, faţă de 7,4 miliarde de locuitori în prezent, iar India va depăşi China la acest capitol. Sunt date publicate de Population Reference Bureau, un ONG din Washington.

Raportul organizaţiei din SUA arată că pe unele continente populaţia va scădea dramatic în viitorii 34 de ani, în timp ce pe alte continente va cunoaste o creştere uriaşă. “În ciuda scăderii ratei fertilităţii în întrega lume, ne aşteptăm la o creştere puternica a populaţiei, care va ajunge la 10 miliarde”, spune Jeffrey Jordan, preşedintele PRB.

Populaţia Chinei nu va cunoaste modificări numerice importante până în 2050, însă schimbarea tendinţei este evidentă. Populaţia Chinei va scădea de la 1,378 de miliarde în acest moment, la 1,344 miliarde.

India va fi cea mai populată ţară din lume. Va ajunge la 1,708 miliarde, faţă de 1,329 miliarde de locuitori în acest moment.

Rusia şi Mexicul se află acum pe locul nouă şi zece în topul celor mai populate ţări, dar în 2050 su se vor mai afla aici. Ambele state vor cunoaşte un declin demografic. În schimb, Republica Democrată Congo va deveni a opta cea mai populată ţară, în timp ce Egiptul va ajunge le locul zece în 2050.

Nigerul nu va figura printre cele mai populate ţări în 2050, însă femeile de aici vor avea cea mai mare rată a fertilităţii din lume, cu 7,6 copii. Populaţia Nigerului se va tripla până în 2050. Primele zece ţări din topul fertilităţii până în 2050 sunt toate din Africa Subsahariană: Sudanul de Sud, R.D. Congo, Ciad, Somalia, Burundi, Angola, Mali, Mozambic si Uganda.

România 2050: cel mai mare declin al populaţiei şi fertilităţii

Cea mai mică rată a fertilităţii o vor avea femeile din Coreea de Sud, de doar 1,2 copii. Este o rată a fertilităţii ce va fi aproape egala cu cea a Romaniei, Singaporelui şi Taiwanului. Cele mai multe dintre ţările cu fertilitatea cea mai mica sunt Europa – România, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Spania. Din Asia, cea mai mica fertilitate va fi în Singapore şi Taiwan.

Raportul PRB arată că opulaţia României va ajunge de la 20 de milioane acum, la 14 milioane peste 34 de ani. Ar fi cea mai mare scădere procentuala a populaţiei din lume.

Populaţia SUA nu va urma tendinţa populaţiei din Rusia si China. Va creşte de la 324 de milioane de locuitori la circa 398 de milioane şi va rămâne pe locul trei în lume. În 2050, se estimează că Nigeria si SUA vor avea aproximativ aceeaşi populaţie.

Cele mai puţin dezvoltate tari din lume vor avea o populaţie combinata de 1,9 miliarde de locuitori. Dintre cele mai putin dezvoltate 48 de state, 34 sunt africane, iar populaţia lor se va dubla în următorii 34 de ani.

Populaţia contientului asiatic va ajunge la 5,3 miliarde in 2050, iar populaţia Africii la 2,5 miliarde. America de Sud şi cea de Nord vor avea împreună 1,2 miliarde de locuitori, populaţia Europei va scădea de la 740 de milioane de locuitori la 728 de milioane de locuitori, iar Oceania (cu Australia şi Noua Zeelandă) vor ajunge la 66 de milioane.

Datele folosite de PRB provin în principal din statisticile ONU. În general, aceste estimări demografice au marjă de eroare de circa 6%, scrie Newsweek.

Africa, noul pol al creştinătăţii

Religa va câştiga teren în următoarele decenii. Numărul ateilor şi agnisticilor va scădea la nivel global, dar în SUA si Europa el va creşte. O explicaţie ţine de faptul că persoanele din aceste categorii au o rată a natalităţii foarte redusă. Datele următoare au fost publicate de Pew Research Center.

Creştinismul va rămâne religia cu cei mai multi adepţi în 2050, însă urmata îndeaproape de islam. Vor fi circa 2,9 miliarde de creştini în 2050 (faţă de 2,1 miliarde in acest moment) şi 2,8 miliarde de musulmani (faţă de 1,6 miliarde). Creşterea numărului musulmanilor se datorează vârstei lor tinere din acest moment (în 2010, o treime din populaţia muslmană avea sub 15 ani) şi ratei mari a natalităţii. În schimb, budhiştii au o rată a natalităţii mult mai redusă, iar jumătate dintre ei au acum vârste de peste 30 de ani.

Spre 2050, polul demografic al creştinătăţii se va muta din Europa în Africa Subsahariană (aici vor trăi 40% dintre creştinii din lume; in prezent cei mai multi creştini sunt concentraţi în Europa – 25,55). Este unul dintre motivele pentru care fertilitatea în rândul creştinilor va creşte la circa 2,7 copii (creştinii din Africa Subsahariană au in medie 4,4 copii), în timp ce în cazul musulmanilor va fi de 3,1 copii.

“Nu spunem că aşa se va întâmpla oricum, ci doar dacă actualele tendinţe se menţin. Nu ştim ce se va întâmpla în viitor. Poate fi război, revoluţie, foamete, epidemie”, spune Alan Cooperman, cel care a coordonat studiul Pew.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.