Crăciun la țară

Cînd să fac stînga, la intrarea în sat, un soare puternic, ca de vară, m-a lovit în ochi. Cu cîteva decenii în urmă, cînd le-am spus colegilor mei de facultate că mai avem de trecut un deal care abia se contura în întunericul de iarnă, au încremenit. Unul dintre ei s-a zburlit. Tu îți bați joc de noi! Avea o față de plîns și încerca să scruteze noaptea, stînd cu spatele spre primele case ale satului, unde acum bătea lumina. Prima casă pe dreapta era o moară de foc. În jurul clădrii se adunau căruțe în așteptarea măcinișului. Era ca un fel de intersecție a drumurilor pentru două-trei văi. Fata morarului a murit prinsă de o roată a motorului, moara s-a părăpădit, casa a ajuns la o mătușă care m-a lăsat vreme de o jumătate de an să mă izolez în ea ca stăruiesc zilnic pe cîteva pagini din gramatica Academiei Române. A ajuns apoi la o familie de romi, cu un copil prin Spania. De aici începea colindatul de Crăciun, numărătoarea, recensămîntul și pornea preotul cu crucea.

Pe stînga drumului, în fața fostei mori, până nu demult era un tăpșan bun pentru joacă. Acum este o casă cu acoperișul conturat în lumini jucăușe și colorate. N-are nici o legătură cu memoria mea din copilărie. Următoarea casă nu mai știu cui aparține. A fost cumpărată de la o famile care s-a prăpădit. Era singura familie din sat care avea un ceas. Dimineța la 5, cînd plecam spre gara de la Turdaș, îi strigam la fereastră să ne spună ce oră este. În funcție de răspuns, ne reglam mersul ca să prindem trenul de 6 dimineața. Peste drum se află o casă despre care nu pot spune mare lucru. După război a fost o moară, apoi sediu de CAP, un loc în care în cadrul activităților de culturalizare s-a desfășurat primul spectacol de circ (si singurul) din toată istoria satului nostru. Ne-a fost arătat un om care avea o mare parte din față acoperită cu un batic negru și care, la momentul potrivit, după ce se încasau biletele, ieșea de după o cortină și ne arăta o față stranie, de jumătate om, jumătate porc. Nici nu visam că mai apoi, prin tot felul de locuri aveam să întîlnesc atâția oameni cu sau fără față de om și de porc, dar oricum jumătate oameni, jumătate porc și poate numai pe sfert niște oameni. Şi mai țin minte că individul cu fața acoperită purta o pălărie neagră, cu boruri largi, de țigan ungur și avea sub boruri un singur ochi descoperit cu care rîdea mereu cînd întîlnea figurile noastre de copii speriați.

Nu știu cine a cumpărat toată gospodăria, după dispariția birourilor de CAP și nici cine o locuiește azi. Pentru mine a rămas o casă misterioasă, închisă, cu acoperișul jos, pitită după coroanele prunilor și ale nucilor și pe care adeseori o îngropa viscolul din iernile viscolite. Dincolo de ea se ridica prima hulă, o pantă care lega două etaje ale pămîntului și la care, iarnă de iarnă, părinții mei și bunicul erau chemați să iasă cu carele cu boi la dezăpezire. Dacă nu ar fi ieșit nimeni, toată comuna ar fi rămas izolată.

Iarna începea întotdeauna cu un cer ca o burtă plină lăsată peste sat și cu un aer cu miros de apă, care anunța slobozirea zăpezilor. Parcă oștile văzduhului cotropeau satul prea mic pentru a face față unei asemnea dezlănțuiri. Am prins ierni în care nu mă vedeam pe cărarea tăiată în nămeți. Eram ca un pitic prizonier într-o curte. Aveam cărare pînă la grajdul vitelor, pînă la cîine și pînă la o cocină. Atunci toată viața casei se strîngea într-o cameră încălzită cu lemne, cu mere puse la copt pe plită sau în cuptor, cu priviri pe fereastra care dădea la drum. Pe acolo se vedea ”jurnalul” satului. Cine trece, cu ce, cîte căruțe, ce sanie, cine a schimbat caii, cine a plecat la spital sau la tîrg etc. Şi de fiecare dată cînd ne vizita cineva, totul începea cu un tropăit îndelung și înfundat al scuturatului de zăpadă de pe cizme sau de pe bocanci și cu o invitațe prietenoasă, în genul:

-Haideți, intrați, că zăpada nu murdărește!

Colindatul nostru în trei sau patru (că mai mulți copii nici nu eram în tot satul) era pe nuci, pe mere și, rareori, pe ceva măruniș. Se mai găsea cîte unul care să ne dea și un 50 de bani. Unul singur care lucra la o fabrică, un fel de vedetă a satului, ne dădea și cîte o felie de cozonac, și două trei monede de 25 sau de 50 de bani și ne punea o placă de patefon cu cîntece interpretate de Cristian Vasile. Fructele, turta și cozonacul erau gata pînă ajungeam cu colindatul în celălalt capăt al satului, iar mărunțișul îl duceam la școală pentru fondul clasei. Şi eram de-a dreptul bățoși că am strîns mai mult decît cetele copiilor din satul vecin.

Seara de Crăciun și dimineța de Înviere de la Sărbătoarea Paștilor erau cele mai importante din tot anul. Presupuneau pregătiri minuțioase, cumpărături, făcut în cuptor, tăiatul porcului și al mielului, prăjituri, vizite, prînzuri lungi și sățioase, de care nu scăpam niciodată. La cele două întîmplări sîngeroase care făceau momentul tare al celor două sărbători dispăream dis de dimineață. Niciodată nu am putut să ajut și nici să privesc la ele. Mă întorceam acasă tărziu, spre amiază, cînd animalul tranșat era întins pe mese și cînd toți se simțeau obligați să mă consoleze și să rîdă de mine. Mesele de Crăciun și de Paști erau obligatorii și trebuiau întîmpinate cu haine noi, cu fapte bune și cu stat cuminte la locul meu pentru a asculta poveștile celor mari și complicatele încrengături de neamuri ale celor care treceau pe uliță spre satele vecine. Uneori o sanie trasă de cai în care stătea tolănit cîte un știu cine declanșa o poveste lungă, lungă ca un bildungsroman sau ca o epopee.

Desfășurarea biografiilor ținea pînă seara tîrziu, cînd povestea acelei familii se termina cu o ceartă despre un nepot căsătorit pe la Arad sau fugit din țară sau mort pe frontul din Rusia. Şi îl chema Petre sau Toader. Iar la nume nu mai cădeau de acord nici în ruptul capului.

La noi în sat, Sărbătoarea Crăciunului venea cu o tolbă cu povești, un fel de Saga țărănească nesfîrșită. De obicei, includea viața fiecăreia din cele 30 de familii din cîte număra satul nostru încă de pe la 1750. Pentru mine istorisirile din zilele de sărbătoare erau obligatorii. Parcă m-ar fi pregătit să devin depozitarul biografiilor peste care anii aveau să treacă tropăid ca turmele de mistreți. Uneori chiar nu-mi mai amintesc poreclele sau gradele lor de rudenie și nici nu știu ce s-a ales din urmașii acestora. Chiar și așa, aș putea pune la cale seri nesfîrșite despre fiecare casă și despre familiile care au trecut prin ea. Din păcate, ultimii proprietari sunt maramureșeni și nu știu mai nimic despre ei. Dar oricît de puțini ar mai rămîne din vechile familii și oricît de repede se șterg biografiile lor, o imagine din ziua de Crăciun stăruie în mintea mea ca o capodoperă din marea istorie a lumii.

Este vorba de dimineața tîrzie a zilei de Crăciun, cînd toată lumea dormea prelung după petrecerile, chefurile și colindatul din Sera de Ajun. Ulița pustie strălucea de valurile zăperii diamantate de pe marginea șanțurilor. Încremenirea era totală. Scîntierea zăpezii mi se părea de-a dreptul chinuitoare. Şi ca un solo de singurătate, zăpada scîrțăia sub tălpile bocancilor. Aș fi zburat ca să scap de orice zgomot și ca să pot auzi o mișcare într-o casă sau alta, unde cineva să se fi trezit și să-mi devină partener de joacă. Cele două-trei ore pînă la amiază erau o încremenire orbitoare de iarnă, într-o mare de alb și cu puține pete și linii de negru, cînd trebuia să înfrunt singurătatea absolută. În încercarea de a desluși trezirea celorlalți copii mă durea sufletul și mă apăsa încremenirea unei zile de iarnă în care simțeam cît de dureroasă și de apăsătoare era singurătatea. Uneori soarele cu dinți devenea puternic și storcea picuri din streșini, iar căderea apei se auzea puternic, amplificată de liniștea mormîntală. Treceam ca o stafie prin dreptul caselor din care se ridica mîngîietor fumul sobelor și pîndeam tăcerea adîncă, în care un lătrat de cîine sau se auzea pînă departe, spre Orăștie și spre Simeria.

Undeva într-un ungher al memoriei port cu mine această uriașă panoramă hibernală, egală cu o pictură de o inegalabilă puritate și păstrată cu o acuratețe de tablou celebru. Prin mijlocul lui mă trezesc călcînd de cum se apropie Crăciunul și ies din el de îndată după Bobotează, spre a mă trezi iar și iar în albul lui orbitor, în cine știe ce altă perioadă a anului sau prin cine știe ce loc din lume prin care mă poartă pașii.

credit foto zhd.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 43

101 Comentarii

 1. Ce relaxant este sa citesti ceva fara politica ! Daca toti ziaristii ar face o „coalitie ” si macar o saptamana sa nu pomeneasca nimic despre politica si politicieni cred ca am simti ca traim in alta lume ! SARBATORI FERICITE !

 2. Urez tuturor cititorilor-comentatori, gazdei nostre, domnului Cornel Nistorescu și celorlalți semnatari în Cotidianul, multă sănătate și liniște în suflet, împlinirea năzuinței de mai bine pentru ei și cei dragi.
  Fie ca Sărbătoarea Crăciunului să aducă alinare celor singuri și sărmani, celor bolnavi, bătrânilor și copiilor uitați de Guvern și de Tatăl Țării, Președintele Iohannis.
  Fie ca Sărbătoarea Crăciunului să vă îndemne pe toți la o rugăciune pentru ocrotirea României de dușmanii ei din interior sau de dincolo de fruntarii.
  În Sfânta zi a Crăciunului, gândiți-vă că doar prin unitate, multă muncă și inteligență putem redeveni ca popor demn, dincolo de pizma și ura celor ce ne vor pieirea.
  Este un Crăciun plin de privațiuni, dar mintea ne este liberă și fiecare, în Biserica Sufletului Său, ne putem ruga pentru cei dragi și pentru România.
  Așa să ne ajute Dumnezeu!

