Creşterea acidităţii oceanelor pune în pericol recifele de corali

Recifele de corali din întreaga lume sunt ameninţate cu dispariţia din cauza creşterii acidităţii oceanelor, avertizează oamenii de ştiinţă.

Noi dovezi din fisurile vulcanice oceanice, prin care ies la suprafaţă gaze şi minerale, sugerează un viitor sumbru pentru recifele care găzduiesc cele mai bogate ecosisteme marine ale lumii.

Trei fisuri prin care ţâşneşte dioxid de carbon natural, aflate în Papua Noua Guinee, le demonstreză cercetătorilor cum vor arăta recifele de corali peste 100 de ani.

Precum dioxidul de carbon creat de oameni, fisurile oceanice fac apa din jur mai acidă. Studiul a arătat reduceri în diversitatea şi complexitate recifelor din zonă, în timp ce valoarea PH-ului a scăzut de la 8.1 la 7.8, indicând o aciditate mai mare. La valori sub 7.7, recifele nu se mai dezvoltă.

Experţii în schimbări climatice estimează că până la sfârşitul secolului, aciditatea oceanelor din întreaga lume se va schimba în mod similar, din cauza emisiilor de CO2.

Ultimele prognoze ale Panoului Interguvernamental asupra Schimbărilor Climatice arată că creşterea concentraţiei de CO2 va reduce PH-ul oceanelor de la nivelul actual de 8.1 la 7.8.

Autorii noului studiu, publicat în revista Nature, spun că efectele scăderii PH-ului sub 7.8 vor fi catastrofale pentru corali.

„Informaţiile noastre se adaugă mulţimii de dovezi că arată că este absolut necesară reducerea emisiilor de CO2 pentru a proteja ecosistemele recifelor de corali, nu doar din cauza schimbărilor climatice, ci şi a acidităţii oceanelor”, spune Chris Langdon, autor al studiului şi profesor la Universitatea Miami din SUA, citat de Realitatea TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Ghetu 854 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.