Criza despre care se vorbește și se face foarte puțin

România se află în topul trei mondial la criza de personal instruit, iar motivele pentru această situație sunt multiple: migrația către Occident, dispariția școlilor profesionale, necorelarea învățământului cu piața muncii, scăderea demografică etc. Din acest motiv, angajatorii autohtoni sunt nevoiți fie să întârzie finalizarea proiectelor fie să caute mână calificată din țările din jurul României. Unii dintre ei, în disperare de cauză, recurg la școlarizare și la specializare. „Suntem într-un colaps în ce privește specialiștii din domeniul tehnic. Chiar dacă noi, firmele de recrutare școlarizăm în domeniul tehnic, cererile companiilor din parcurile industriale continuă să vină. Găsim foarte greu și muncitori necalificați”, a declarat Andreea Dariescu, executive manager la First Job School, companie care va organiza un târg de joburi la Brașov la finele acestei luni.

Conform unui raport al FMI, migrația către Occident a dus la scăderea cu șapte puncte procentuale a PIB-ului potențial, iar creșterea economică a fost cu între 0,6 și 0,9% mai lentă dacă muncitorii ar fi rămas în țară. Mulți au primit ajutoare bănești de la rudele plecate și au depus mai puțin efort pentru a găsi de lucru sau pentru a se califica într-o meserie.

Horațiu Radu, asociat și administrator al firmei Cons Electrificarea Instal din Timișoara, a povestit pentru Profit.ro că în vestul țării
electricienii sunt din ce în ce mai greu de găsit, chiar dacă li se asigură un salariu de început de peste 2.000 de lei. Compania, care asigură mentenanța liniilor electrice în județul Timiș, are nevoie acută de electricieni. Rada susține că a dat anunțuri în toată țara că
face angajări, din Moldova până în Oltenia și Transilvania, și a întins antenele și în Ungaria și Serbia, încercând să recruteze și din aceste țări, scrie Profit.ro.

La Craiova se ridică un stadion de cinci stele, de 55 de milioane de euro. În ciuda faptului că se lucrează non-stop, oficialii clublui CS
U susțin că lucrările nu vor fi încheiate la timp pe motiv că nu se găsesc muncitori. „Dacă nu ar fi fost probleme în eșalonarea lucrărilor, stadionul ar fi fost gata. Din luna iunie, iulie și august, antreprenorul principal a vrut să angajeze 180 de muncitori și a găsit vreo 3, lipsa forței de muncă a dus la această situație”, a declarat președintele clublui, Marcel Popescu, la TV Digi Sport.
Lucrările SUNT realizate de un consorțiu de opt firme, dintre care una din Germania. Liderul asocierii este SC Con-A din Sibiu. Finalizarea lucrărilor este anunțată pentru luna noiembrie.

„Îngrijorător! Nu mai avem constructori! Nu mai avem sudori! Nu mai avem electricieni! Şcolile profesionale s-au desfiinţat pentru că la
liceu sunt prea multe locuri. Planificarea şi corelarea învăţământului cu piaţă muncii NU există. La toate acestea se adaugă scăderea
demografică şi plecările masive în străinătate. Acestea sunt probleme grave ale societăţii şi economiei româneşti despre care nu se vorbeşte aproape deloc”, susține fostul ministru al Energie Răzvan Nicolescu.

Lipsa de personal calificat pentru posturile disponibile a fost reclamată de 72% dintre angajatorii români care au fost incluși într-un studiu al companiei multinaționale de resurse umane ManpowerGroup. România se situează pe locul al treilea în topul țărilor care se confruntă cu lipsa de personal calificat, mai rău stând Taiwan, unde 73% dintre angajatori întâmpină dificultăți în a găsi personal și Japonia, unde 86% dintre angajatori au această problemă. Conform studiului, cele mai dificil de ocupat posturi, din lipsa personalului calificat, sunt cele ale meseriașilor: electricieni, tâmplari, zidari, instalatori. Urmează categoria specialiștilor IT și cea a specialiștilor în vânzări. În această situaţie, arată studiul, tot mai mulți dintre angajatori aleg să antreneze personalul la locul de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.