Cotidianul.ro vă arată locul unde s-a pus la cale „Operaţiunea Black Cube”

Citind cu atenţie declaraţia lui Dan Zorella, directorul şi fondatorul Black Cube, dată în faţa autorităţilor israeliene şi româneşti, aflăm că întreaga operaţiune de supraveghere a Codruţei Kovesi s-a pus la cale în Bucureşti, în două locaţii publice. În mod surprinzător, SRI nu a ştiut nimic, deşi la întîlnire au participat Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, şi doi conducători ai Black Cube! Sau ştia?

Să recitim însă pasajul din declaraţia lui Dan Zorella în care descrie întîlnirea din 1 februarie 2016:

„Am ajuns în Bucureşti dimineaţa, am mers la hotelul Sheraton Hotel. Specific că Daniel a luat legătură cu mine pe căi precaute, potrivit modurilor de acţionare din lumea informaţiilor, printr-un telefon celular care a conţinut o aplicaţie care se numeşte silent phone, printr-un program de mesagerie care se numeşte wickr, avantajul acestor programe este că mesajele se şterg, iar telefoanele sînt mai securizate, la întrebarea ta, este vorba despre programe gratuite care se pot descărca de pe app store. Daniel clientul a cerut să utilizăm aceste programe. Pe ambele programe avea aceeaşi poreclă: johndoe500 ca nume de utilizator pe ambele aplicaţii. Daniel mi-a scris, ne întîlnim la Hilton – la English Bar la Hilton. Din cîte reţin în jur de 12:30/13:00 cu aproximaţie. Mă vei recunoaşte voi avea un măr şi un ziar pe masă. Şi într-adevăr astfel l-am recunoscut.

A început întîlnirea, cei prezenţi au fost: eu, Udi Levi şi Daniel Dragomir. Am comandat doar cafea iar întîlnirea a început cu prezentarea unuia altuia şi am povestit despre mine şi despre firmă. Am enumerat cîteva cazuri din trecut care au ajuns în presă şi se poate vorbi despre acestea. Am povestit că noi lucrăm cu clienţi particulari, firme şi guverne. Şi pentru fiecare fel am dat un exemplu. Udi s-a prezentat pe sine şi circumstanţele sale şi apropierea sa de Meir Dagan. Meir Dagan a fost reprezentantul nostru onorific în trecut. Pe Udi l-am prezentat ca preşedinte onorific în firmă. Iar atunci Daniel a început să se prezinte, a prezentat fondul său din serviciile de informaţii, mulţi ani în S.R.I. A menţionat că în ultima perioadă a fost mutat din funcția oficială din organizație din cauza unei anchete care are loc împotriva sa la D.N.A. A susţinut că ancheta este bullshit, dar îi permite astăzi să fie un gen de persoană în umbra S.R.I.-ului, şi să fie curierul său pentru misiuni speciale. Udi Levi a rîs şi a zîmbit şi a spus, da, şi la mine este aşa, în domeniul nostru niciodată nu părăsim serviciul public. Iar astfel am creat un limbaj comun pentru că am înțeles că sîntem din acelaşi domeniu.

După cîteva minute la English Bar, Daniel a propus să mîncăm prînzul, să trecem într-un loc mai liniştit unde să mîncăm prînzul. Am fost de acord şi am ieşit de la English Bar şi am mers aproximativ cinci minute pe jos. Am ajuns la un restaurant aproape de hotel, cu numele de „NADAMAS” iar acolo ne-am aşezat.

Daniel, ca persoană a serviciilor de informaţii, s-a aşezat în colţul restaurantului cu faţa la uşă, sub muzică clasică, zgomotoasă. Acolo am comandat să mîncăm prînzul iar Daniel Dragomir a început să ne povestească despre proiect.

Aşadar, la această întîlnire au participat Daniel Dragomir, fost colonel SRI, Dan Zorella şi Udi Levi, din partea Black Cube. Cotidianul a refăcut întreg traseul celor trei din acea zi.

Înainte de a se întîlni cu Daniel Dragomir, israelienii s-au cazat la Hotelul Sheraton, aflat pe Calea Dorobanți 5-7, unde au aşteptat să fie contactaţi de Daniel Dragomir:

În jurul orelor 12:30-13:00, Dragomir i-a contactat pe cei doi israelieni folosind o aplicaţie protejată şi le-a indicat locul întîlnirii: Hotel Hilton, mai exact în English Bar, aflat în incinta hotelului situat pe Str. Episcopiei nr. 1-3, în imediata apropiere a Atheneului Român:

Aici au stat foarte puţin, cele două părţi asigurîndu-se „că sîntem din acelaşi domeniu”. Dragomir le-a propus celor doi israelieni să mănînce de prînz într-un loc mai liniştit, aşa încît au plecat împreună la Restaurantul NADA MÁS, cu specific spaniol, aflat pe Strada Nicolae Golescu 16:

