Crimeea a fost alipită Rusiei

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un acord privind alipirea Crimeei la Rusia după un discurs susţinut în faţa celor două Camere ale Parlamentului, a guvernatorilor şi membrilor Guvernului rus.

Putin a semnat, marţi, cu noii lideri proruşi ai Crimeei aceste acord la Kremlin.

Crimeea intră în componența Federației Ruse începând de marți, 18 martie, se arată în acordul semnat de președintele rus rus și conducerea peninsulei, transmite ITAR-TASS.

”Crimeea este considerată atașată la Federația Rusă începând din data semnării acordului”, precizează textul semnat. ”Începând cu data primirii în Federația Rusă a Republicii Crimeea, în componența Federației Ruse se formează noi subiecți — Republica Crimeea și orașul de importanță federală Sevastopol”, mai indică textul amintit.

Până la 1 ianuarie 2015 va fi o perioadă de tranziție pentru reglementarea problemelor de integrare a Crimeii în sistemul economic, financiar și judiciar al Rusiei, mai informează ITAR-TASS.

Chiar dacă acordul semnat a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruși urmează să ratifice o lege ce include în Federația Rusă cei doi noi subiecți — Crimeea și orașul Sevastopol care are un statut special. Ratificarea legii în cauză va fi doar o simplă formalitate.

Presa străină a relatat marţi dimineaţă că Putin a informat oficial Parlamentul şi Guvernul rus în legătură cu solicitarea Crimeei de a face parte din Rusia, prima etapă legislativă necesară pentru a putea integra peninsula în Federaţia Rusă, a anunţat marţi Kremlinul.

Rada Supremă de la Simferopol a votat luni pentru declararea independenţei Crimeii şi pentru aprobarea unui apel către Federaţia Rusă de a accepta regiunea drept subiect federal.

În urma unui referendum organizat duminică, privind alipirea Crimeei la Rusia, Comisia Electorala din Crimeea a arătat ca 97% dintre cei care au votat s-au pronuntat pentru unirea cu Rusia.

Referendumul a fost insa declarat ilegitim de guvernele occidentale, de OSCE si de UE.

Obama a declarat, la o zi după referendumul privind alipirea Crimeei la Rusia şi la scurt timp după ce Washingtonul şi Uniunea Euroeană  au anunţat sancţiuni ţintite vizând oficiali ruşi şi proruşi din Ucraina, că „noi provocări nu vor face decât să izoleze şi mai mult Rusia şi să-i diminueze statutul în lume”.

Tot luni, miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit să impună sancțiuni împotriva a 21 de oficiali din Rusia și Ucraina. Sancțiunile includ interdicția de călătorie și blocarea conturilor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.