C.P. Tăriceanu este noul preşedinte al Senatului

Trei candidaţi s-au înscris în cursa pentru şefia Senatului: Călin Popescu Tăriceanu – independent susţinut de PSD, UNPR şi UDMR, Marius Obreja din partea PNL şi Dumitru Oprea din partea PDL.

Se consideră liberal, dar votează cu PSD!

Au început alegerile pentru preşedinţia Senatului. În deschiderea şedinţei, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va activa ca senator independent, ca urmare a demisiei din PNL. La fel a procedat şi Sorin Ilieşiu, dar acest a precizat că se consideră încă liberal, că specă ca Tăriceanu să devină preşedinte al PNL, dar că de acum înainte va vota pe aceeaşi linie cu PSD. Declaraţia lui Ilieşiu reprezintă o premieră în analele parlamentarismului românesc de după 1990. Nimeni până acum nu a mai spus că se consideră ca aparţinând unei grupări politice, dar votează în favoarea altei grupări politice.

De altfel, într-o scurtă intervenţie, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a menţionat că este consternat din cauză că „un monarhist, cum este Sorin Ilieşiu, declară că votează cu PSD”.

3 candidaţi în cursă

Înaintea de prezentarea candidaţilor, Crin Antonescu a făcut o scurtă declaraţie de presă, în care a mulţumit pentru modul în care a colaborat cu colegii din Biroul Permanent. Totodată, Antonescu a menţionat că a demisionat din cauza unei anumite atitudini venite de pe o parte a eşichierului politic.

Candidaţii intraţi în cursă sunt următorii: Călin Popescu Tăriceanu – propus de PSD şi UDMR, Marius Obreja din partea PNL şi Dumitru Oprea din partea PDL. La ora 17.10 s-a încheiat votarea.

Cu 93 de voturi, Călin Popescu Tăriceanu a fost ales preşedinte al Senatului.

Eventual un singur liberal l-a susţinut pe Tăriceanu

Rezultatele votului au fost următoarele:

C.P. Tăriceanu – 93 de voturi; Marius Obreja – 45 de voturi; Dumitru Oprea – 15 voturi (4 voturi au fost anulate).

Analizând prezenţa la vot, putem constata:

  • Tăriceanu a obţinut toate voturile PSD, UNPR, PC şi UDMR;
  • PNL a avut 46 de senatori prezenţi, candidatul PNL a obţinut 45 de voturi;
  • PDL a avut 15 senatori prezenţi, candidatul PDL a obţinut 15 voturi.

Rezultă (teoretic) că un singur membru PNL l-ar fi votat pe Tăriceanu. (Cei 4 senatori neafiliaţi, cu excepţia lu Tăriceanu şi Ilieşiu, mai mult ca sigur sunt cei care şi-au anulat buletinul de vot.)

PSD: 63 senatori – 60 prezenţi

PC: 7 senatori – 6 prezenţi

UDMR: 8 senatori – 8 prezenţi

UNPR: 15 senatori – 15 prezenţi

PNL: 49 senatori – 46 prezenţi

PDL: 21 senatori – 15 prezenţi

PMP: 2 senatori – 0 prezenţi

Neafiliaţi: 6 senatori – 6 prezenţi

Absenţii de la votare

  • 6 de la PDL (Gigi Chiru, Gheorghe Flutur, Gavrilă Ghilea, Dan Marian, Cristian Rădulescu şi Alin Tişe)
  • 3 de la PNL (Tudor Chiuariu, Doina Tudor, Elie Zisu)
  • 2 de la PMP (Ciprian Rogojan şi Andrei Volosevici – cei doi în acte au statut de independenţi)
  • 3 de la PSD (Titus Corlăţean, Viorel Fifor şi Victor Mocanu)
  • 1 de la PC (Dumitru Pelican)

Tăriceanu, un nou „Guţă” Tărărescu?

Ceea ce a făcut luni C.P. Tăriceanu prin acceptarea şefiei Senatului la propunerea PDS & Co. reprezintă într-un fel ceea ce a făcut fostul premier liberal (1934-1937 şi 1939-1940) Gheorghe Tătărescu. După ce s-a instalat guvernul Groza în 1945, Tătărescu, cu o dizidenţă liberală minoră, a format PNL Tătărescu, iar fostul premier a primit funcţia de ministru al Afacerilor Externe. Prin cooptarea lui Tătărescu şi a grupării lui în guvernul Groza, comuniştii au vrut să se legitimeze şi în faţa aliaţilor occidentali, SUA şi Marea Britanie. Acum, C.P. Tăriceanu, prin acceptul de a deveni al doilea om în stat, legitimează nu doar PSD, ci şi USL-ul inexistent, dar pe care îl clamează Victor Ponta. Practic, cei din PSD vor fi cauţionaţi de prezenţa lui Tăriceanu atunci când vor pune în aplicare unele propuneri ale liberalilor făcute în cadrul USL, dar meritele vor fi trecute tandemului Ponta-Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.