 3. Domnule Nistorescu,frumos scris! Ca o poveste! Va urez un Craciun fercit, sanatate si pace! In mod egal, redactiei jurnalului, colegilor dvs. si cititorilor acestei publicatii!

 4. Aş vrea să ştiu ce simţăminte trezeşte această bijuterie literară în sufletele combatanţilor sorosişti, pline de suficienţă şi ură împotriva a tot ce-i românesc ?
  Profit de emoţia provocată de acest moment liric spre a vă transmite tuturor ca Sfintele Sărbători ale Naşterii Domnului să vă aducă tot ce meritaţi, dar şi urările mele de bine, sănătate şi prosperitate !
  Un gând aparte inimoasei Core, impetuoasei Ileana şi celorlalte câteva prezenţe feminine care-şi dezvăluie frumuseţea morală şi intelectuală făcându-ne să trecem mai uşor, sau chiar să uităm mojicia şi insolenţa atacurilor furibunde ale unor bieţi simbriaşi , dar şi celor care semnează Rene, Marius, Marin,Valu, , dar şi altor „bătrâni cu păreri”, ş-a., dar mai ales celor din Redacţia „Ccotidianul”în frunte cu pentru moment inegalabilul Cornel Nistorescu !
  Doamne Ajută !

 5. Oare când vom avea şi noi conducători care să afirme răspicat :
  „Tot ce le-a fost promis cetăţenilor români în referendumul din 2022 şi în scrutinul parlamentar de anul trecut este oferit prin acest acord. Am preluat din nou controlul asupra fondurilor noastre, frontierelor, legilor, comerţului şi zonelor de pescuit. Acordul este o veste fantastică pentru familii şi companii în orice zonă din Marea Românie”, anunţă Guvernul .

  „Acordul garantează că nu mai suntem în sfera de gravitaţie a UE, nu mai avem obligaţii de a aplica reglementările UE, nu mai există niciun rol al Curţii Europene de Justiţie şi toate liniile roşii privind suveranitatea au fost atinse. Înseamnă că vom avea independenţă totală la nivel politic şi economic de la 1 ianuarie 2023”, precizează Guvernul de la Bucureşti, conform BBC News.”
  Deocamdată fericiţii cetăţeni sunt cei britanici, dar se va putea şi la noi când vom avea la conducerea Ţării români adevăraţi, ca să ne considere fraţi, nu colonie de oprimaţi !

 6. Ce editorial minunat! Ați putea continua! Adică să scrieți un roman sau un jurnal! Crăciun Fericit!

 7. Pentru ca este o seara magica, va doresc senin in suflet si in inima! Craciun fericit!

 8. Dl Nistorescu,ceva covrigi si mere pentru piţărăii PSD-isti?Asa era la mine acasa, in Tara Hategului!Traditia se cere respectata!
  Maine,după slujba de la biserică din ziua de Crăciun, cu familia adunată la masa de sărbătoare, de pe care sa nu lipsesc bucatele tradiționale!La Multi Ani!

 9. Versuri găsite ȋn ranița unui soldat mort ȋn toamna anului 1918, pe muntele Sorica din Carpații de curbură

  Nu plânge, Maică Românie,
  Că am să mor neȋmpărtășit!
  Un glonț pornit spre pieptul tău,
  Cu pieptul meu eu l-am oprit…

  Nu plânge, Maică Românie!
  E rândul nostru să luptăm
  Și din pământul ce ne arde
  Nici o fărâmă să nu dăm!

  Nu plânge, Maică Românie!
  Pentru dreptate noi pierim;
  Copiii noștri, peste veacuri,
  Onoare ne vor da, o știm!

  Nu plânge, Maică Românie !
  Adună tot ce-i bun sub soare;
  Ne cheamă și pe noi la praznic,
  Când România va fi Mare!

 10. Vă doresc un Crăciun bun, cu multă sănătate și la mulţi ani, domnule Cornel Nistorescu. Am apucat să trăiesc în copilărie, cu părinţi și neamuri, aceleași momente exact așa cum le-aţi descris. Aceasta este adevarata memorie care ne definește. Vă mulţumesc.

 11. Domnului CORNEL NISTORESCU,

  VA DORESZC UN CRACIUN FERICIT SANATATE si LA MULTI ANI!
  Toate articolele D-voastra dovedesc ca NATIA noastra ROMANA este PUTERNICA si EXISTA -ori unde traieste .
  Cineva afirma ca suntem o natie de dezcojiti ,dar INZESTRATI (erudit). Va citesc de prin 1995 din CANADA.
  In sufletul fiecarui ROMAN adevarat se afla o gena de dor de locul de la tara ,a bunicilor si strabunicilor
  NOSTRI.

  Cu deosebit respect

 12. Cat de frumos si magic este Craciunul la tara,cu colindatorii care-am fost odata si s-au dus cu copilaria ce nu se mai intoarce, cu mama care ne povestea despre Iisus ca intr-o poezie de Cosbuc .
  ,,Rugata, mama repeta
  Cu glasul rar si dulce,
  Cum sta pe paie-n frig Hristos
  In ieslea cea saraca,
  Si boul cum sufla ,milos
  Caldura ca sa-i faca.
  Dragut un miel cum i-au adus
  Pastorii de la stana
  Si ingeri albi cantau pe sus
  Cu flori de mar in mana .,,
  D-lui Nistorescu si cititorilor sai un Craciun fericit si multa sanatate !

 13. Ce univers! Splendid… pe undeva, acolo, a stat Dacia profunda, apoi Ardealul neaos al lui Cotrus, Romania valorilor crestine… apropos, nimic despre Biserica? Ati suferit mult, prin satele alea, pentru credinta noastra ortodoxa… Nasterea Domnului cu bine…

 14. Mununat. La fel ca anul trecut de Craciun. Sau de Pasti. De fiecare dată. Eu le salvez intr-un fișier Cornel Nistorescu. Îndemn si pe alții sa facă asta. Să rămână, să mai fie citite. Poate nu este cazul s-o spun acum, dar eu sunt pesimist in legătură cu țara noastră. In fine. Sarbatori fericite!

 15. Te-apuca plansul si disperarea cand te gandesti ca toate astea nu vor mai fi niciodata !

 16. Nimeni altcineva din Presa de azi nu ar putea scrie daruindu-ne pentru o clipa o asemenea lume curata. Unde sunt acum oamenii aia printre care te-ai născut! Nu la Guvern, nu în funcții înalte! Crăciun fericit! Poate trudesc undeva în tara pentru o pâine ca să aibă străinul ce le fura.

 17. Tineretul liber si tfl-ist ce sa inteleaga!
  Ce sa simta!
  Pai astia habar n-au ce e o ulita!
  De „Iarna pe ulita”ce sa mai spui!

  Doamne Ajuta-ne!

 18. Craciun senin, luminos tuturor si, in special, autorului! Nu trebuie uitat ca, pe vremea studentiei clujene, el scria proza.

 19. Multumesc, domnule Nistorescu! Parca e o cronica a pierderii poeziei, simtirii si blandetii din lume.

 20. Este o descriere superbă făcută de dl. Nistorescu a satului copilăriei dansului. M-a impresionat mult faptul că bănuții strânși din colindat i-au pus în fondul școlii. În ceea ce privește satul descris in editorial, Turmaș se numește, îl știu din copilărie pentru că treceam prin el de fiecare dată când îmi vizitam de sărbători familia tatălui meu.
  Îi mulțumesc dlui Nistorescu pentru cuvintele frumos ticluite, pentru că nu a uitat de unde a plecat, o zonă cu obiceiuri si tradiții și cu oameni deosebit de ospitalieri.
  Sărbători fericite tuturor!

 21. pentru cine, lecturi din agarbiceanu si mai apoi studiu firii romanuluii transilvanran, din lancranjan, dar mai ales din rebreanu, nu ii sunt straine, va intelege ca o lectura din nistorescu, reprezinta maximul din ce poti scoate din bijuteriile scierii cu metafora. a lectura desre ceru bacainiti si despre mocani, e miraj. in rest e zbaterea marelui jurnalism in vreme de decenii de pandemie culturala….

 22. Talentul domnului Cornel Nistorescu ne amintește de marii noștri înaintași într-ale scrisului și povestitului. Dar nu numai. Adevăratele valori sunt greu de evaluat și comparat. În fața lor, orice gest de reverență este un adevărat privilegiu pentru noi, ceilalți oameni obișnuiți. Mulțumim! Felicitări! Crăciun Fericit întregii echipe a Cotidianului și tuturor cititorilor săi!

 23. asta ar fi trebuit sa i-o trimiti lui Aristotel S. in loc de turnatorii…

 24. Emoționant, mi-am amintit de Copilăria mea, dumneavoastră ați așternut rânduri frumoase și calde, Crăciun fericit și An nou cu sănătate va doresc domnule Nistorescu.

 25. Cu ochii impaiejnetiti de lacrimi, de emotie, de durere pt risipa de bogatie si frumusete romaneasca, am citit randurile magice ale maestrului formator de caractere si talente dl. Cornel Nistorescu ! Bunul Dumnezeu sa va ocroteasca dle. Nistorescu, pe dvs. si pe minunata echipa de talente jurnalistice, pe care ati agonisit-o la Cotidianul.

 26. Zapezile de altadata! Ce bine imi amintesc de astfel de sarbatori de Craciun si de astfel de ierni bogate in ninsoare si liniste. Suntem fericiti daca mai avem astfel de amintiri.
  Un Craciun fericit tuturor si amintiti-va ca „S-a facut om”!

 27. Expozeu frumos. Dar lipseste esentialul.Este sarbatoarea Nasterii Domnului.Nici un cuvant despre Mantuitor.
  Si eu sunt de varsta apropiata.Sunt din timpul lui Mos Gerila.Dar ziua de 25 Decembrie era ziua Nasterii lui Iisus.
  Este impresionant mosul acesta imbracat in rosu si venind intr-o sanie trasa de reni.Cu daruri pentru micuti.Cu care-i vrajeste sa uite.De Sfanta Traditie si de romanism.
  Craciunul este noaptea Sf.Bartolomeu al porcilor,cum spunea Tudor Musatescu.

