Cristian Mungiu susţine noua generaţie de regizori români

Competiţia de scurmetraje Camera 9, organizată de Scena9 în parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest şi Cristian Mungiu, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, se adresează exclusiv studenţilor facultăţilor de film din România, inclusiv masteranzilor care au absolvit în 2016, indiferent de forma de învăţământ (public sau privat).

După ce Noul Val de regizori români, deja consacraţi, a demonstrat că cinematografia românească poate avea o prezenţă constantă la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, platforma culturală Scena9 s-a alăturat Les Films de Cannes à Bucarest într-un proiect dedicat descoperirii şi susţinerii următoarei generaţii de regizori pasionaţi de cinema-ul de autor.

În perioada 6 iulie – 30 august, în cadrul competiţiei Camera 9, studenţii facultăţilor de film din România vor putea să îşi înscrie proiectele cinematografice, iar 9 dintre scenariile înscrise vor primi consultanţă din partea unora dintre cei mai buni profesionişti din România şi o finanţare de 2.000 de euro pentru a produce un film de scurtmetraj. În plus, câştigătorii ar putea avea ocazia de a înscrie filmele în competiţia de scurtmetraje din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

La finalul perioadei de înscrieri, juriul format din Cristian Mungiu, Flavia Popa, Tudor Reu, Luiza Vasiliu va analiza scenariile înscrise şi va alege maxim 9 scenarii câştigătoare pentru a fi finanţate şi produse sub îndrumarea mentorilor din cadrul proiectului. Câştigătorii vor avea parte de îndrumarea lui Tudor Reu în procesul de producţie, Mircea Olteanu va oferi consultanţă pentru etapa de editare, iar pentru sfaturi legate de scenariu, tinerii regizori îl vor avea alături chiar pe Cristian Mungiu.

„Eu, unul, n-am ajuns niciodată la Cannescu vreun scurtmetraj, deşi mi-aş fi dorit. Cu toate astea, am ajuns acolo pentru că unul dintre selecţionerii de-atunci îmi văzuse scurtmetrajele într-un festival. Când am mers la Cannescu primul meu lungmetraj, am constatat că cei care fuseseră deja selectaţi cu scurtmetraje se orientau mult mai bine în zăpăceala profesională de pe Croazetă şi primeau sfaturi folositoare, care să îi ajute pe mai departe în cariera de realizatori. E util să ajungi la Cannes deja de când te exprimi ca cineast cu scurtmetraje. Aşa că, atâta cât pot eu să fiu de folos, sunt gata să dau o mână de ajutor celor care se regăsesc acum unde mă găseam şi eu cu 20 de ani în urmă. Baftă!”, mărturiseşte Cristian Mungiu.

„În acest an formidabil pentru filmul românesc, începem un proiect care vrea sǎ dea aripi generaţiei urmǎtoare de cineaşti. Camera9 este un simulator destinat celor care acum învaţǎ sǎ zboare, înainte sǎ preia cu totul comanda avionului. Lângǎ noi creşte o generaţie extraordinarǎ, ale cǎrei poveşti meritǎ sǎ le aflǎm şi sǎ le purtǎm cǎtre un public cât mai numeros. Aşadar, vǎ poftim în Camera9!”, explică Flavia Popa.

Regulamentul de înscriere şi formularul sunt disponibile pe www.scena9.ro în secţiunea Proiector.

Dosarul de înscriere include: formular de înscriere, scenariu de film de ficţiune, rezumatul scenariului, concepţia regizorală, numele persoanei/companiei desemnate ca producător, documente care să demonstreze calitatea de student sau de absolvent a realizatorului.

Scena9.ro este o platformă de jurnalism cultural lansată în mai 2015 care îşi propune să scrie despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare în peisajul cultural de la noi, incitând la dialog zone culturale şi artistice care, de obicei, nu se intersectează. Scena9 înseamnă o echipă de tineri jurnalişti care stau cu ochii pe noua generaţie de creatori din domenii cât mai variate, de la artă până la ştiinţă, le urmăresc proiectele şi evoluţia.

Platforma face parte dintr-un demers mai amplu al BRD Groupe Société Générale de a susţine cultura.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. În fiecare an, în octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecţii, unele programate în prezenţa cineaştilor.

Înfiinţată în anul 2013 de către Cristian Mungiu, Asociaţia Cinemascop îşi propune să promoveze filmul de artă şi de autor în rândul publicului din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.