Cristian Preda nu bea șampanie „cu pungașii”

Cristian Preda nu va participa la recepţia organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Europei.

Anunțul europarlamentarului a fost făcut într-o postare pe Facebook, în care explică de ce refuză invitația președintelui Klaus Iohannis.

„N-am chef să ciocnesc șampanie cu pungași”, a scris Preda pe rețeaua de socializare, nemulțumit că nu mai este respectat criteriul integrității, așa cum s-a întâmplat de Ziua națională.

„Dragnea a anunțat că e invitat la Cotroceni de ziua Europei. Purtătoarea de cuvânt a lui K. Iohannis a confirmat informația, explicând că s-a optat pentru o „listă extinsă”, curtea Palatului fiind „suficient de mare pentru a primi pe toată lumea”.

De Ziua națională, președintele respecta criteriul integrității, iar de 9 mai îl uită. În aceste condiții, voi declina invitația primită de la Cotroceni. N-am chef să ciocnesc șampanie cu pungași. Întrucât curtea e „suficient de mare”, Iohannis poate să-l cheme și pe Voiculescu. De ce să-i privilegieze pe condamnații cu suspendare?”, a scris Cristian Preda.

Klaus Iohannis i-a invitat pe politicienii „penali” la recepţia de 9 mai, după ce anul trecut, de Ziua Națională a României, a fost extrem de restrictiv în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat vineri că la evenimentul din 9 mai „lista a fost extinsă”.

Dragnea a confirmat că a fost invitat la Cotroceni, dar nu prea știa de ce. De asemenea, o confirmare a venit și din partea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat, anul trecut, care au fost argumentele care au stat la baza deciziei de a nu invita persoane cu probleme penale la ceremoniile de 1 decembrie, Iohannis declara:

„Este ziua naţională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizible care vor să sublinieze caracterul statului român de stat unitar, stat de drept, stat european, stat membru NATO. Noi prin manifestările de 1 decembrie nu dorim doar să omagiem trecutul, ci şi să creionăm viitorul României. Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor UE, pe valorile NATO şi toate acestea au un punct comun foarte punternic: statul de drept. Şi atunci, cred că este bine să dăm semnale puternice lesne de înţeles şi de cetăţeanul simplu şi de diplomatul titrat că de la vârful statului se promovează curăţenia politică”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.