Criza din Ucraina: Hodorkovski cheamă cetăţenii în stradă, împotriva lui Putin

Fostul magnat şi inamic numărul unu al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, eliberat din detenţie în decembrie 2013, condamnă dur invazia militară a Rusiei în Ucraina. Declaraţiile lui Hodorkovski vin aproape simultan cu apelul făcut de asociaţiile mamelor soldaţilor rusi, care susţin că mii de militari au fost detaşaţi în Ucraina şi că nu se ştie câţi dintre ei au murit în conflict.

Într-un articol publicat de site-ul postului TV Dojdi si citat de JURNAL.md, Hodorkovski cheamă cetățenii să iasă în stradă pentru a protesta față de acțiunile regimului Putin.

„Noi luptăm cu Ucraina. Cu adevărat. Trimitem acolo soldați și tehnică. Ucrainenii luptă bine, dar se retrag. Forțele, desigur, nu sunt egale.

Între timp, guvernul nostru minte constant. Le fel cum a mințit în anii ’80 despre războiul din Afganistan. În anii ’90 – despre Cecenia. Astăzi – despre Ucraina.

Noi îngropăm camarazii de cândva, prietenii și rudele, care acum sunt pe ambele părți, care se ucid unii pe alții nu pentru că vor, dar pentru că regimul care îmbătrânește are mereu nevoie de sânge.

Noi cunoaștem aceste lucruri. De aceea regimul minte.

Dar de ce ne prefacem că îi credem? Suntem lași?! Chiar și să gândim ne temem? Nu suntem îngroziți că ne pierdem copii?! Dar să tragem în frați? Cum vom trăi pe urmă?

Noi am putut și încă putem să-i oprim. Este de-ajuns să ieșim în stradă și să amenințăm cu greve. Regimul va ceda imediat pentru că e laș. Dar nu, noi în continuare ne vom preface că îi credem. Și vom plânge la înmormântări.

Iată de ce nu vreau și nici nu voi mai tăcea!”

Mamele soldaţilor ruşi: „Sunaţi-vă fiii, asigurați-vă că ei sunt la locurile în care îşi desfăşoară serviciul militar“

Aproximativ 15 000 de soldați ruși au fost trimiși în Donbass, totodată numărul militarilor decedați rămâne necunoscut. Declarația a fost făcută de președintele Uniunii comitetelor mamelor soldaților din Rusia, Valentina Melnikova, într-un comentariu pentru postul de televiziune TV Rain. Soldați din diferite unități militare sunt forțați să semneze „contractele” care prevăd participarea în luptele din Lugansk, a declarat Melnikova.

Un soldat, care își făcea serviciul militar pe poligonul din Gukovo, în regiunea Rostov, a trimis mamei sale un mesaj în care spunea că colonelul Medinski i-a chemat pe toți soldații și i-a obligat să semneze contractele. „Vă vom trimite în Lugansk. Dacă nu semnați, voi semna în locul vostru”, spunea colonelul Medinski.
Potrivit lui Melnikova nu se știe câți soldați ruși au murit în timpul conflictului pe teritoriul Ucrainei.

Asociaţia Mamele Soldaților a făcut apel la femeile din Rusia care au fii în armată să afle unde sunt copiii lor.“Joaca s-a terminat. Sunaţi-vă fiii, asigurați-vă că ei sunt la locurile în care îşi desfăşoară serviciul militar“, a cerutpreşedintele asociaţiei, Lydia Sviridova.

Mamele parașutiștilor din Pskov, capturati de fortele ucrainene în Ucraina, au declarat că de soarta băieților au inceput sa se intereseze agenţii FSB, a anunţat LydiaSviridova, in cadrul unei conferinte organizate la Saratov (Rusia), potrivit jurnalistului Anton Naumlyuk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.