×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:14
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Creștere economică „în două viteze“ - căruțele estice împing mașinile vestice
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

INS ne-a anunțat că România are o fabuloasă creștere economică, iar Eurostat, că este cea mai înaltă din UE. Oamenii de rând din România o duc mereu mai greu, dar avem creștere economică! Se îmbulzesc, poate mai mult decât oricând, să plece din țară, și anume îndeosebi în UE, dar noi avem creștere economică și, culmea, cea mai înaltă din UE! Probabil, nimic altceva nu poate evidenția mai exact cam cât preț pun oamenii, conștient sau inconștient, pe această creștere economică. Nici FMI nu este mai încrezător, de vreme ce ne avertizează că ne paște dezastrul dacă nu oprim mărirea salariilor și relaxarea fiscală. Barem Comisia Europeană parcă vrea să-i pună capac, somând România să treacă la deficitul bugetar zis „structural“ de circa 1% din PIB, adică să înceteze orice finanțare din fonduri publice a respectivei creșteri economice. Cei mai drăguți sunt acei analiști români, bine intenționați, care caută de zor izvoarele minunatei creșteri economice, scormonind ba prin industrie, ba prin comerț, ba prin consumul gospodăriilor, doar-doar o sări vreun iepure care măcar să ne explice dacă e de bine sau de rău cu creșterea asta economică.

Interesant este că nu numai în „europeana“ Românie, care nu prididește să-i pupe în fund pe komisarii de la Bruxelles, ci și în „naționalista“ Ungarie vecină motoarele creșterii economice duduie. Și tot așa - deși nu chiar ca în România - cu pași mult mai repezi decât prin țările făgăduinței. Și tot așa - deși nu chiar ca din România - oamenii pleacă și din Ungaria spre aceste din urmă țări, în ciuda creșterii economice înfloritoare. Părăsind canoanele idiotizante ale teoretizărilor economice supuse unor interese politice și pășind pe tărâmul realităților estice actuale, un economist guvernamental maghiar se apropie fără ezitări de adevăr. Dl Bela Galgoczi constată că, în Ungaria, dar și în Polonia și Cehia, productivitatea a tot crescut în perioada deja de aproape un deceniu de la criză încoace, în timp ce costurile legate de ocuparea forței de muncă au stagnat, vinovată pentru această ruptură fiind făcută politica nefastă de așa-zisă austeritate promovată de la Bruxelles.

Altfel spus, din punctul de vedere al muncii, salariile n-au sporit în măsura creșterii productivității acesteia, iar din punctul de vedere al capitalului, acesta a încasat rente mereu mai mari din nesporirea salariilor în ritmul creșterii productivității muncii. Cu alte cuvinte, se tot înregistrează creștere economică, dar în van pentru forța de muncă autohtonă. Cazul României este mult mai ilustrativ pentru ceea ce de fapt se întâmplă. În România, salariul colonial este și mai mic decât în Ungaria, iar prezența în economie a capitalului străin este cu mult mai puternică. România este mult mai avansată pe calea colonializării, până la ruptura aproape netă între economia străină și economia autohtonă de pe teritoriul țării. Obținându-se de fapt în economia străină din țară prin exploatarea salariilor mici, creșterea economică este cu atât mai mare cu cât salariile coloniale sunt mai mici, iar ritmul de creștere pus în contul ansamblului teritorial al țării este cu atât mai înalt cu cât ponderea economiei străine în acest ansamblu este mai ridicată. Ca atare, nu întâmplător, creșterea economică pusă în contul României este mai mare decât cea pusă în contul Ungariei.

În mod semnificativ, fenomenul este prezent în statistici tocmai prin faptul că statisticile nu prezintă separat, ci asamblat, rezultatele economiei străine și, respectiv, celei autohtone, ascunzând astfel că minunata creștere economică se produce doar în prima, în timp ce ultima dă tot înapoi, spre disperarea celei mai importante părți din forța de muncă, ce este ocupată în aceasta.

Astfel, există creștere economică, de care însă nu beneficiază cea mai mare parte a forței de muncă și, ca urmare, continuă exodul din cadrul acesteia către țările unde salariile sunt mari tocmai pe baza
extracției de substanță economică din coloniile unde salariile sunt mici.

