Cristi Borcea face cumpărături strategice din închisoare

Fostul acţionar dinamovist Cristi Borcea, aflat după gratii în urma judecării dosarului transferurilor, a achiziţionat recent compania Crimbo Sav Gas, deţinută în urmă cu cinci ani de către fosta soţie, Mihaela Borcea. Preţul de achiziţie se ridică undeva la 4,5 milioane de lei, însă Borcea a plătit în jur de două milioane de lei, după scăderea unei datorii. Firma scoate profit în jur de 300.000 de lei şi are aproape 50 de angajaţi iar obiectul de activitate este de producţie de gaz industrial. Acest business va fi înglobat în principala compania deţinută de Cristi Borcea, Gaspeco, fostul Petrom LPG, societate care are activităţi în domeniul încărcării şi distribuţiei de butelii cu GPL.

Crimbo Sav Gas a făcut obiectul unei divizări. Astfel, o parte din companie a ajuns la Crimbo Gas 2000, controlată în proporţie de 61% de Mihaela Borcea. Mai exact, fosta soţie a primit patru terenuri, dintre care unul în Poiana Braşov, de 1,2 hectare, şi altele în judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa, toate evaluate la vremea respectivă la 3 milioane de euro. Ceea ce a rămas din Crimbo Sav Gas a fost cedat cetăţeanului român de origine libaneză Wissam Bachir. Ultimii acţionari ai societăţii au fost Violeta Călin, cu 95%, şi Gaspeco, firmă trecută pe numele Elena Borcea, mama lui Cristi Borcea, şi al unui partener de afaceri al fostului acţionar dinamovist, Mădălin Gâdoiu. Gaspeco a fost achiziţionată de Cristi Borcea de la Petrom (se numea Petrom LPG) în 2012, se spune pentru 20 de milioane de euro. El s-a întors astfel la dragostea dintâi, şi anume comerţul cu butelii, aşa cum s-a lansat înainte de 1990, când vindea pe
sub mână în comuna Pantelimon, alături de partenerul de atunci Florian Buşcă, zis Walter, în prezent dat dispărut. În 2008, Borcea îşi vânduse business-ul cu butelii unei companii olandeze, SHV, cea mai mare din lume pe acest domeniu. Preţul vehiculat la vremea aceea a fost de 40-50 de milioane de euro. Piaţa românească nu a fost de bun augur pentru olandezi, astfel încât aceştia au dar bir cu fugiţii după doar 4 ani.

Chiar şi din spatele gratiilor, Cristi Borcea continuă să fie unul dintre principalii jucători pe piaţa locală de GPL. Crimbo Gas 2000, de unde a dispărut Mihaela Borcea, a înglobat firma mamei, Elena, Auto Gaz Trading. Imediat după ce a fost arestat, în martie 2014, Crimbo Gas, una din companiile din grupul Crimbo, a intrat în insolvenţă, acumulând datorii de aproape 14 milioane de lei.

Borcea îşi ispăşeşte o pedeapsă de şase ani şi patru luni de închisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.