Crin Antonescu, târât într-o manipulare de presă

Un Breaking-News pentru o ştire din …29 septembrie. O afirmaţie a lui Crin Antonescu despre care acesta spune că nu a rostit-o. Medii de informare implicate: Antena 3, un site al grupului Tăriceanu şi un site arondat Antenei 3.

Un Breaking News şi o replică imediată

La orele 14.00, „Breaking News” la Antena3: „Antonescu rupe tăcerea în ceea ce îl priveşte pe Klaus Iohannis. Nu îl susţine în turul II al alegerilor prezidenţiale” spune prompterista, după care dă un citat pe care îl atribuie fostului lider liberal: „Nu putem să fim PNL şi să cântăm verde-nrourat. Nu merge!. Ori una, ori alta”. În încheiere, se spune: „Declaraţiile (lui Antonescu – n.a.) au fost făcute pentru jurnaliştii de la PSNwes”.

În foarte scurt timp, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu intervine pe post şi face următoarele precizări: „În ultimele ore, au fost vehiculate în mass-media declaraţii atribuite fostului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, prin care acesta ar fi afirmat că nu susţine niciun candidat la Preşedinţie. În urma unei conversaţii cu domnul Antonescu, sunt împuternicită de către acesta să precizez că domnia sa nu a făcut niciodată o asemenea declaraţie. Când domnia sa va considera necesar să facă declaraţii, o va face în mod public, cu toate precizările necesare. De asemenea, respingem ferm modul în care se încearcă atragerea numelui domnului Antonescu în anumite jocuri politice de care este străin”. După cum se poate observa, replica PNL nu bate chiar 100% cu ce a dat Antena 3. De ce? Pentru că s-a încercat un atac la două capete.

Manipularea are picioare scurte

Toată această poveste cu declaraţia de duminică a lui Antonescu este o manipulare, dar una realizată de amatori. Suficient însă pentru a fi preluată de site-urile şi jurnalele „interesate”. „Breaking-News”-ul de la Antena 3 nu este deloc un Breaking-News. Pe site-ul PSNews (oficios al grupului Tăriceanu) nu am găsit duminică nimic din ceea ce a preluat Antena3. Nu ştim dacă a existat ceva şi a fost şters, ştim însă altceva. Pe 29 septembrie, a apărut pe PSNews următoarea declaraţie despre care s-a spus că ar fi fost dată de Crin Antonescu: „Este o relație normală, nu e o relație de conflict, nu e nici o relație apropiată, în sensul că eu nu particip la actualul proiect. Asta nu înseamnă că am ceva împotrivă să iasă președinte (Iohannis – n.a.). Am spus și în 2004 că domnul Năstase nu este varianta bună pentru România. Dar nu m-a văzut nimeni în campanie cu domnul Băsescu (PNL şi PD formau alianţa DA în 2004 – n.a.), nu împărtășeam, cum nu împărtășeșc nici acum, stilul, tipul de proiect (…) Nu putem să ne numim PNL și să cântăm verde-nrourat. Asta nu merge. Ori una, ori alta”.

Deci, avem o declaraţie din 29 septembrie a.c., (nu ştim dacă a fost sau nu repostată duminică şi ulterior ştearsă, nu contează) reluată acum de Antena 3 (cine caută în arhive, va găsi şi „originalul” în ştirile postului pe 29 septembrie), pentru că „dă bine” în campanie cu o săptămână înainte de alegeri. Chestiuni ce ţin de deontologie?. Să fim serioşi, unde?

Dar pentru a exista cât de cât o acoperire, pe un site arondat Antenei 3, „Ştiri pe surse” apare duminică o exclusivitate cu Crin Antonescu unde, fără să fie vorba de un citat explicit, autorul ştirii spune că Antonescu a declarat că nu susţine pe niciunul dintre cei doi candidaţi intraţi în turul II. Singurele afirmaţii ale lui Antonescu puse între ghilimele sunt cele în care acesta spune că a avut un schimb de mesaje atât cu Ponta cât şi cu Iohannis”. Ştim cum se fac de multe ori „exclusivităţile”, declaraţiile sunt de fapt provocate de cel care îl sună pe un politician, actor, cântăreţ etc. De ce spunem că este vorba de o „acoperire”?. Simplu. Dacă ieşea scandal legat de „Breaking-News”-ul de la Antena 3, atunci producătorii ştirilor de la ora 14.00, ar fi putut avansa următoarea scuză. S-a vrut preluarea informaţiei de pe Stiri pe surse”, dar din eroare (de calculator) s-a preluat o informaţie veche din 29 septembrie. O şmecherie pe care ne-au dezvăluit-o foşti angajaţi de la postul din Băseasa. Şi, atenţie, replica purtătorului de cuvânt al PNL a vizat exlusivitatea de pe site-ul arondat Antenei 3. Pentru că aici a fost cheia întregului scenariu nu recliclarea declaraţiei din 29 septembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.