 28. Suntem un popor nobil si curat in pofida unor valuri efemere mai neguroase ce trec peste noi .Suntem un popor de crestini cu credinta sadita in sufete de acei tarani care au robit pe plaiurile si pamanturile din vechime, trudind pentru copiii lor si generatiile supuse miscarilor istorice,dar ducand mai departe saminta adevarata,veritabila a omeniei,tolerantei, fara mistificari si contrafaceri spre a se impopotona printre primii din lume.Un popor ce a stat la locul sau harazit de Dumnezeu,neclintit slujind cu puterile sale Mantuitorul ce se naste azi.
  Puterea de evocare a dlui Cornel Nistorescu adauga o pretioasa comoara pe care multi o purtam in suflete asa cum speram ca si copiii nostrii sa poarte in suflete ce am reusit mai mult sau mai putin sa le daruim,ducand si noi mai departe ce am reusit sa ducem ,crucea si spiritul date fiecarui popor,natiuni.Fie ca ei sa reuseasca mai mult.Multumesc rene,am plans la versurile lui core,dorinta de mai bine,sacrificiul si constiinta ca toti avem un rol in viata Patriei noastre care ne-a dat viata,radacinile,sa ne calauzeasca.Multa sanatate si bine lui radu humor,marius,tica,charlie,jardan,rad de tine,zmeul,marele urs. justinianus,un roman ,cata,alcibiade,batranul,parere etc.tuturor care comunica in cetatea ideilor ,confruntarilor umane .Craciun Fericit,armonie si intelegere in templul ideilor vast in care Pruncul Iisus Christos ne arata Iubirea,Compasiunea ,drumul spre constiinta noastra divina Iubirea,Lumina si Mintea lui Dumnezeu,trecand prin Fiul ,CAlea,Adevarul si Viata.Romanilor de departe, tuturor napastuitilor si saracilor,bolnavilor si indureratilor,celor liberi si inchisi,aspiratia tuturor de mai Bine, duce la Bine si Adevar deci la Sufeltul Etern al Romaniei!

 29. ileana Ileana vorbesti din ce crezi ca ar trebui sa fie acest popor. Vorbesti din cartile ceausiste unde ti se prezenta un popor bland, frumos, cu traditii. Dar daca cobori in realitate te vei izbi de adevar. Betivi in satele romaniei. Violuri pe care ei nu le percep ca a fi violuri cazuri din Vaslui si nu numai. Crime intre ciobeni. Ciomageli intre tati si fii. Bautori de spirt medicinal. Mergi tu prin saturile olteniei si ai sa vezi. Lasa lumea inchipuita. In marile orase apar alte categorii. De la bombardieri la cocalari si pitipoance. De la oameni in varsta incatraniti care e in stare sa te izbeasca in tramvai ca nu le acorzi locul. De parca totul li se cuvine. Sa nu zic de alta categorie. Gratargii. Cei care fac oriunde foc, unde gasesc o oaza de verdeata. Lasand in urma mizerii.Sa nu mai zic si de alte categorii. habotnicii religiosi, cei care fara voia lor se lasa manipulati de o mana de BORfasi fosti securisti.Le inteleg credinta .Dar prostia nu. Mai vrei o categorie? Cei care cred ca suntem daci liberi, ca avem o gena rezistenta. Da, rezistenta da,dar la prostie si incapatinarea de a crede orice conspiratie. Si mai este o categorie, cea a asa zisilor intelectuali cu diplome false,dar plini de ei.

 30. ileana Satul romanesc a murit odata cu plecarea masiva spre orase in era comunista. Cei ramasi nu au mai avut cui transmite valorile primite din mosi -stramosi. Satele romanesti s-au degradat foarte mult si dupa anii 90,efectul comunismului si al colectivizarii fortate. Efectul asistentei sociale. Omul lasandu-si pamantul in paragina .Subventia o dadea pe bautura. Sa nu mai spun de bataile si crimele intre frati la imparteala pamanturilor.Acea lume idilica de care o zici eu am trait-o la bunici. Acei bunici care au trait in interbelic si care nu au fost compromisi de comunism. Ca propaganda comunista se folosea de acel vechi sat ,cu oameni blajini e altceva. Este bine totusi sa privesti realist lucrurile. Iar decat sa te plangi atata ,de ce nu faci ceva? Cumpara o casa taraneasca si fa-o ca in poveste. Ce zici? Personal am cumparat una,vreau sa mai cumpar una pe care o transform in muzeu al acelui sat.Doar astfel tanara generatie va vedea cum se traia. Asa lamentandu-ne si injurand nu facem nimic. Ceva palpabil Ileana, nu fictiuni.

 31. Sunt foarte fericit că în sfârșit ciuma roșie a fost alungată de la butoane. De acum președintele Iohannis și guvernul Câțu va construi România Normala așa cum așteptăm cu toții cu spitale moderne și autostrăzi că afară. Visul românilor s-a împlinit

 32. Ileana, ești vinovată de posesie ilegală de amintiri din copilărie și speranță pentru viitor.
  Cele rele să se spele, cele bune să se-adune, spunea Ion Creangă.
  Unora li pare desuet a ne aminti trecutul pentru a nu-l repeta.
  Statul încearcă să taie legăturile sufletești între generații, să robotizeze comportamentele sociale până la depersonalizarea totală, pentru a nu mai ști cine suntem, de unde venim și încotro mergem.
  Apostolii noii generații scot în evidență tot ce este negativ la poporul nostru, să ne facă responsabili pe toți de-a valma pentru relele acestei țări.
  Apostolii oportuniști ai noilor vremi, vor să impună prin Dictat demonizarea valorilor naționale, dar neamul nostru va supraviețui.
  Scopul lor este dezrădăcinarea noastră, uitarea de sine, resetarea memoriei colective și înlocuirea bunului simț cu șabloanele unui progresism asupritor de nații și religii,modelator al „omului nou”.
  Ni se reproșează că trăim în trecut, că suntem nostalgici și nu avem perspectiva noilor vremi.
  Torționarii legionaro-comunisti ai Fenomenului Pitești, „reeducau” prin siluirea adevărului, prin violențe și acceptarea arbitrarului fără drept de recurs.
  O mână de alogeni trădători cu dispreț față de traditii,religia și Istoria neamului au vulnerabilizat tara și o supun fără luptă unor interese străine.
  Ileana, cred în Sufletul Etern al României, fără să fiu nostalgic pentru puținul nostru de atunci și, mai ales, refuz să fiu „ciobanul moldovean, ucis de cel udemerean și cel săsesc-german”.
  Ne iubim țara și poporul mai mult decât vor putea vreodată să o iubească monstruletii progresiști de azi.
  Ca noi, sunt milioane, Ileana, degeaba ne sfidează Credința, gândurile bune și batjocoresc în stil „progresisto-userist”, Sfânta Sărbătoare a Crăciunului!

 33. Sa fim sanatosi! Auziiiti?
  Sarbatori fericite!

  Ps. A fost odata ca miciodata, a fost o mica tara, ca de nu era, incalecam pe șa sa ajung in USA si cu mana pe un palos, sa tai capete la Soros!

 34. Sa speram
  „Ni-e lehamite de marsuri, de tromboane si plocoane,
  De blazoane, de canoane si fasoane.
  Fiindca banul si prostia sunt pericole morale
  Circul vieti ne-a impus salturi mortale.
  Deasupra florilor noastre ciuperca cheama a pustiu,
  Din cer cad pasari albastre si totusi nu-i prea tarziu.
  Ploaia care va veni
  Le va potopi pe toate.
  Sa-ncercam sa facem noi
  Un oras fara pacate… (pasarea Colibri, Fl Pitis)

 35. Ileana! Multumesc frumos, ca ai pronuntat si pseudonimul meu! Ziua mea de nastere a fost aseara! Sunt nascut in noaptea de ajun! Tata era la fereastra cu colindatorii, si mama cu ajutorul lui tanti Jeana, moasa, ma nastea…Sunt Craciunel! M-am nascut in noaptea cand s-a nascut si Iisus Hristos! Am atata respect pentru divinitate si pentru cultul sfintei Fecioare Maria, incat fetei mele i-am pus un singur prenume „Maria”.Domnului Cornel Nistorescu, redactiei ziarului „Cotidianul” si absolut tuturor domnilor si doamnelor, care fac comentarii pe acest forum, va urez CRACIUN FERICIT si SARBATORI FERICITE alaturi de cei dragi! Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi comentariile, bune sau rele.. O seara placuta va doresc!

 36. Domnule Nistorescu! Aievea vad, parca a fost ieri! Taierea porcului, tata punea de o tuica fiarta, cu ceva boabe de piper in ea, mama facea paine de casa, faceam pomana porcului, ma udam pe barbie de untura calda, ma duceam in Kiler( o camera de depozitat), dupa zeama de varza! Era asa de buna zeama…. Rece, acra, imi lua greata la carne calda imbibata in untura…Afara era crivat, ghivor in jargon, urla asa de tare vantul… In noaaptea de Revelion ieseam afara din casa, se mai tragea cu pusca, aprindeam artificii de mana, si priveam luminile de la noi de pe mal, la Silistra , la bulgari! Sora mea cea mare facea bradul de craciun cu hartie creponata din abundenta, cu vata si bomboane in tipla! Eram asa fericit! Tata ma mangaia pe cap cu palmele lui muncite, si imi dadea banane si portocale! Primea de la munca, drept cadouri pentru copii, cate un pachetel cu o carte, o portocala, o ciocolata, pixuri, echer, rigla…Ma simteam, important, cineva! Toate s-au dus, fum, vanare de vant…. Fugit ireparabile tempus! Cand astea azi? Maria fata mea! Traiesti intre cipuri, biti de informatii si glutamat de sodiu… Porcul de craciun e pentru tine la „Traditii populare” la TV….

