Cred

Motto: „Creația nici în literatură nu face salturi. E o verigă între trecut și viitor. Își împlântă adânc rădăcinile în pământ ca să se poată ridica mai sus spre cer. Se uită cu evlavie pioasă înapoi, spre a putea privi mai sigur înainte.” Liviu Rebreanu, „Cred”, 1924

Ce e patria? Ce înseamnă să-ți iubești țara? Au rost aceste întrebări astăzi, când un procent însemnat de români consideră că „nu s-au născut în țara care trebuie”. Când mulți cred că nu poți să-ți alegi țara în care te naști, dar poți să decizi unde vrei să trăiești… Dar de ce ne naștem acolo unde ne naștem? Avem vreo obligație față de locul de origine? Își pune amprenta asupra noastră, în vreun fel, locul unde ne naștem?

Eu am fost nevoit să-mi părăsesc țara. Am plecat când a venit la putere Nicolae Ceaușescu pentru că simțeam că mă sufoc și am știut că nu mă voi putea întoarce niciodată. Dar pe toate meleagurile pe unde am pribegit, m-a urmat și patria. Am fost întrebat odată dacă mă mai simt român și am răspuns că nu pot să-mi smulg pielea, nu pot trăi fără ea. Fiindcă patria ne curge prin vene încă din momentul în care scoatem primul strigăt pe lume… Atunci când mi-am părăsit țara, m-am simțit ca un arbore smuls din pământ și, ani de zile, am trăit ca un copac cu rădăcinile în aer.

După 1989, m-am întors acasă, dar mi s-a părut că rădăcinile nu mi le mai pot înfige în pământul patriei… Mi s-a părut că trăiesc aievea basmul pe care mi-l spunea bunica în copilărie, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”… Aproape nimic din ceea ce cunoscusem și-mi era drag nu mai exista…

Cei care visează să-și părăsească țara trebuie să știe că niciodată nu vor fi adoptați cu adevărat de locul unde aleg să se stabilească și niciodată nu vor uita cu adevărat meleagurile pe care le-au părăsit… Să-ți negi originea e o mare rușine și un păcat capital… Să-ți părăsești patria de bunăvoie, fiindcă ți-e rușine, e un păcat și mai mare. Guvernanții care își împing poporul ca să își ia lumea în cap sunt cu atât mai păcătoși. Iar cei care ne guvernează astăzi merită blestemul infernului.

Eu nu îi pot condamna pe românii care decid să-și părăsească patria. Pot doar să sper că, acolo unde vor hotărî să se oprească și să trăiască, își vor aminti de țara lor și vor face totul pentru ca să fie mândri de originea lor. Și mai pot să sper că există oameni care își doresc să guverneze România astfel încât nici un român să nu mai simtă imboldul de a-și părăsi locul de baștină iar toți cei care s-au îndepărtat să viseze cu ardoare să se întoarcă acasă.

Avem un imn ca un imbold: „Deșteaptă-te, române!”. Și acest îndemn este important pentru că noi trebuie să ne răsculăm împotriva tuturor tâlharilor ieșiți la iveală după „Marea îmbulzeală” din decembrie 1989 așa cum rămân în urmă, după viitură, răgălii, cadavre, copaci răsturnați, gunoaie…

Avem nevoie de oameni de caracter, gata să pună umărul pentru a salva țara. Călin Georgescu este unul dintre ei. „Nu uitați că, mai mult decât talentele, caracterele hotărăsc soarta popoarelor și că forța morală numai le poate apăra de învingere și nimicire.” (Carol I, cu prilejul Jubileului a 40 de ani de domnie, 13 mai 1906)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugen Mihaescu 67 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.