Crin Antonescu critică PNL

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu și-a criticat miercuri seară partidul, susținând că nu înțelege, spre exemplu, de ce PNL a agreat în Parlament alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin.

„Noi nu avem stânga. (…) PSD nu are aproape nimic dintr-un partid de stânga. PSD ia doar voturile de la stânga. Nimeni nu disprețuiește mai mult omul simplu, omul sărac decât PSD. Atenție, nimeni! Noi, PNL, sau țărăniștii când erau, cu toate păcatele și tembelismele noastre, noi am luptat pentru voturi, noi ne-am bătut capul cum să îl convingem pe omul ăla să ne dea votul. Bob cu bob. PSD niciodată nu a făcut asta. Și de asta, dacă înțeleg de ce PSD vrea înainte primari dintr-un singur tur, nu înțeleg de ce PNL vrea primari dintr-un singur tur. Se gândește, probabil, că va mai putea parazita pe spinarea președintelui Iohannis încă ceva vreme. Adică — mergem cu candidații noștri, spunem că sunt candidații lui Iohannis și poate mai rămâne ceva până în 2016 ca să îi scoatem automat câștigători”, a spus Crin Antonescu într-un interviu la Realitatea TV.

„Nu e bine pentru că pur și simplu nu se mai întâmplă nicăieri așa și că nu e normal ca cineva să devină președinte, primar, președinte de consiliu județean dacă se alege într-un singur tur. Nu are reprezentativitate, fără să mai vorbim că e o competiție ilegală între deținătorul funcției în general și toți ceilalți challengeri”, a mai susținut Antonescu.

Fostul lider PNL a opinat totodată că PNL ar trebui să încerce să ajungă la un discurs politic asumat chiar dacă, după fuziunea PNL-PDL, „sunt împreună oameni care au fost adversari zece ani”.

„Sigur că în politică există împăcări, există reorientări, dar nu se pot băga lucruri majore sub preș. PNL, așa cum este el acum, este mai mare decât a fost vreodată cel puțin în intenția de vot, niciodată nu a avut 40%, nici pe timpul Brătienilor. Acum, un asemenea partid nu poate să bage sub preș o chestiune care trebuie rezolvată cu trecutul extrem de recent. S-a făcut o fuziune, sunt împreună oameni care au fost adversari zece ani. Nu e niciun fel de problemă în asta. Pot fi împreună, dar nu pot în același timp să spună și că a fost lovitură de stat și că n-a fost lovitură de stat și că serviciile fac sau nu fac mai mult decât trebuie în România și că e bine sau nu e bine că s-au tăiat pensii și salarii în 2010. Deci trebuie să ai un discurs asupra istoriei tale recente pe care să îl asumi. (…) PNL trebuie să rezolve această problemă”, a spus Antonescu.

Crin Antonescu crede de asemenea că oamenii care conduc PNL îl încarcă pe președintele Klaus Iohannis cu „treburi care le sunt dificile lor de făcut” și care nu țin expres de mandatul acestuia.

„Cred că PNL, oamenii care îl conduc, (…) pică în capcana de a încărca președintele României cu treburi care nu sunt ale lui și care le sunt dificile lor de făcut. ‘Da’ de ce să ne gândim noi cum să facem aici, că o să ne zică președintele? Da’ de ce să ne pronunțăm noi pe asta? Dacă s-o pronunța președintele bine, dacă nu, nu. Noi nu avem nevoie să facem asta pentru că nu facem știe cine ce sau nu facem nimic din toate astea și avem 40%. Păi, nu am avut neam de neamul nostru’. Nu poți ca partid să trăiești din asta. Partidul Democrat, oarecum asemănător dar nu întru tot, a mizat pe asta în cei zece ani de domnie a lui Traian Băsescu și a sfârșit-o rău de tot. Nu poți trăi din ce nu-i al tău”, a declarat Antonescu miercuri seară.

Potrivit senatorului PNL, partidul politic din rândul căruia a fost ales șeful statului nu poate fi nici „umbra” și nici „cutia de rezonanță” a acestuia.

„Președintele României este un om pe care l-ai susținut ca partid, l-ai generat din rândurile tale, i-ai făcut campanie pentru că este un om în ale cărui convingeri și proiecte crezi. Dar l-ai dat țării și el își face treaba lui. Evident, ești în dialog, în parteneriat, în acțiune concertată, dar trebuie să fie doi în relația asta — președintele și partidul. Partidul nu poate fi o umbră a președintelui sau o cutie de rezonanță. Nu se poate pentru că am avut acest exemplu cu PD și nu a ieșit, că nu are cum să iasă”, a adăugat el.

Nemulțumit de cum arată lucrurile în propriul partid, Antonescu s-a ferit pe de altă parte în timpul interviului să-i aducă critici lui Victor Ponta, fostul său aliat la guvernare.

Întrebat, spre exemplu, cum comentează „destinul tragic” al premierului Victor Ponta, Crin Antonescu a spus: „Nu vreau să îl vorbesc de rău deloc, că eu am o amintire blândă în legătură cu el. S-ar putea să nu își fi dorit mai mult decât ceea ce deja are. De ce să credem noi (că Victor Ponta ar avea un destin tragic — n.r.)? Destinul mai dureros e al comunității românești care este, în continuare, în criză de lideri. (…) Despre domnul Ponta nu putem spune că are un destin tragic. El poate fi citit mai degrabă în cheie comică, dacă luăm întâmplările din vara asta. De ce să nu fim veseli?”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.