 37. Acum ,cand bogatasii s-au dus de Craciun la vilele lor de la munte ,multe orase au avut indicii peste limitele de poluare,arderi masive de cauciuc si alte substante,iar in canalizari au fost aruncate deseuri toxice volatile[amoniac,perhidrol,produse petroliere]care iti ardeau caile respiratorii/Craiova a fost ieri cel mai poluat oras din Europa.Bucuresti,ploiesti,sebes etc Oare a venit alt lot de deseuri din occident?De ce Agentia de Protectia mediului a oprit senzorii din toata tara.Primisera informatii de noul lot de deseuri toxice SI CA SE VOR DESCOTOROSII IN ZILELE DE SARBATORI ,CRACIUN,ANUL NOU?MAI BINE LOCUIESTE INTR-O CASUTA MICA PE UN VARF DE DEAL DECAT LA ORAS Cititi,,raporteaza incidente de mediu,,facebook sa vedeti ce respira copiii vostri.In loc de PM 2,5=30 cat este normal avem 150, 250, chiar 500,

 38. Desi crescut la oras, prin bunicii mei tarani si amintirile copilariei raman legat afectiv de lumea satului, de natura. Educatia m-a ajutat mai tarziu sa inteleg diferentele si ceea ce pierdem major, definitiv daca nu conservam autenticitatea acelei lumi. Este cumva, daca vreti, precum diferenta dintre „real” si „virtual”, „direct” si „mediat”, si nu doar simbolic, dintre diversitate si standardizarea nivelatoare, dintre „viata” si „moarte” a speciei umane.
  Cei cu darul povestirii, asa ca dumneavostra dle Nistorescu, sunteti depozitari ai memorie colective a unui important segment al populatiei sud-estului european — o lume aproape extinsa, pe care generatiile noi, din nefericire, o inteleg, se simt legati sau o iubesc prea putin, ba chiar sunt programati sa o respinga si dusmaneasca drept inamic in calea progresului, ce o fi fiind acela in mintile unora. Ceea ce face cu atat mai pretioase incursiunle dumneavoastra in memoria colectiva, in „cautarea timpului pierdut”…
  Cu speranta ca veti publica candva o carte „in calea uitarii”, va doresc multa sanatate si Sarbatori in pace!

 39. Crăciun fericit, sanatate și toate cele bune!
  Am citit cu încântare articolul, și abia aștept să-l citesc mamei, care va fi foarte fericită, și ea.
  Mare bucurie și cadou de Crăciun ne-ați făcut! Vă mulțumim!

 40. D-le Nistorescu, ce faceti aici e literatura; si inca una de exceptie. Nu e pentru prima data.
  Trebuie neaparat sa strangeti editorialele de acest gen intr-un volum, altfel se vor pierde! Chiar daca veti completa cu o sectiune de articole politice.

 41. rene Esti total pe langa orice. Sa lasam malaiul,turta cu julfa si alte amintiri. Traieste-le si azi cine te opreste ? Ca sa nu mai vorbim, daca vrei si mai in trecut in satul romanesc cand se manca stevie,terci si alte saracii. Cauta in istorii si ai sa vezi. Este normal ca ti s-a parut cea mai frumoasa copilaria ta. Dar prezentul lasa-l tinerilor. Sa traiasca viata lor, copilaria lor. De ce scrii aici ? Pentru ca ai acceptat prezentul, nu? Si apoi, inca o problema la voi astia nostalgici. De ce legati tot ce este frumos sau a fost frumos cu epoca comunista? Nu cumva e o propaganda ascunsa sau pe fata ? Ca ti s-a parut feeric la tara intr-o anumita perioada e una. Dar realitartile de atunci de ce nu le spui? Drumuri de pamant, Fara curent. Fara lemne multe sate .Agricultura de subzistenta. Case din chirpici. Saracie .Se murea din te miri ce din cauza drumurilor greu accesibile. Cand venea iarna, unele sate ramaneau izolate pana la primavara. Acccesul la educatie era greoi pentru unii. Ramaneau cu 4 clase, maxim 8. Hai sa fim corecti pana la capat. Cum de alte tari in aceeasi perioada aveau drumuri asfaltate, aveau closete civilizate nu wc in fundul curtii. aveau electricitate. Sa se stie, in anii 90 foarte multe sate nu erau electrificate. Foarte multi cetateni nu aveau telefon. Sau televizor.Cum poti trimite un tanar de azi sa traiasca la sat in conditiile de atunci ? Stiu ca parea frumos. Agricultura facuta cu cai si boi. De asta ati votat PSD, ca v-a redat iluzia trecutului feeric ? De asta sustineti BOR? Ca va tine in evul mediu? Poate ca si stramosii erau fericiti in pesteri sau in bordee de lut sub pamant.

 42. nici de Craciun nu poti sa ti deschizi inima spre lumina, etosul unui popor nu se modifica prin urbanizare, Atena, Alexandria/Egipt, Ierusalim, Roma au mii de ani au fost si vor fi vii, purtantand traditiile inscrise in inima oamenilor, poti multe schimba, dar stramosii nu dispar chiar daca ii negi…
  Romania A FOST SI VA FI STRALUCITOARE. Fiecare popor va primi ceea ce merita, dupa fapta si rasplata.

 43. La multi ani, Ticuta! Nu pot intelege cum un baiat onest, destept si sufletist ca tine, a fost odata, profund nedrept chiar irational. Cred ca ar trebui sa-ti ceri iertare de la un patriot care-si iubeste tara stramosilor si a nepotilor lui si care, prin experienta de viata pe care o are, stie ce spune! Sarbatori cu bine!

 44. Satele romanesti s-au opus colectivizarii fortate cu toate…fortele, neincetand sa o faca nici dupe ce soarta le fusese definitiv pecetluita,prin pastrarea si transmiterea mai departe a traditiilor sfinte stramosesti care ne-au tinut impreuna
  indiferent ca o recunoastem sau nu, in fundul sufletului sau in mod deschis! Da, a doua lovitura la care au fost supuse
  aceste lacasuri de cultura si credinta romaneasca a fost rapirea tineretului pentru a-l proletariza la marginea oraselor
  in incercarea blocarii traditiilor care sunt legate de pamant si de muncirea lui cu sudoare. Dar si aceasta operatiune de
  desfigurare a satului romanesc a esuat, multi dintre fiii sai devenind oameni adevarati care nu au uitat de unde au plecat
  si care revin nostalgici in singurele locuri care supravietuiesc tavalugului istoriei, al tragediei romanesti…
  Lovitura de gratie data satului romanesc, mai brutala decat colectivizarea si imputinarea locuitorilor ei a fost data dupa
  1989 in numele unei false democratii si libertati…Si totusi, sunt increzator ca satul romanesc o sa-si pastreze rolul
  de motor si promotor al romanismului si ca o sa dea barbati precum Dl Nistorescu, manuitori ai penei romani, asa cum au fost si in trecut, dar pe care perioada comunista i-a dat uitarii promovand venetici…
  Ii multumesc „ilenei” ca a avut macar la sfarsit de an o vorba buna pentru mine si sper sa inteleaga ca nu doresc altceva
  decat sa nu se lase compatriotii mei furati de o propaganda care nu inceteaza nici azi sa distruga in noi ce avem mai bun si mai sfant…

 45. Faptul ca „ileana” nu s-a dezmintit nici de data aceasta, a Sfantului Craciun, de a ma incadra acolo unde nu-mi este locul nu ma mira, doar ma dezamageste neintelegerea faptului ca in mod uimitor coagulez cele cateva adevaruri, diferite, ale ambelor „orientari” manifestate la comanda sau din convingere pe forum, la care adaug adevarul istoric pe care majoritatea il respinge, aratandu-si unitatea de monolit, peste vremelnicele adversitati. Fiecare dintre voi cei de pe ambele aripi spuneti parti din ADEVAR convinsi ca il spuneti intreg, ignorand chiar cu fanatism partile de adevar ale „dusmanilor”, in loc sa le puneti impreuna, dupa care sa va intoarceti la RAUL PRIMORDIAL care a generat tragedia de astazi…

 46. … Păi, noi românii suntem mândri,
  Ne fălim cu orișice,
  Dar, de fapt, n-avem cu ce,
  Păi ce-am făcut cu viața noastră?
  Am dat totul pe fereastră,
  Măi frate, măi!
  Și ne falim, nu vindem tara
  Dar sunt sute de haini
  Car’ ne-o vând pe bani străini,
  Iar românii-s milioane,
  Stau și plâng și mor de foame,
  Măi, măi tată, măi! Adrian Daminescu, Romania.

 47. Care tara maestre? Noi nu mai avem „tara” de 31 de ani, nici viata la tara! Toti nascutii dupa prima vizita a lui Soros in Romania au fugit spre vest! Rasucesti cutitul in rana de acum 50 de ani! Da, nametii erau de 3 m inaltime si dadeai la lopata 3 zile sa faci o poteca pana la poarta. Mergeai cu ghiozdanul in spate la scoala din sat pe cararea facuta pe mijlocul drumului la o inaltime mai mare decat a caselor! Da, tata taia porcul si eu trebuia sa stau in casa sa nu ma uit ca sa nu am impresii negative asupra vietii si ma chema sa ma urc pe porcul parlit pe care pune un sac de iuta! Ca sa mergi la WC-ul din fundul curtii trebuia sa primesti o portie seriosa de crivat in partea dorsala. Luai scatoalce dupa ceafa de la parinti cand te dadeai pe burta cu sania pe derdelus si rupeai ghetele in varf! Acum nu mai avem nici zapezi, de tara nu mai vorbesc! Dupa 31 de ani de „libertate”, ne conduc strainii! Pe Ceausescu l-au lichidat ca sa ne conduca astazi strainii nu ca sa ne civilizam : Johannis nemes, Orban grof, Barna grof,Ciolos grof, restul din varf numai cozi de topor ale vestului! 4 milioane de tineri romani buni de munca au luat calea vestului, adicatelea a civilizatiei, lasand mormintele parintilor in paragina si pe care au crescut copaci inalti! Nici Syria nu a trimis in vest 4 milioane de tineri! Cand in tinerete un profesor de istorie ne spunea ca pe teritoriul Dobrogei locuiesc 18 nationalitati conlocuitoare iar altul ne povestea din Turnul Chindiei ca turcii ne-au blestemat cand au parasit Targovistea scurturandus-si papucii de praf, am ras, nu am dat importanta! Astazi cand constat ca in Romania sunt mai multi straini/vanduti vestului decat romani adevarati, ma inspaimant! Nu credeam ca astazi Romania sa fie „locuita” de mai multi „patrioti” straini decat bastinasi! Pana si Dumnezeu si-a intors fata de la noi si ne-a parasit de copiii isi injunghie parintii ca pe porci de Ignat pentru un pumn de arginti! Succes popor roman! Viitorul suna „bine”!