Așa stau lucrurile în colonialism: colonialiștii cu mașina, cei din colonii cu căruța, dar și cu obligația de a împinge mașinile celor dintâi.

Așa se petrec lucrurile și în UE: cu două viteze!

Ilie ŞerbănescuPublicat Miercuri, 14 iunie 2017
3572
 | 32
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Valahu
+1
DOUA solutii in situatia data : Unu : Impozitarea serioasa a firmelor staraine, multinationalelor; Doi : Construirea in forta (fara tergiversari) a celor 4 autostrazi transcarpatice.
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
gabriel
-6
Lasa maestre ca vedem noi cum o coteste catre sant caruta romaneasca dupa ce injineru' de tiliorman i-a furat o roata in mers...Ca asa suntem noi mandrii romani!
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
{no-NamE]
+15
Capitalismul a fost ok cat timp a existat o competitie cu sistemul comunist. Cand comunismul a disparut s-a trecut la de capitalismul clasic la cel neoliberal. Profitul indiferent de costurile sociale sau de mediu a devenit singurul obiectiv urmarit. In numele globalizarii au fost distruse economiile din statele mici cu economii emergente pentru a oferi prin emigratie economica mana de lucru ieftina si acces la resurse. Industria financiara a luat avant in statele dezvoltate ducand la cresterea exorbitanta a costurilor pentru locuinte, santate, asigurari educatie. La ora actuala nu exista solutii alternative si suntem cu totii prinsi in aceasta nebunie financiara globala. Cei care asteptati ca vine capitalismul care a ridicat Vestul in perioada postbelica visati vise...
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
Sierra
-34
Ai uitat s-o bagi pe aia ca strainii ne fura bogatiile..... fraza asta era clasica la tine, tovarase.
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
Bartolomeu
-9
Din pacate România merge mai mult in "marşarier"... De ce sunt românii saraci? Pentru ca sunt proști! De ce sunt romanii proști? Pentru ca sunt saraci! Stooop și de la ...capat! Bartolomeu
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
jos securitatea ceausista!
-10
Dle. Serbanescu pe 26-27 decembrie 1990, cind operatiunea de gonire a MS Regele Mihai era condus la Otopeni de catre securitatea ceausista, pentru ca nici acum nu se stie de ce i-au permis intrarea in tara in dupa- amiaza zilei de 26 dec. cind a sosit.Stie orice roman povestea de pe autostrada Bucuresti-Pitesti.In acele zile pe la colturile marilor bulevarde din Constanta, chiar si pe la periferie, stationau niste "dacii"1300 cu numar de Bucuresti si cu niste indivizi imbracati in uniforme militare (geniu).Tirziu am facut legatura, foarte tirziu.Le era teama derbedeilor de o revolta populara.In mod sigur ca erau pregatiti sa innabuse orice revolta cu "sculele"kalasnicov.Ce scrieti dvs. acum sau alte ori prin ziare sau ce spuneti pe la televizor sunt doar rezultatul guvernarii acestora.Va inteleg apartenenta la socialism (ala romanesc) dar VINOVATII SUNT IN ROMANIA! Lasati capitalul strain ca ala n-a venit singur si mai ales a fost favorizat, i s-a creat cale libera contra ciubuc, bacsis, comision gras.
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
anado tauriga
-10
cum ar veni am pus căruţa înaintea boilor. E prima dată când funcţionează, sper şi nu ultima...
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
dacia
+21
Pai, unde sant ROMANII?
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+32
Iesirea urgenta din UE a Romaniei e o solutie de maxima urgenta pina nu ne ruineaza corporatile hraparete de tot .
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
OBSERVATOR @ nicu cohen
+6
Dormi linistit , Transnistria ta nu este vizata , n-are ce sa mai ruineze Sheriffii ....Romania se descurca libera si independenta fara sfaturile Coenilor de pe malul stang al Nistrului ! Panimaesi ?
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Delia
+32
Dl.Serbanescu.Il citesc de cand scria editoriale economice in revista lunara "Lumea".De la el am aflat ce inseamna inflatie ,in 1990.
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 20 minute
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 54 minute
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 14 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 8 minute