Criterii inedite pentru alegerea guvernatorului băncii centrale de la Chișinău

Aspiranții la funcția de guvernator al Bancii Naționale a Republicii Moldova trebuie să fie cetățeni moldoveni, să aibă studii superioare/post-universitare, să dețină o experiență de cel puțin 10 ani în domeniul financiar sau monetar și să cunoască limba engleză, transmite Unimedia.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a anunțat astăzi că doar candidații care se află peste hotarele țării de mai bine de 5 ani, au șanse să ocupe aceast fotoliu. Mai mult de atât, aceștia nu trebuie să aibă nicio tangență cu nicio bancă din Moldova.

„Nu este ușor să comunici cu candidați moldoveni plecați peste hotare. Chier dacă ar exista unele candidaturi, este important ca întregul proces să fie unul transparent. Și să asigurăm calitatea acestuia. Toți doritorii de a participa la concurs au la dispoziție 10 zile. Cert este că viitorul Guvernator trebuie să fie o persoană care de cel puțin 5 ani se află peste hotarele țării și să nu are vreo legătură cu băncile din Moldova”, a declarat Candu.

Legea nu prevedea modalitatea de selectare a candidatului la funcția de Guvernator, scrie Deschide.md. Acesta trebuie să fie propus de președintele Parlamentului care la rândul său decide singur cum îl alege. Prin urmare, președintele Parlamentului a mai încercat odată să găsească un pretendent pentru fotoliul de la BNM prin intermediul unui concurs public. Astfel, în data de 30 octombrie, comisia a acceptat dosarele a nouă persoane care râvneau funcţia de guvernator. Ulterior, unul dintre aceştia s-a retras din cursă.

La finalul concursului, majoritatea politică din comisia responsabilă a decis că niciun candidat nu întrunește condițiile ecesare. La rândul lor experții apolitici din comisiei au concluzionat că dintre toți candidații Veaceslav Negruța și Dumitru Ursu, ar fi avut o pregătire suficient de bună pentru această responsabilitate.

Potrivit legii cu privire la Banca Naţională, candidatul pentru şefia BNM trebuie să fie cetăţean al Republicii Moldova, să aibă studii superioare, să se bucure de o bună reputaţie şi să aibă experiență în domeniul financiar sau monetar de cel puţin zece ani.

De la proclamarea independenţei Moldovei, BNM a avut doi guvernatori. Este vorba despre Leonid Talmaci şi Dorin Drăguţanu. Ultimul a plecat din fruntea instituţiei în data de 21 septembrie, motivând presiuni politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.