 48. @rene –
  corpul emotional vine din alta dimensiune din astral,este un model adus in viata actuala a omului ,el se bazeaza pe mediu ,factorul genetic,si experientele trecutului.Oricare program McUltra,Monarch nu au putut controla ,in final subiectii si-au revenit chiar daca in unele cazuri folosind mintea diasociativa-sertarase in care unele nu stiu de altele ,au folosit oameni pt.provocari sau declansarea unor evenimente.Controlul mintii si sufeltului este visul dusmanilor omenirii ce-si baga „stiinta”in gnetica omului vrand sa devina Dumnezei pe pamant.Dar ei nu pot inlocui Creatia si SPiritul ,niciodata.Ei nu pot implanta cipuri sa faca din omeni un mecanism.Gandurile, emotiile,sentimentele ,sufletul nu pot fi luate omului cu oricata tehnologie si ura ar lucra.Fiecare om,Eu,SPirit are universul sau ,destinul sau in acest univers,locul sau pe pamantul NAsterii sale.Isus s-a nascut pt.toti crestinii ,pt.pace si iubire.@tica, LA multi ani!Frumoasa zi de nastere ai,simbolica!@Zmeul .Satul si istoria taranului romanesc este o teme prea vasta sa ataci PSD si BOR.BOR a reprezentat coagularea,adunarea crestinilor in veacuri,clopotnita si clopotul glasului crestin chemand asezarile la viata,insotindu-le in peregrinarea pe pamant si aducand pace,intelegere,izbavire si cultura. Nu putem fi multumiti ca nu s-a facut mai mult,dar problematica este deschisa.Sa speram ca talibanii tai USRisti vor aduce lapte si miere,,dar ma indoiesc de asta.Tot timpul esti pe langa.Nimeni nu se opune la „binefacerile”invocate de tine,lasa generatiile mai in virsta, construieste tu „viitorul luminos” dar ai intuitie ce nu opereaza deloc, in fine un corporatist ingamfat,lefter de o baza solida.

 49. ileana Bati campii rau de tot. Ce treaba are BOR cu trecutul crestin al satului romanesc. Si poti sa-mi spui de cand suntem noi crestini si ortodocsi? Asa pe la vreo 1700 ce eram? Lasa clopotul si toaca si talanga de la vaca. Cum taranul nu era educat,biserica avea rolul de a se folosi de ei. Doar copiii de boieri erau scoliti.O dai cu astralul si cu spiritualitatea .Dar apropo, stii ce inseamna metafizica ?
  Ileana,generatiile in varsta cei care i-au oprimat pe romani in inchisorile comuniste? Cei care omorau oameni prin paduri cum ca sunt anticomunisti? Cei care i-au maltratat prin Experimentul Pitesti? Nu merita nici un respect. Iar ceilalti batrani,cei decenti care isi vad de batranete stau linistiti si nu se amesteca cu tot ce spui tu. Pana nu se vindeca rana lasata de comunisti nu putem vorbi de „ce minunata tara avem” .Tu si altii ca tine lamentati-va, plangeti-va ca nu contati in prezentul in care lumea evoluiaza. „Prezentul apartine tinerilor” . Ai fost tanara, ce ai lasat in urma demn de urmat? Critici tinerii de azi ca fac studii inalte,ca sunt priceputi la tehnologie? Dar te folosesti de tot ce inseamna progres. Ceea ce fac ei acum vor folosi generatiile viitoare si vor imbunatati. Tu ce ai facut bun demn de urmat ca cei tineri sa imbunatateasca? Teama de straini, panica,conspiratiile,dacii liberi? Zi-mi ceva remarcabil facut de BOR in ultimii 30 de ani. Nu biserici sau afaceri. Zi-mi ceva care sa fi ridicat Romania din noroi.Nu mai confundati BOR cu ce a fost odata „credinta” de la sat. Ca daca diseci istoric viata de la tara ai descoperi altceva. Tu vorbesti pe langa .Ca unii scriitori dati cu regimul au descris lumea idila e una. Dar se traia greu in comunism la sate.

 50. Foaie verde plop uscatu,
  Plânge Ardealul și Banatul,
  Moldova și tot Regatul,
  Din Constanța pân’ la Cluj
  Și din Giurgiu pân’ la Rusi,
  Varsă țara lacrimi grele,
  Găurind pământ cu ele,
  Măi, frate, măi!

  Eu sunt departe, n-am ce face,
  Mă gândesc și-s ca pe ace,
  Stau și plâng ca o muiere
  Și mă gândesc la țara mea,
  Mi-am pierdut și liniștea,
  Am și bani, am și muiere,
  Dar am pe limbă gust de fiere,
  Dar nu mă simt în libertate,
  Măi frate, măi! A. Daminescu Romania

 51. Suflete schiloade nu-si pot reprima simtamintele debile de „victorii” efemere, nu pot (nici cand lumina divina picura pacea in inimi neprihanite) sa nu maculeze trairile si sentimentele crestinesti ale marilor sarbatori. Ironia este ca acesti „progresisti” (rataciti intr-un spatiul si timp propriu), nu recunosc religia, le put proprii inaitasi si traditiile acestora, nu aprofundeaza isoria – pentru a nu gresi repetand dezastrele acesteia, insa isi iau zilele libere si se ghiftuiesc de carnati in Craciunul si de oua rosii de Pasti. Indiferent, de cati biti ne bantuie bruma de inteligenta, copiilor si urmasilor nostri suntem datori sa le lasam traditiile si povestile, chiar si usor exagerat idilice, despre cei care au fost radacinile aceste natii – lumea satului romanesc si inainatsi nostri (a tuturor) tarani, cu toate cele bune si rele, numai asa vor avea, cei care vor urma, constiinta radacinilor pe aceste meleaguri, propaganda alienari este covidul natiunilor – scopul mari resetari, caruia trebuie sa ne opunem cu toata puterea.

 52. Care tara maestre? Cea care a fost data la fier vechi de Petre Roman dupa lichidarea lui Ceausescu de Craciun-ul din 1989 si vanzarea combinatelor si uzinelor dupa prima vizita a lui Soros in Romania din ianuirie 1990? Cea dupa sistarea producerii de tancuri pentru Orientul Mijlociu si a programului de rachete navale 86 dupa modelul tarii mici, Coreea de Nord care tine piept astazi USA? Care tara maestre? Cea care a vandut la straini toate pamanturile manoase si care au ras padurile, cea care a vandut titeiul din subsol si din Marea Neagra pe doi lei? Cea iubita de americani pentru petrolul din Marea Neagra si care reprezinta un cap de pod impotriva Russiei si Turciei? Care tara maestre? Cea care aduce cu autocamionul cu pinguini pe el vaccinuri la rece din Germania? Cea condusa de un german cu parintii „romani” in Germania? Cea in care milioane de copii se culca flamanzi? Cea care livreaza forta de munca la sparanghelul german? Cea care este condusa de liberali fara „national” pe steag? Cea care…

 53. Este un nemultumit „incadrat”acolo unde nu ii este locul, nu a fost „incadrat”nicaieri, a fost enumerarea de pe forum cu urari de bine si santate,pe fondul tabloului mirific infatisat de dl.Nistorescu.
  Acum, ca suntem pe „2 aripi”,ca spunem/vedem adevaruri partiale, nu a existat niciodata pretentia adevarului t6otal,aboslut,in biata noastra conditie de muritori stand descifrarea adevarului relativ si doar prin eforturi grele si supraumane sa ajungem si la acela total,absolut ce apartine Trinitatii.
  Dar,”raul priimordial”descifrat de dl.respectiv il lasam in sarcina sa.

 54. Care tara maestre? Cea care un strungar care a muncit cinstit 40 de ani are pensie de 1000 de lei si un magistrat smecher (sef de puscarie) are 80.000 de lei? Care tara maestre? Ce a proprietarilor de asociatii agricole care umbla cu milioane de lei in buzunar si platesc tractoristii la negru fara chitante si mai primesc si ajutoare grase la hectar de la APIA? Care tara maestre? Cea in care permisele auto se dau pe spagi grase cu consecinte de mii de morti nevinovati pe soselele patriei. Care tara maestre? Cea in care printii bastarzi primesc in dar milioane de hectare de padure si serviciile/magistratii corupti inchid ochii? Care tara maestre? Cea in care daca ajungi la Boli Infectioase cu covidul in plamani esti ca si mort si daca mai ceri si oxigen, lucratorii iti raspund ca nu-i intereseza daca mori! Care tara maestre? Cea care e plina de doctori in stiinte cu diplome cumparate la taraba si care ajung ministri? Care tara maestre? Cea care injura militarii care au plecat pentru bani si care se intorc din misune in interes american din Afganistan in sicriu cu tricolorul la purtator infasurat in jurul sicriului? Cea care…

 55. Stimate dle jurnalist Cornel Nistorescu! Si eu m-am nascut in Baragan, si eu am fost „vaduvit” de lipsa toaletei in interiorul casei! Si eu am fost jignit, am fost umilit in primele clase de liceu din Calarasi, cand am citit pe peretele toaletei la etajul 2 „Taranii dusmanii bolovanilor”.. Si eu stimate dle jurnalist, m-am facut rosu precum macul, cand trimis cu Liceul Industrial nr 2, acum liceul Danubius, am fosti trimisi toamna la cules rosii de pe camp, acolo era MAMA MEA CARE M-A NASCUT! Culegea si dansa ca muncitoare la rosii…. Am fost ca Petru cu Iisus in noaptea rastignirii.. De rusine, conditionat de cuvintele citite la veceul liceului industrial „Taranii dusmanii bolovanilor” am ignorat-o, nu am bagat-o in seama…Tunete si fulgere… Mama care mi-a dat viata, sa imi fie rusine cu dansa???? Eu sa fiu capabil… Stau in Baneasa, am facultate , master, studii aprofundate, i -am salvat viata, dansa avand o infectie la o radacina de premolar, am luat-o din prostie la Bucuresti la un control de rutina! Se ducea la 2 metri si nu stia de ce…Mama! Cand culegeai rosii de pe camp la inginerul „Barbosul” din Bucuresti, sa stii ca baiatul tau nu te-a facut de ras… Ii este bine, tare bine in Bucuresti, si iti pupa din suflet mainile crapate de munca… Faza cu Petru din Biblie, ma umple de rusine…Iarta-ma, mama draga…

 56. Care tara maeste? Cea in care popii cununa pe bani multi fara sa ceara certificatul de casatorie legal? Cea in care popii cununa in numele Domnului femei cu voalul pe fata si burta la gura sau cu copii de mana? Cea in care BOR accepta casatoria de proba si copii din flori? Cea care … Cea in care negru e alb si albu e negru dupa cati bani se numara? Cea care nu are niciun fel de repere? Cea care nu are frica de Dumnezeu? Cea cu mii de parinti care merg in carje la manastirea Monteoru/Jitia la parintele Macarie sa se roage pentru copiii care nu-i asculta si fara de educatie si care cred ca viata inseamna numai sex salbatic? Cea care se considera ortodoxa 90% si care voteaza un catolic in frunte. Cea care…

 57. Stimati domni! Unde este baiatul lui Gino Iorgulescu si unde suntem noi? Eu stiu ce este un atom, ce este caracterul amfoter al apei, ce este Entalpia, Entropia, Secretul vietii adica OSMOZA LA PLANTE… Stiu radicali, integrale triple, matematici superioare, rezistenta materialelor… Iubesc comuna de unde am plecat! Ce daca stau in Baneasa, Bucuresti! Cand mor vreau sa fiu ingropat langa mama si tata…. Sunt un taran dezradacinat.. In Bucuresti, imi este dor de Calarasi si viceversa…Nu regret copilaria in saracie si noroi pana la gat! Aceste lipsuri M-AU FACUT OM…Bietul de mine… Minunata e lucrarea Domnului… Nunta la clubul Bancii Nationale a Romaniei, parcul cu platani, politai la poarta de acces,nasii, mari sefi in BNR cu studii in USA…Fericita sa fie sfanta Fecioara Maria, slava in veci.

