C.P. Tăriceanu: Avem de-a face, în primul rând, cu o şmecherie politică…

C.P. Tăriceanu propune simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale organizarea unui referendum de demitere a lui Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta a dat un semnal din care rezultă că ar fi de acord. În 2009, când Traian Băsescu propunea organizarea unui referendum simultan cu alegerile prezidenţiale, C.P. Tăriceanu şi Victor Ponta s-au opus vehement. Ce declarau în 2009 Tăriceanu şi Ponta.

8 septembrie 2014. Declaraţie a preşedintelui Senatului, C.P. Tăriceanu

„Pot să vă informez că am început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atât din Senat, cât şi din Cameră, iniţiativa legată de suspendarea preşedintelui României (…) Calendarul pe care l-am propus şi doresc să îl fac public este următorul: 23 septembrie – votul Parlamentului în plenul reunit, pe baza cererii de suspendare şi urmat de referendum în data de 2 noiembrie, deci simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”.

21 octombrie 2009: stenogramă din plenul comun al celor două Camere

Doamna Roberta Alma Anastase:

Din partea Grupurilor parlamentare ale PNL, îi ofer cuvântul domnului deputat Călin Popescu-Tăriceanu.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamnă preşedinte al Camerei Deputaţilor, Domnule preşedinte al Senatului, Stimaţi colegi parlamentari, Cred că este necesar, în acest moment important, de spus câteva cuvinte despre acest demers inedit al preşedintelui, acela de a organiza un referendum consultativ. Două sunt lucrurile care cred că se conturează cu suficientă claritate pentru a fi menţionate aici.

Avem de-a face, în primul rând, cu o şmecherie politică… (Discuţii în sală.) Vă mulţumesc, domnule deputat Duvăz, pentru faptul că ne gândim la acelaşi lucru.

…, o frumoasă şmecherie politică prin care preşedintele, cu simţul lui extraordinar de dezvoltat de a sesiza ce doreşte poporul, vrea să facă un transfer de simpatie şi de popularitate de la această temă către Domnia Sa, cu prilejul alegerilor prezidenţiale, pentru a adăuga câteva procente în plus.

Sigur că preşedintele poate să facă acest lucru, dacă dovedeşte aceeaşi atitudine constantă de desconsiderare a momentelor politice importante şi a instituţiilor statului, cum este şi Parlamentul. (…) S-ar putea ca, dacă mergem pe argumente de genul celor care au fost invocate – «pentru că aşa doreşte poporul» -, să ne trezim într-o zi că poporul doreşte o ţară fără Parlament.

Pe lângă problema pe fond pe care am menţionat-o, trebuie să mă refer şi la o serie de chestiuni de ordin constituţional, care nu au fost respectate în demersul preşedintelui şi care ne obligă, de asemenea, să nu putem accepta organizarea unui referendum simultan cu alegerile prezidenţiale.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Din partea Grupurilor parlamentare ale Alianţei politice PSD+PC îi ofer cuvântul domnului deputat Victor Ponta

Domnul Victor Viorel Ponta:

Mulţumesc, doamnă preşedinte.

Încerc să nu vă reţin foarte mult (…) În măsura în care referendumul propus de Preşedintele României intervine în procesul electoral, dincolo de faptul că este împotriva recomandărilor la nivel european, nu-şi produce niciun efect juridic, poate avea doar un efect politic, acela de a ne concentra pe altceva decât pe alegerea preşedintelui. (…) Vreau să cred că pe 22 noiembrie 2009 şi pe 6 decembrie 2009 o să avem alegeri pentru preşedinte, şi nu alte demersuri electorale care nu pot decât să ne ducă dincolo de subiectul pe care voiam să-l supunem votului poporului, şi anume alegerea unui nou preşedinte. (…) Nu cred că putem să punem în campania electorală, ca subiect de campanie electorală, un subiect atât de serios (parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari – n.a.)

Restul, temele de campanie electorală ale domnului Băsescu şi ale PD-L, cred că este cazul să fie prezentate ca teme de campanie electorală…

Vă mulţumesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.