Criza apei calde s-a rezolvat pentru o săptămână

Producătorul de agent termic din Capitală, Elcen, va plăti 6 milioane de lei către Romgaz Mediaș pentru gazele livrate și va putea continua să livreze apă caldă pentru bucureșteni timp de o săptămână. Datoria pe care o are Elcen se ridică la 319 milioane de lei. „Am reuşit să deblocăm o sumă din bonusul de cogenerare pe care trebuia să îl luăm pe 30 (septembrie, n.r.) în avans şi plătim gazele pe această săptămâna, bonus de cogenerare de înalta eficientă pe care îl decontăm cu Transelectrica pe dată de 30. Şi plătim gazele către Romgaz. Astăzi facem ordinele de plată. Este vorba de 6 milioane lei (din bonusul de cogenerare de 9 milioane de lei, n.r.). Bucureştenii vor avea apă caldă”, au declarat, marţi, reprezentanţii Elcen, conform News.ro. Săptămâna viitoare însă vor reîncepe discuțiile cu privire la oprirea livrării de gaze de către Romgaz și, implicit, imposibilitatea producerii de agent termic de către Elcen dacă nu se va găsi o nouă soluție pentru plata parțială a datoriei.

Romgaz, companie deținută de Ministerul Energiei, ca și Elcen, a avertizat luni seara că va întrerupe de marți livrările de gaze naturale către producătorul de agent termic din cauza datoriilor.

Azi dimineață, la Ministerul Energiei, reprezentanții Elcen au cerut Romgaz o păsuire până la 30 septembrie, când ar urma să primească o sumă de bani de la Transelectrica drept bonusuri pentru cogenerarea de înaltă eficienţă. “Suma nu este mare, dar ar acoperi o săptămână sau două din necesarul de gaze”, au spus sursele citate de Agerpres.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marți dimineață că nu se pune problema opririi apei calde în Bucureşti, deoarece acest lucru ar constitui o faptă penală în condiţiile în care agentul termic face parte din infrastructura critică naţională. ”’Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar Elcen este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român, pedepsindu-i pe români. Aceasta este concluzia, pentru că cele două entităţi – Romgaz şi Elcen – sunt în subordinea Guvernului României, au în consiliul de administraţie reprezentanţi ai Guvernului României şi unul dintre consiliile de administraţie, cel al Romgaz, a decis să taie gazele către Elcen, doar pentru că acesta a intrat în insolvenţă, procedură necesară în actuala situaţie economică’, a declarat primarul general, potrivit unui comunicat transmis presei de către Primăria Capitalei. Gabriela Firea a explicat că Radet, care este în subordinea Primăriei Generale, a solicitat intrarea în insolvenţă pentru a-i proteja pe locuitorii oraşului.
Radet, regia de termoficare a Primăriei Capitalei, şi Elcen, companie deținută de Ministerul Energiei, au decis săptămâna trecută să ceară intrarea în insolvenţă pe fondul situaţiei financiare dintre cele două societăţi.

Radet are datorii de peste 3,5 miliarde lei către Elcen, companie care, din cauza că nu primeşte banii de la Radet, are datorii restante către furnizorul de gaze Romgaz şi către distribuitorul de gaze Engie. Datoriile totale ale Elcenau ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de Radet însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.