 58. Ce travaliu intre noi, astia de jos, si copii lui Tiriac, Mugur Isarescu? Cand te gandesti ca vei da socoteala de fiecare „calorie” cheltuita pe merit sau fara, aceste decalaje intre parintii biologici, si cu veceurile in casa sau fara, vor fi nesemnificative… Am sarit parleazul… Am venit in Bucuresti cu hainele de pe mine si o punga de un leu .. Acum imi este bine! De ce sa ma supar pe divinitate????? La tara am intalnit oameni care si-au dat si camasa de pe ei cand am fost la dansii in vizita… EI MOSTENESC LUMEA NU NOI….Am proprietatea cuvintelor! Calitatea sufleteasca numita BUNATATE, IUBIRE te scoate de unde e rau si te duce unde este bine, pentru eternitate…Becali de 20 de ani,cu milioane de euro date vrea sa ajunga „acolo” Un amarat de la tara cu sufletul bun si cu un colac cald dat pomana, ajunge fara efort acolo, inaintea lui Gigi Becali… Vesnicia s-a nascut la sat…Vesnicia de „dincolo” nu asta….

 59. Este o lecţie universală – intoleranţa este primul semn al unei educaţii inadecvate. O persoană rău educată se poartă cu o nerăbdare arogantă, în vreme ce autentica, adevărata educaţie dă naştere modestiei.

  citat din Aleksandr Soljeniţîn

 60. Care tara maestre? Cea in care medicul de familie nu-ti raspunde la telefon ca pacient si de pe urma caruia incaseaza bani la greu? Cea in care o lista cu pacienti ai medicilor de familie se vinde cu 20.000 de euro prin DSP? Cea in care diasporenii vin acasa, bat jandarmii in Piata Victoriei si se trateaza acasa fara sa plateasca asigurare de sanatate? Cea in care primarii si viceprimarii primesc pensii speciale ca sa-si intretina viloaicele cu 50 de camere de la munte si de la mare si sutele de hectacte de teren primite ca specialisti agricoli din 1992 in inproprietarire si muncite cu cei de la ajutor social. Care tara maestre? Ce care smecherii care au mii de oi in varf de munte declara sute de mii ca sa primeasca bani multi de la APIA contra comison barosan? Cea in care copiii de la tara trebuie sa se urce in copac sa aiba semnal la telefonul mobil ca sa o asculte pe Anisie/sotie de militian smecher? Care tara maestre? Cea in care magistrati gen portocala intocmeste dosare false la ordinul imparatiei lui Soros/Petrov/Johannis …sa-l bage la bulau pe Tony Blair!

 61. Persoanei care traieste intr-o permanenta stare de exaltare care o rupe total de realitate nu ai cum sa-i transmiti ca e
  cazul revenirii cu picioarele pe pamant! Despre ce vorbesc eu, adevarurile partiale ale fiecaruia, adevaruri nerecunoscute
  de ceilalti in inversunarea lor fanatica, dar care acceptate fiind prin instalarea ratiunii pot da un adevar mai aproape de absolut. Nu am sustinut ca posed acest adevar absolut, doar ca din contopirea adevarurilor voastre partiale cu adevarul vazut de mine se poate tinde catre absolut! Am mai spus ca fiecare constient fiind de adevarul sau, partial, respinge cu
  „constiinta impacata” adevarurile celorlalti. Era o alta forma, concret-axiologica, de conciliere in aceste zile sfinte!
  Recunosteam adevarurile fiecaruia in parte si aratam unde se termina si din ce motive nu reusim sa depasim impasul, in
  timp ce calaii poporului roman isi fac mendrele nestingheriti si jubileaza sfidandu-ne pe fatza. De ce oare fiecare dintre
  voi respinge fixarea unor jaloane,cum ar fi ca putem fi de acord ca in 1945 comunismul a fost asdus de marxistii sovietici
  si inpus cu forta! Conta ca erau unii evrei? Ce e clar, CAPITALISTII” EVREI” de pe Wall Street din imaginatia fanatica a unui „marin” NU PUTEAU CREA o tara, URSS si un Lagar bolsevic FARA CAPITALISM!!! Or fi fost „evreii cei rai” pacaliti de
  bolsevici dupa ce i-au finantat? Sau momentul de cotitura din 1989 care nu are nicio legatura cu „revolutia” de orice fel
  fiind dirijata de la Moscova de catre Gorbaciov DEPLASAT PERSONAL in toate tarile Lagarului pt a-i convinge pe satrapi!

 62. Care tara maestre? Cea in care se aplica proverbul „prost sa fii, noroc sa ai!”? Cea in care un individ de ultima speta mintala care nu a luat treapta unui liceu de provincie a ajuns prim-ministru dupa modelul unui alt prim ministru care a pierdut gastile pe prund dormind pe el si care a imprumutat 10 miliarde de euro ca sa plateasca salarii bastane pentru „deep state”/militie/justitie/ smecheri privati si pentru pupila lui Petrov care nu stie sa lege doua cuvinte? Care tara maestre? Cea in care Ceausescu a fost executat la foc automat la zidul din Targoviste pentru achitarea datoriei externe a Romaniei de 10 miliarde de dolari cerand confectionarea transformataorelor cu cablu dim otel si nu din cupru? Care tara maestre? Cea condusa de oamneni fara „portofel”…

 63. Cum puteau romanii sa se revolte daca ultimii ZECE ANI traisera in lipsuri cumplite si nu au cracnit, ba chiar la sfarsitul
  lui noiembrie 1989 l-au reales triumfal pe Ceausescu, dand cu tifla lui Gorbaciov si DEFECTORILOR din Ungaria, Polonia,
  Ceho-Slovacia si RDG? Ce alta dovada mai vor comentatorii care se incapataneaza sa sustina „revolutia”? Nu se revolta romanii acum, cand Securitatea isi bate joc de ei pe fatza aparent dispunand de mai putine prerogative!!! Va repet cu binisorul ca indiferent ca acceptam „revolutia” sau nu, PUTEREA A RAMAS IN MAINILE COMINTERNISTILOR si e pastrata de 31
  de ani NESTIRBITA. Si eu sunt declarat de fanaticii „rene” si „Smarandache”…”SATANIST”, terfelit in cele mai abjecte
  forme, acuzat ca va critic si jignesc, de „nebunie”, „delir” etc, numai pt ca nu vreti sa recunoasteti aceste adevaruri
  simple datorita INREGIMENTARII!!! Ridicati in slavi satul romanesc, dar ridicati ode lui Ceausescu si comunismului care L-A DISTRUS!!!
  Unde e logica?

 64. Pentru mine viata la tara a fost de folos! Am STIUT de unde trebuie sa plec si unde sa ajung… Am vazut oameni frumosi sufleteste, suflete nepervertite…Suflete sincere, paine de casa, lapte proaspat muls, compot de cirese, compot de caise, gaina de tara taiata sambata si facuta ciorba cu multi taitei de casa, porc taiat de craciun, de paste cozonac de casa si la biserica trecut pe sub masa plina cu flori, trecut pe sub Domnul! Sinceritate, puritate sufleteasca, nepervertirea sufletului…E mult, e putin??? Altii infunda puscaria sunt fugiti in strainatate pentru omor din culpa, masina 600 000 de euro dauna totala, mort nevinovat, mama medic tata mare boss in fotbal.. Doamne fereste…Eu am somnul asa linistit! Nu mai dau cu noroi… Fiecare traieste asa cum il taie capul! Liberul arbitru…

 65. Multă sănătate și sărbători fericite atât maestrului Nistorescu cât și cititorilor!

 66. Fulgi uriași deasupra țării cad, / Pe bărăgane vânturile țipă, / Somn neclintit de iarbă și de brad / învăluiește munțiii sub aripa.
  Cu clinchete zglobii din dunga văii / Răsună zurgălăii argintii; /
  S-apropie de geamuri zurgălăii / Certându-se cu glasuri de copii. / Târziu, când zarea-n zori sticlea brumată, / Un zurgălău mai răsuna stingher, / Poate-un copil întârziat de ceata / și-mpleticit printre nămeți prin ger, / Suna c-o nefireasca dăruire, / împrăștiindu-și clinchetele-n stol…
  Palind, cuprins de-o veche amintire, / Am stat cu ochii duși pe geam, in gol. / Eram firav, parcă bătut de vânnt, / Iar tata dus in marșul surd, de chin, / Poate-n tranșeu, ori poate în mormânt, / ORICUM DEPARTE ÎN PĂMÂNT STRĂIN. (…)
  / O cetina c-un fir de lumânare / Și c-o margică smulsa din suman / Vestea că, pe vântoase reci, călare / Din viața noastra-a mai trecut un an.
  Zavozii nu lătrau în bătătură / Ci scheunau cu vântul pe sub uși. /
  Flăcăii nu mai ajungeau să ure / Pe la ferești, DE UNDE ERAU DUȘI…
  E Anul Nou. Știam noi ce mâine fi-va / și ce-o să mai aducă anul nou?
  Un zurgălău stingher din nou porni-va / Prin sate durerosul lui ecou? (…)
  Sculați, voi, boieri mari, s-arată zorii, / Voci tragice pe vânturi se aprind. / Treziți-vă vă vin colindătorii, / Acuzatorii, asprul lor colind.
  ( Zurgălăul. Nicolae Labiș. 1956)

 67. Scoateti comunismul si propaganda comunista din satele romanesti Astia v-au confiscat si demnitatea

 68. Ce transparent neo-bolsevic e acest zmeu hashtag castrat. Dar sa traduc:

  Tot trecutul este (sau trebuie) maculat intrucat nu mai exista decat privirea inainte. Superioritatea tehnologica evidenta a vestului neo-marxist si (deocamdata) esecul proiectului social de la noi – impun formatarea de urgenta, macar a tinerei generatii.
  Pentru ca – dupa cum spune axioma nr 1 a bolsevismului – NU EXISTA REFORMA, DOAR REVOLUTIE (CU EXTERMINARILE DE RIGOARE). Iar proiectul viitor e atat de frumos incat merita orice sacrificiu – stergerea totala a trecutului (A SENSULUI, pentru ca fara a fi constient de trecut nu exista viitor viabil) si chiar crimele de rigoare.
  Si iarasi e notabila ISTERIA specifica: daca trecutul nu e perfect (da, viata era grea la sat dar cam asa era peste tot in lume) trebuie eradicat. UN PSIHOPAT NU SUPORTA DECAT O LUME PERFECTA.
  Mda, lepra neo-bolsevia devoalata in toata nuditatea ei. Nici macar nu incerc sa-mi imaginez ce i-au facut parintii lui in prima copilarie …

 69. Citind, mi-am retrăit şi eu copilăria moldovană de pe uliţele unui sat din lunca Siretului ! Reamintesc versul lui Fr. Villon în traducerea deosebită a lui Romulus Vulpescu -: „Dar unde-i neaua de mai an ?” Răspunsul nu poate fi decât: „În SUFLET!”
  SĂNĂTATE TUTUROR !

