Cotele la pariuri ale candidaţilor la Preşedinţie

Pentru a doua oară în România se pariază politic. Deja din prima zi de afişare a ofertei s-au schimbat cotele care contează. Ori s-a votat masiv pentru unii dintre candidaţi, ori se manipulează.

Pariul politic revine după 6 ani

O casă de pariuri din România a afişat deja cotele candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale. În Occident, pariurile privind evenimentele politice sunt frecvente. În România s-a pariat în premieră pe un eveniment politic cu ocazia alegerilor parlamentare din 2008. O casă de pariuri a spart gheaţa acum 6 ani, oferta fiind „cine iese deputat/senator” din 8 colegii (5 de deputaţi şi 3 senatori). În 2008 s-au înregistrat două surprize, în Colegiul 12 Senat şi Colegiul 20 Camera Deputaţilor, unde s-a pariat masiv pe C.V. Tudor, respectiv Gigi Becali, cei doi pierzând alegerile. Este adevărat, majoritatea pariorilor nu au ţinut cont de faptul că partidele celor doi nu aveau şanse să facă pragul electoral.

Cotele de marţi după-amiază

  • Victor Ponta – 1.25
  • Klaus Johannis – 4.00
  • Călin Popescu Tăriceanu – 30.00
  • Elena Udrea – 50.00
  • Monica Macovei – 100.00
  • Dan Diaconescu – 500.00
  • Corneliu Vadim Tudor – 700.00
  • William Brânză – 900.00
  • Gheorghe Funar – 900.00
  • Mirel Mircea Amariţei – 900.00
  • Kelemen Hunor – 999.00

Cine pariază (să zicem) 10 euro pe Victor Ponta va câştiga la respectiva agenţie (dacă Ponta va fi ales preşedinte) 11,9 euro, deci va avea un profit de 1,9 euro. Cine mizează pe Klaus Johannis va câştiga 38,08 euro (profit 28,08 euro) dacă candidatul ACL devine preşedinte. Cine va merge pe mâna Elenei Udrea cu 10 euro va câştiga 476 de euro (profit 466 de euro). Trebuie însă ca Udrea să şi câştige alegerile.

S-a pariat mult pe Ponta şi Tăriceanu?

Cotele care sunt afişate nu sunt bătute în cuie. Ele se modifică periodic în funcţie de cum se pariază, ca să nu iasă în pierdere casa de pariuri respectivă. De exemplu, marţi dimineaţă, la publicarea ofertei, Victor Ponta avea cota 1.70, Klaus Johannis – 2.20, Elena Udrea – 50.00 şi C.P. Tăriceanu – 75.00. Probabil pentru că s-a votat deja mai mult pe Ponta şi Tăriceanu, s-au schimbat cotele. Aşa ar fi normal. Nu vrem să credem că este vorba de o manipulare, adică respectiva casă de pariuri să se fi aliniat la carul de propagandă al premierului. Dar nici nu trebuie să excludem această variantă, pentru că respectiva casă de pariuri nu are notorietate şi este puţin probabil să se fi înregistrat deja multe pariuri. Ar mai fi o problemă. Marţi dimineaţă în ofertă, dar cu cota 900.00 era şi Teodor Meleşcanu. După schimbarea cotelor, Meleşcanu nu a mai apărut în ofertă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.