Cristian Diaconescu va fi candidatul lui Băsescu la prezidenţiale

Fostul consilier prezidenţial va candida la alegerile prezidenţiale pentru PMP. Care este strategia lui Traian Băsescu. Un singur obstacol există în calea candidaturii lui Cristian Diaconescu. Zvon: posibilă înţelegere ocultă Băsescu-Ponta pentru Diaconescu.

Un zvon care începe să se confirme

În urmă cu trei săptămâni, în medii politice restrânse, dar bine informate, circula zvonul unei posibile candidaturi a lui Cristian Diaconescu la preşedinţie. Câteva zile mai târziu, un angajat al unui serviciu secret, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, că deţine informaţii privind o iminentă candidatură din partea PMP a lui Cristian Diaconescu. Sursa respectivă şi-a dat acordul publicării informaţiei, numai în cazul în care se va oficializa demisia lui Diaconescu din funcţia de consilier prezidenţial, ceea ce s-a întâmplat, miercuri după-amiază.

Între Cristian Diaconescu şi PMP există o legătură mai mult decât strânsă. Diaconescu este membru fondator şi face parte din conducerea Fundaţiei Mişcarea Populară, cea din care s-a născut PMP. Pentru a candida la funcţia supremă în stat, Cristian Diaconescu era obligat ca în ultimele 6 luni de dinaintea alegerilor, să nu deţină o funcţie de genul celei din care a demisionat miercuri. Demisia lui survine cu 6 luni şi câteva zile înainte de primul tur al prezidenţialelor.

Strategia lui Traian Băsescu

Sursa citată ne-a dezvăluit şi strategia concepută de Traian Băsescu. „Într-o primă fază, Traian Băsescu în diferite emisiuni la posturi de televiziune sau la live-chat-uri ale unor ziare a lansat mereu câte un nume: ba un MRU candidat al dreptei, bau un Emil Boc, ba Elena Udrea va chiar directorul SRI, George Maior. Toate numele au fost pronunţate la derută. Mare problemă a lui Traian Băsescu este că el este conştient de faptul că anul 2014 nu este unul în care PMP şi candidatul său la preşedinţie să performeze din punct de vedere electoral. Principalul obiectiv al preşedintelui este anul electoral 2016. De ce l-a ales însă pe Cristian Diaconescu pentru ca să-i fie <<urmaş>>?. La prima vedere este o alegere hazardată pentru că Diaconescu nu are deloc charismă şi, se ştie, în 2008 nici măcar nu a prins finala la primăria Bucureştiului, fiind întrecut de Oprescu şi Blaga. Traian Băsescu mizează pe faptul ca Diaconescu, se ştie el are un trecut PSD-ist deloc de neglijat plus un stagiu de tranziţie la UNPR, să atragă voturi din zona de stânga, din zona social-democrată. Se aşteaptă voturi din partea suporterilor fideli de-ai lui Adrian Năstase şi chiar de-ai lui Ion Iliescu din PSD. Mai contează şi anumite relaţii pe care Diaconescu le are în SUA. Traian Băsescu i-a făcut lui Diaconescu o promovare intensă în faţa unor oficiali americani. Nu în ultimă instanţă, Traian Băsescu speră că în situaţia, foarte dificilă de altfel, în care Cristian Diaconescu prinde turul II, să obţină şi voturile liberalilor şi ale alegătorilor neutri. Sunt informaţii clare din care rezultă că liberalii nu l-ar accepta nici pe Boc, nici pe Maior şi cu atât mai puţin pe MRU sau Udrea. Dar oricum, toţi au şanse zero să ajungă în turul 2. Cristian Diaconescu a fost perceput şi când era în PSD ca fiind un moderat, un tip frecventabil. Există însă o condiţie ca Diaconescu să fie aruncat în luptă: PMP să obţină între 7 şi 10% la europerlamemtare. Sub acest procent, 7% se va merge pe varianta Elena Udrea, scopul fiind acela ca ea să facă multă, multă <<gălăgie>> pentru că electoratul să ştie că PMP există, că PMP respiră. La ora actuală (acum 10 zile – n.a.) PMP se află la limită, cam la 5% intenţie de vot. Totul se va decide pe 25 mai”, ne-a declarat sursa citată.

Există şi o altă variantă în ceea ce priveşte candidatura lui Cristian Diaconescu, în acest moment sub formă de zvon, în anumite cercuri politice restrânse: o înţelegere ocultă între Traian Băsescu şi Victor Ponta, pentru ca Diaconescu să fie într-un fel asumat şi de PSD. În acest caz, Ponta nu ar candida ci ar avea un candidat „second hand”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.