 70. @ sa crape fierea-n zmei:

  Voi colinda cu inima mea
  mergand prin zapada,
  mana mea in cinci colturi ca o stea
  incepe cuvinte sa vada.

  Bratul meu, o coada de cometa;
  umarul si pieptul meu – cer.
  Caldura lor secreta
  luceste albastru de ger.

  Sa fiti linistiti, sa aveti parte de liniste alba
  sub cetina verde impodobita.
  Ochii mei, doua vergele-ntr-o salba,
  impodobesc ora, clipita.

  Ave voua, barbatilor, femeilor,
  inima mea va saluta,
  ninge deasupra secundelor, orelor,
  cu zapada argintie si muta.

  Ding-dang, numai inima, ding-dang numai ea
  bate la mesele voastre,
  in noaptea aceasta e-o singura stea
  si-o nenumarare de ceruri albastre.

  N. Stanescu

 71. Al Tu esti doar un neadaptat. Faptul ca esti bagat in seama e datorita tehnologiei. Iit etalezi si tu frustrarile. Sa spun ca esti prea talamb ? Lipsa ta de educatie si frustrarile duc in a nega ce nu intelegi.

 72. „Al”, faptul ca apari rar sper sa nu aiba vreo legatura cu obligatia, daca postai mai des, de a-mi sustine viziunea despre istoria moderna si contemporana pe care observ azi ca indirect o aprobi. Asta sustin eu, ca trecutul, credinta in Dumnezeu si traditiile sunt dusmanii de moarte ai marxismului/bolsevismului/nazismului!!! Pentru a le distruge trebuie asasinati in masa cetatenii care cred in ele sau care nu s-au inregimentat, trebuie rasturnata ordinea de drept prin „inscenarea unor revolutii” pe valul carora, vorba Dlui Severin, sa se legitimeze si am dat exemple pe parcursul a peste 100 de ani! Faci totusi o mare eroare, Vestul nu e „neomarxist”, Vestul e condus de sefi de state Cominternisti care promoveaza tot in mod
  obsesiv vechea tactica a baricadelor, a taberelor adversare, a societatilor divizate intre „stanga” si „dreapta”…
  La ce „proiect social” te referi si in special nu ti se pare ca suna „malefic” acel „deocamdata”? De 75 de ani „proiectul”
  e CRIMINAL, nu social…

 73. Sanatate tuturor! Dunmnezeu sa va aduca pacea in suflet! Craciun fericit!

 74. Norocul Romaniei ca mai mult de jumatate din populatie traieste la tzara. Inca nai stie sa creasca animale si sa cultive pamantul, dar sa si manance sanatos . Am cumparat oua de la un supermarket olandez…gainile mancasera arrahat si ouole aveau gust de arahat.

 75. Ghiveci a la Zmeul,
  ghiveci a la Charlie,
  ghiveci a la apatridul afgan ce semnează ”patriotul fară patrie”…

  @Al, ai înțeles bine, România trebuie maculată, românii sclavagiți, rădăcinile neamului smulse, pentru a face loc unor făpturi progresist-eseriste buruienoase, lipsite de empatie.
  Rămâne întrebarea: vor avea buruienile progresist-useriste, rădăcinile mai adânc înfipte în acest binecuvântat pământ, decât istoria și moștenirea de milenii a poporului român?
  Guvernarea Iohannis desfide România, cea supranumită Grădina Maicii Domnului, o parcelează și o predă fără luptă, bucată cu bucată…
  O țară întreagă este tranșată de asasinii economici autohtoni, iar băștinașii-apatrizi-afgano-useriști aplaudă, ”râd de proști” și speră la niscai fărâmituri, vai steaua lor!
  Zmeule, Charlie și apatridule afgan ce semnezi ”patriotulfaratara”, de ce nu pleacați naibii văzând cu ochii, dacă vă este silă de înaintași?
  De ce sar garduri când porțile sunt deschise?
  De ce negați orice este românesc și nu puneți nimic în loc?
  De ce Zmeule, de ce Charlie, de ce Afganule apatrid?
  Sunteți picați din lună, ați ieșit abia de curând din păduri?
  De ce nu ieșiți să-i luați de gât pe Iohannis și gașca lui de vânzători?
  Știți de ce?
  Pentru că nu sunteți la înălțimea părinților și bunicilor, care lasă cxeva în urma lor, pe când în cazul vostru, mirosul v-o ia înainte, dacă înțelegeți ce vreau să spun…
  Doar nu ați fost însămânțați artificial și crescuți în eprubetele globaliste ale progresiștilor ”detractori” de tot ce înseamnă stat național!

 76. @ zmeul psihopat:
  Inteleg mult mai bine decat crezi si faptul ca ma opun nu inseamna negare – doar pentru logica ta formatata.
  Iar pe acest site postez mult inainte de aparitia ta lamentabila.

 77. Zmeule, ce vorba adanca domnule! „a nega ce nu intelegi” Este o afirmatie care merita analizata cu toata atentia. Plecam de la partea principala „nu intelegi” Zmeul afirma ca ceva, pe care nu l-a definit, este neinteles. Adanc. Sa trecem mai departe in propozitie. Zmeul vorbeste de negarea a ceva nedefinit. O capodopera a logicii! Ce educatie! Daca nu ati inteles, nu este vina mea, eu am incercat sa analizez afirmatia Zmeului.

 78. Multumesc, Cornel Nistorescu ! Iernile in satele muntilor si colinelor Orastiei tzin de Magia Divina, daca pot spune astfel. Acolo se afla Sufletul si Inima Sfanta a Neamului Romanesc in Inima Tarii Gradinii Maicii Domnului. Stiu, am trait magia acelor Locuri Sfinte care mi-au marcat existenta pentru totdeauna. „Zmeule” si toti cei aidoma tie, este Craciunul mai fratilor ! Ce naiba, nici in aceste Zile Sfinte nu va puteti abtine !!!. Colegilor de forum, jurnalistilor si colaboratorilor Cotidianului care ne suporta si gazduieste, toata dragostea si pretuirea mea ! Craciun Fericit, alaturi de cei dragi si multa sanatate !?

 79. In curand incheiem anul 2020. Core si Mascuta isi iau adio de la pritenii pe care i-a numit astfel fara sa le ceara permisiunea si ei, domni fiind nu au contrazis-o. Multumesc rene, multumesc Radu Humor. Toate sentimentele, gandurile, emotiile vor ramane capsulate in anul 2020. Dragi colegi de comentarii daca am trecut noi cu bine prin 2020, vom reusi in continuare. Stiu ca atata timp cat dl Nistorescu ne va permite, voi ceda impulsului de a comenta sub alte nickuri mai putin sentimentale.

 80. @zmeule,văd că tzipa in tine testosteronul..și frustrarea de a te fi născut pe aceste meleaguri…visezi autostrăzi, technologii..acu pe loc și vrei sa facă alții ce a făcut westul în sute de ani..cît ești tu cu 00le cît zepelinul…eu îți propun pentru calmare o vizita la instituții unde se vinde „charm” pe bani…nu-i nici o problema că ești urit la suflet și la chip…cu bani tiparitzi „charmoazele” îți rezolva problema cu testosteronul și te calmezi

 81. gigel Ai vrut sa fii sarcastic probabil. Dar eu te intreb: tu te citesti cand scrii? Ce transmiti tu ?Eu am definit realitatea,sa se inteleaga bine diferentele intre idealuri si trairile reale. Nu am facut misto, nu am adulat pe nimeni, nu am folosit propaganda ca voi.Nu cred ca cineva isi doreste sa stea la lumina lumanarilor. Nu cred ca cineva doreste sa mearga prin noroaiele de pe ulitele satului. Iar apa dupa ploi sa le intre in curti si sa mature tot. Nu cred ca cineva isi doreste ca in caz de urgenta sa fie nevoit sa duca un bolnav al familiei pe drumurile de pamant inglodandu-se la orice pas. Sa vorbim despre satul ideal,cel cu care autorul vrea sa sensibilizeze cititorii trebuie sa privim toate aspectele. Repet sa va intre in cap. Comunismul si propaganda scoasa din sate .

 82. Domnul îi iubeşte pe credincioşi, pe altruişti, pe stăruitori. Şi nu mai puţin pe curajoşi, pe cuviincioşi, pe inteligenţi.
  Frica, obrăznicia şi prostia nu-s plăcute lui Hristos.

