Cristian Diaconescu, despre viitorul Greciei

Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, spune despre viitorul Greciei că scenariile posibile țin de opțiunile grecilor.

„Dacă votează „da”, atunci creditorii se vor considera întorși în dialogul cu autoritățile de la Atena. Discuțiile în privința unei eventuale ieșiri din zona euro vor fi întrerupte și BCE va fi încurajată să asigure lichiditățile necesare pentru sistemul de plăți grec”, spune Diaconescu, potrivit B1.ro.

În cazul în care votul va fi negativ, „poziția de negociere va fi serios îngreunată. Nu există proceduri nici pentru ieșirea forțată sau voluntară a Greciei din zona euro, dar în legătură cu situația de insolvabilitate a Greciei și blocarea sistemului bancar, soluțiile vor fi limitate și complicate din punct de vedere politic”.

Altfel, cea mai bună variantă este „votul da, pozitiv. Din punct de vedere politic va ușura sarcina statelor membre UE pentu a lua decizii în perioada următoare”, spune fostul ministru.

„Grecin, de una singură, nu poate ieși din această situație și va avea nevoie de lichidități de la BCE și găsirea unor programe de reeșalonare ale datoriei”, conchide Diaconescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.