Dan Zorella precizează: „am ieşit de la English Bar şi am mers aproximativ cinci minute pe jos. Am ajuns la un restaurant aproape de hotel, cu numele de „NADAMAS” iar acolo ne-am aşezat”. Pentru cei care nu ştiu exact poziţionarea acestor locaţii, prezentăm harta zonei şi traseul urmat de cei 3 pentru a ajunge la restaurantul NADA MÁS, aflat foarte aproape de Hotelul Hilton unde a avut loc prima întîlnire:

În declaraţia lui, Dan Zorella descrie cu lux de amănunte locul unde s-au aşezat în resaturantul NADA MÁS: „Daniel, ca persoană a serviciilor de informaţii, s-a aşezat în colţul restaurantului cu faţa la uşă”. Mai mult ca sigur, cei trei s-au aşezat la masa indicată în această fotografie:

Toată acţiunea cunoscută sub numele „BLACK CUBE” s-a pus la cale aici, într-un loc public situat în centrul Capitalei! Cu toate mijloacele de care dispune, SRI nu a aflat de această întîlnire, deşi la ea participau persoane pe care ar fi trebuit să le aibă într-o supraveghere de rutină! Sau ştia foarte bine ce se pune la cale acolo?

Rămîne să se lămurească dacă este vorba despre o eroare gravă şi o lipsă totală de informaţii sau dacă nu cumva este vorba despre ceva ce se ştia foarte bine, adică dacă nu cumva are dreptate Dan Zorella cînd spune: „Daniel menționează că domnul Hellvig, șeful S.R.I.-ului este o persoană corectă și onestă și dorește să conducă organizația așa cum trebuie. Laurei nu îi place de acesta. Hellvig a avut un grup de persoane, o echipă foarte apropiată de acesta și înainte de a fi numit șef al organizației Coldea și Laura i-au arestat pe toți. Astăzi Hellvig este singur în companie și desigur că nu o place pe doamna. Atunci cînd eu și Udi am întrebat dacă este prieten bun al lui Daniel, Daniel a răspuns cu un zîmbet că îl cunoaște. Adică deja ne-a dat de înțeles cine stă în spatele proiectului și adresarea către Firma Black Cube. Am înțeles că acel client care stă în spatele lui Daniel este de fapt Hellvig, șeful SRI-ului!

Dacă este adevărat ce spune Dan Zorella în declaraţia sa oficială, adică faptul că însuşi şeful SRI, Eduard Hellwig era în spatele acţiunii, aşa se explică lipsa ofiţerilor sau informatorilor SRI de la această întîlnire! Mai mult chiar, Zorella spune că Daniel Dragomir i-a sugerat că însuşi preşedintele Klaus Iohannis este interesat de declanşarea Operaţiunii Black Cube: „Daniel mi-a povestit că a trimis pe adresa președintelui, din contextul conversației, era un mesaj care s-a trimis în ultima perioadă, adică se referă la președintele actual al României, Iohannis Klaus, printr-o persoană foarte apropiată președintelui. În legătură cu problemele președintelui (neinteligibil) despre soția președintelui și președinte. A menționat o persoană apropiată președintelui, fostul consilier pentru siguranța națională George Fotache”.

Mulţi se îndoiesc de veridicitatea declaraţiei lui Dan Zorella, însă omit un lucru important: ÎN BAZA ACESTEI DECLARAŢII A FOST PUS SUB ACUZARE ŞI ARESTAT FOSTUL COLONEL GANIEL DRAGOMIR! Şi atunci, se pune întrebarea: de ce doar unele informaţii din declaraţia lui Zorella sînt considerate ca fiind adevărate, iar atunci cînd este vorba despre Preşedinte şi Şeful SRI sînt considerate ca fiind „făcături”, cum spunea chiar Klaus Iohannis?

Reamintim că încă din primele zile cînd scandalul a explodat în public, mai exact în 12 aprilie 2016, cei de la Black Cube au declarat în ziarul „The Times of Israel”„Nu există niciun dubiu că Black Cube a acţionat în România în concordanţă cu legea, cu autorizaţia şi permisiunea de la cel mai inalt nivel!

Este cert că dacă se doreşte aflarea întregului adevăr, toată ancheta aceasta nu se poate opri doar la arestarea sau condamnarea fostului colonel SRI Daniel Dragomir. Dacă implicaţiile cazului sînt într-adevăr „la cel mai inalt nivel”, atunci este clar că se va încerca muşamalizarea dosarului pentru protejarea lui Iohannis şi Hellwig!

Important de precizat este faptul că cei doi israelieni de la Black Cube, Ron Weiner şi David Gelcowicz, care au stat cîteva luni bune în arest, sînt acum acasă, după ce au fost eliberaţi, căci li s-a ridicat şi măsura arestării la domiciliu şi li s-a permis să părăsească România. Ei urmează să se prezinte în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti în ziua de 7 noiembrie 2016, într-un dosar care priveşte doar „acordul de recunoaştere a vinovăţiei”, potrivit art. 483 din Noul Cod de procedură penală. Vă prezentăm mai jos informaţiile de pe portalul Tribunalului Bucureşti referitoare la cei doi israelieni:

Aşadar, finalizarea cu celeritate a Dosarului Black Cube, aşa cum a cerut preşedintele Iohannis, este departe de a se realiza. Poate doar dacă se va încerca muşamalizarea lui!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.