  Nicolae Steinhard

 83. @Zmeule…realitatea din sate se vede de pe luna…problema e ca prietenii mei din copliarie din satul bunicilor mei sint plecati in strainatate gonitzi de foame…parintii lor colinda dealurile seara sa prinda semnal pe telefon ca sa vorbeasca cu ei de pe unde sint..Spania, Italia, Grecia…
  ce sansa li s-a dat dupa 89…parcelel de pamint pe care le-au primit dupa cei 50 de ani de „nemesis” sint prea mici, iar bani de utilaje agricole nu au avut…Know How nu au avut sansa sa obtina ca sa-si dezvolte mici manufacturi nu au avut, Industria din oraselele din zona a disparut in fum…iar ei s-au vindut ca sclavi in occident…
  Din 1945 incoace au fost transformati definitiv in sclavi…trist e ca unii si-au lasat oasele prin strainataturi si nici nu au mai fost ingropati in cimitirele lor de pe dealuri unde le sint ingropatzi stramosii…

  Pentru a restarta satele e nevoie de programe complexe de investitie si educatie in primul rind si asta cere timpul altei generatii. Pentru a ramine la sat oamenii ar trebuii scoliti sa produca cite ceva si sa valorifice produsele produsele primare iar din venitul acestora sa isi poata face o viata acolo.
  Pentru a realiza asta insa e nevoie insa de concordie si de eliminarea urii ce ne macina neamul din 45 incoace.
  mai e nevoie ca oamenii sa poata sa isi vinda produsele…dar realistic vorbind nu mai este posibil nici asta…magazinele sint pline de importuri impachetate frumos toata Europa isi vinde dejectiile prin masinile de razboi Carefour, Auchan, Billa, Kaufland, Lidel…lupta tu daca poti si cu asta..fa tu ceva si incearca sa vinzi si ne spui si noua cum e

  Ura este atitata si intretinuta de unii ca de-i ca tine…de 30 de ani incoace…si ne tot ametesti cu binefacerii technologiei

 84. @charlie:
  Imi pare rau dar uneori nu am timp si decat sa postez doar franturi prefer sa n-o fac.
  Total de acord, practic TOTUL este dusmanul marxismului, VIATA in general.
  Teoria le spune acestor psihopati ca, pentru simplul fapt ca ei sunt ‘constienti’, ca li s-a revelat lumina sociala (atentie – pe baze STIINTIFICE, deci ineluctabile) sunt LIDERI legitimi si datori sa conduca. E MARE NEVOIE DE EI – de aici fanatismul. Dar sunt evident incompetenti – de aici ISTERIA de quakeri.

 85. @ charlie

  Zmeul e un caz clasic (si clinic) vituperand pana si IMPOTRIVA MEMORIEI altora, pe motiv ca n-ar fi legitime!!

  O minima cultura spune ca, psihanalizabil, continuturile pe care lucreaza acest exercitiu al re-memorarii sunt indiferente – desi, desigur, timpul sacru al sarbatorii e privilegiat. Acest ecart intre prezent si trecut ne releva transcendenta ultima a noastra, ne scoate din timp, in ‘lumina aurie’ de care vorbesc marii scriitori (preda, musil, proust).
  Dar oamenilor trebuie sa li se confiste totul, pana si busola amintirilor, in numele viitorului maret; unde, claro, zmeii psihopati ne vor trasa criteriile fericirii.

 86. @charlie
  Relativ la nuanta ta neo-marxism – cominternisti, eu ii numesc pe ultimii neo-bolsevici.
  Primii mai cred inca in algoritmul marxist, inca mai trebuie supra-indatorare, la nivel de stat dar si individual. Polarizare sociala si crize. Abia apoi, prin santaj si anularea datoriilor, se va impune ‘own nothing and be happy’.
  Ceilalti cred in iminenta proiectului de aici necesitatea violentei – antifa, blm.
  Amandoua taberele au drept axioma esentiala ‘dubla masura’ – dupa asta ii recunosti imediat, consecinta a monopolului adevarului. Bolsevicii aduc in plus nuanta radicala – isteria si necesitatea exterminarii simbolice/fizice.
  La noi binomul e sub forma pnl (clar neo-marxist: necesara lichefiere totala a ec nationale + rasismul social evident: ‘prioritatile lui citu’) – usr: desantul antifa din extern = radicalism, exterminarea rebuturilor istorice. Si in vest si aici beneficiaza practic de impunitate juridica si aservirea serviciilor.

 87. gigele, vorbesti amestecat. Educatia se poate face si in regim propriu. Reusita este tot in regim propriu. Cum poti spune ca produsele romanesti nu au cautare? Au,dar nu te duci tu sa le cumperi,astepti ce, sa faca statul ceva? Initiativa este privata. Singuri poti face multe,nu asteptand. Spui de ura? Tu si altii ca voi distribuiti ura. Daca am specificat realitatile va simtiti atacati? Adica trebuie bagate sub pres realitatile? Si apropo,sunt generatia revolutiei. Am colegi care, plecand dupa liceu in satele de bastina, au pus mana si si-au incropit o micro ferma. Au arendat pamanturile satenilor ,le-au dat de lucru,produsele le vand singuri pe la pizzerii,pe la patiserii,cofetarii si si-au creat o retea formata din oraseni care le cumpara produsele. Te adaptezi.Si crede-ma, clientii sunt avocati, medici,profesori. Care nu se lamenteaza ca tine ca UE vand rahaturi. Pai de ce le cumperi? Daca nu ar avea cautare ar sta pe raft. Dar cine se inghesuie la promotii? Lumea satelor trebuie sa evoluieze, sa iasa din umbra PSD. Da PSD si BOR. Sunt sate si in occident.Cresc animale ca si noi. Dar au drumuri asfaltate,fermele sunt moderne. Pasunile au iarba verde. Nu-si arunca gunoaiele pe dealuri. Tu de cand nu ai mai colindat prin satele romanesti? De luni dimineata crasmele sunt pline. Daca oamenii ar fi fost gospodari cum zici, gaseai oameni la lucru. Sunt sate din Oltenia si moldova pline de asistati sociali. Daca vrei sa-i intocmesti la lucru nu vor sa auda. si atunci despre care sat vorbim? Omul ca individ este cel care face schimbarea. Nu guvernul, nu parlamentul. Asta cu globalizarea e o porcarie marca cotidianul.Sus ajung dupa cum suntem noi. Daca am avut imputiti la conducere este pentru ca printre noi sunt imputiti.

 88. @zmeule..dacă-ți pute chiar așa pleacă omule in occident..da vezi sa pleci cu nimic în buzunare…cum s-a plecat în 90.
  Poate dai măsură capacității tale…in gura ești tare dar nu cred că a rămas ceva in urma ta sau ai fost in stare vreodată să plătești vreun salariu…din afacerea ta

  Cît despre societatea occidentală nu cred că înțelegi mare lucru…nici de a ta nu dai dovada sa pricepi mare lucru..

 89. gigel Esti atat de mic si inchis in tine ! Nu vezi mai departe de egoismul si prostia ta. Ma abtin sa mai comentez. Esti penibil si sarac in gandire.

 90. @Zmeul…ești un mic Bonaparte cu Flașnetă…vizualizezi ? 🙂

 91. BONA-PARTE?, Zmeul n-a avut ”Bonă” full time, dar încurca deseori castraveciorul cu magiunul din chiloțeii Lacoste, în vreme ce Mama Mița-Masochista îl alinta cu joarda din Echipamentul Începătorului-Grupa Mică-Useristă.
  Micuțul Zmeu a fost deseori trimis în lume la produs, dar fomica îl purta degrabă în Livada Fraților Prâslea, unde își clătea pofticios privirea cu pomii încărcați cu Merele de AUR.
  Doar șalele Zmeului ar putea povesti cum a deprins prin furt intelectual aritmetica bâtelor încasate în numele principiului progresist că ce aparținea Fraților Prâslea, îi aparține și lui.
  Fiecare nouă zi atârna greu la gâtul Zmăului, ca un editorial semnat de Cornel Nistorescu:
  Ce era înțeles de Oamenii Mari, era de neînțeles pentru Flămânzilă-Zmeu cel Mic, degeaba se băga în seamă cu Oamenii Cei Mari și cu glagorie, căci tot flămând, pișat la ochi și purtător de vorbe grele se prezenta la poarta casei părintești, cu ochi vineți și sacul plin de frustrări.
  Multe planuri de plecare pe Alte Tărâmuri își făcu, dar opincile nu-l țineau decât până la Vama NĂDRAG, de unde se întorcea cu spiritul ”sfeclit” și hotărât să facă vătămare cu iscusite vorbe lipsite de prihană celor postaci ce jucau bâza și lapte gros cu el.
  Doar mintea Zmeului, în mintea ei, știa adevărul: mai bine ZMĂU în Țara lui Prâslea cel voinic, decât nevolnic la grămadă în cea pustietate de occident, plină de românii deștepți ce trebăluiesc cu mare cinste la Curțile lui Soros-Împărat.
  Aici, Zmeul e ZMĂU lipsit de Dumnezău, ultimul deștept rămas Țării de sămânță, căci străinii nu dau o ceapă degerată pe vorbele unui venetic, ce nu face proba verității vorbelor sale văduvite de fapte.
  Apăi cum să să ne convingă un ZMĂU nici cal, nici măgar, că Faptele sunt Altceva decât Vorbele Goale, desprinse din propaganda fără miez a progresismului fără Dumnezeu?

 92. Biografule, bio, bio dar esti tare rau! Adica, nu ca esti rau ci esti foarte tare. Chestie de accent. Bietului Zmau cred ca i s-au scurtcircuitat circuitele neuronale si clipeste des din ochii-i bulbucati.

 93. Multumesc si tie „BIOGRAF BIO DE ZMAU NAUC”…?! Aviz si celorlati „amatori” care ne otravesc cu ineptiile si fixatiile lor aiuristice, tembele si „fumate” de mult. Eu cel putin nu mai citesc astfel de idiotenii. „ZMAULE’ du-te mai baiatule si mai plimbate pe jos prin Bucuresti dar si prin satele comunele orasele si municipiile Romaniei sa vezi ca nu am „ars gazul de pomana” in cei 31 de ani de la Revolutia Romana. Du-te ma sa vezi ce au facut primarii „ciumei rosii” in Bucuresti, indeosebi in sectoarele 3, 4, si 5. Ia la picior Bucurestiul cum am procedat eu recent sa vezi cel mai frumos, bogat si minunat oras din lume care in 2024 v-a deveni a zecea cea mai aglomerata, bogata, frumoasa si dezvoltata asezare urbana din lume. Du-te ma sa vezi ce a facut baiatii aia de Robert Negoita, Baluta, etc. pe b-dul Unirii, Decebal, str. Foisorului, etc.etc. Pai, Clujul, Timisoara,Oradea, Brasovul, la un loc, sunt la „degetul mic”, al Bucurestiului care are un potential economic de dezvoltare urias fata de mult „cantata si evocata” Transilvanie. Du-te mai baiatule…?! Ia-o si inspre Ploiesti, Pitesti, Alexandria, Voluntari, sa vezi o splendoare de oras. „Zmaule”, s-au construit in cei 31 de ani inca cinci orase Bucuresti, asa ca lasatim-ma cu Clujul, etc.etc. Eu am fost, dar pe jos, si ma mandresc cu orasul tineretii si studentiei mele pe care il iubesc atat de mult.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.