Cristian Puiu, Cristian Mungiu și Adrian Titieni, vedetele Festivalului de Film Chicago

A 52-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Chicago a celebrat noaptea trecută filmul românesc prin 4 premii valoroase: ”Gold Hugo”, marele premiu, pentru filmul ”Sieranevada”, ”Silver Hugo”, pentru cel mai bun regizor, Cristi Puiu, care a creat ”Sieranevada”, ”Silver Hugo” pentru cel mai bun actor, Adrian Titieni, pentru rolul din filmul ”Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu și ”Silver Hugo” pentru cel mai bun scenariu realizat de Cristian Mungiu pentru ”Bacalaureat”. Juriul care a acordat aceste distincții a fost prezidat de actrița Geraldin Chaplin.

Ambele filme au fost, în primavara aceasta, în selecția oficială de la Cannes.
Reamintim că „Sieranevada” este propunerea României pentru „cel mai bun film străin în altă limbă decât engleza”, la premiile Oscar. În Chicago filmul va rula luni, la AMC River East 21.

Acțiunea filmului „Sieranevada” se petrece pe 10 ianuarie 2015, trei zile după atentatul din redacția ”Charlie Hebdo”, când Lary, un medic trecut de vârsta de 40 de ani, comemorează 40 de zile de la moartea tatălui său. Mimi Brănescu este actorul care îl interpretează pe Lary. Realizarea filmului a fost susținută de Ministerul Culturii printr-un credit rambursabil în valoare de 1.693.000 lei, acordat de Centrul Național al Cinematografiei, 200.000 euro de la Eurimages, 91.500 euro de la Centrul Audiovizual Croat și 84.000 euro de la Macedonian Film Fund. Filmările au avut loc la București, din ianuarie și pâna în martie 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.