Cotidian turc către Merkel: „Sunt jurnaliști în închisoare. Nu știați?”

Cotidianul turc Cumhuriyet a criticat aspru vizita cancelarului german Angela Merkel la Ankara, titrând în germană și în turcă pe prima pagină a ediției de luni: ”Sunt jurnaliști în închisoare. Nu știați?”, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Angela Merkel, aflată în vizită la Ankara pentru convorbiri pe tema crizei migrației, este preocupată doar de migranți, afirmă cotidianul naționalist de stânga, susținând că ea nu se întâlnește cu nici o organizație neguvernamentală sau cu opoziția politică.

Cancelarul german ignoră valorile fundamentale ale Uniunii Europene, precum drepturile omului, democrația, libertatea presei și a cuvântului, consideră cotidianul turc.

Can Dundar, redactorul-șef al Cumhuriyet (Republica), și Erdem Gul, corespondent al cotidianului ce-și are sediul la Istanbul, se află în arestul poliției din noiembrie 2015. Amândoi sunt acuzați de sprijinirea unei grupări teroriste armate ca urmare a publicării unui reportaj despre livrările de arme din Turcia către extremiști în Siria.

Artiști și intelectuali, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Orhan Pamuk, au apărat cotidianul în mod public după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a inițiat un demers în justiție în legătură cu respectivul articol.

Vinerea trecută, un tribunal turc a acceptat procesul celor doi jurnaliști, care va începe pe 25 martie. Acuzarea cere pedeapsa cu închisoarea pe viață.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.